Se billederne af død hval
Det er et dystert syn, der møder folk, der vælger at gå en tur ved Saltum Strand i disse dage.
En død vågehval er nemlig skyllet op på stranden. Og den har været død i noget tid, fortæller Mogens Sonne Hansen, der er vildtkonsulent ved Naturstyrelsen i Vendsyssel.
- Den har været død i nogle uger, og vi kender ikke dødsårsagen, det er den simpelthen for forrådnet til, at vi kan fastslå. Det kan være alder, og det kan være sygdom, men vi ved det ikke.
At det er en vågehval, ved man, på grund af den måde finnerne sidder og på bugstriben. Hvalen skønnes til at være mellem 4,5-5 meter, og det er ikke muligt at slå fast, om det er en han eller hun, der er skyllet op på stranden.
Og når man hører om en død hval, leder det nok tankerne hen på de gange, en hval er blevet disskeret. Men det kommer ikke til at ske i forhold til den døde vågehval.
- Hvis man åbner hvalen, så er det en gang levergryde indeni. Den mangler det halve af kæben, halen, den mangler maven og der er hul i den, fortæller Mogens Sonne Hansen.
Derfor gør Naturstyrelsen heller ikke mere i forhold til den døde vågehval.
- Vi lader den ligge til naturlig omsætning. Der er et par fra zoologisk museum, der er på ferie, og måske henter de kraniet på et tidspunkt, fortæller vildtkonsulenten.
Og hvis ovenstående skulle have givet dig lyst til at tage på en makaber strandtur, så kan du finde den døde vågehval ved redningsnummer E133.