Kort Nyt

Dyrlæge advarer kæledyrsejere - pas på!

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efteråret banker på døren, og det er som regel lig med hyggelige efterårsaktiviteter, der foregår udendørs.

Og det får nu en chefdyrlæge til at advare kæledyrsejere. For det er ikke alt, der er i skovbunden, som er godt for dit kæledyr.

Blandt andet agern, svampe og kastanier kan nemlig forgifte dit kæledyr.

- Efteråret er en skøn tid for kæledyr og ejere, der både giver anledning til mange udendørs aktiviteter i den danske natur og en masse indendørs leg, hvor kæledyrene bliver stimuleret. Men det er desværre også en tid, hvor hunde er udsatte for farer som giftige svampe og kastanjer samt agern-forgiftning, og derfor bør man holde ekstra godt øje med sit kæledyr lige nu, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark Hanne Friis.

Foto: AniCura Dyrehospitaler/Pressefoto

Så hvis du som så mange andre bruger efteråret på at lave små kastaniemænd eller dyr, så skal du være påpasselig.

For de kan være livsfarlige for din hund.

- Hestekastanjen er udbredt i hele landet og indeholder stoffet aesculin, der kan være giftigt at indtage for hunde, hvilket også er tilfældet med hestekastanjetræets blade, blomster og bark. Derudover kan kastanjer også sætte sig fast i tarmen, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at hunden ikke kommer for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme, siger Hanne Friis og fortsætter: 

- Det er især hvalpe og yngre hunde, man skal holde et særligt øje med, da de typisk vil være mere nysgerrige på kastanjer end ældre hunde og derfor er i større risiko for at blive forgiftet. De typiske symptomer ved kastanjeforgiftning vil som regel vise sig inden for to dage og vil ofte kunne ses i form af diarre og opkast.

Foto: AniCura Dyrehospitaler/Pressefoto

Men altså også agern og svampe kan være livsfarlige for din hund.

- I den danske natur findes der omkring 30 svampe, som kan være giftige i forskellig grad, hvor symptomerne typisk vil vise sig i form af kvalme, opkast eller diarre. Agern indeholder garvesyre, som kan forårsage betændelse i hundens fordøjelsessystem samt skader på lever og nyrer, og derfor kan store mængder agern være farlige at spise for hunde, siger chefdyrlæge Hanne Friis.

Pirates trak det længste strå i lokalopgør

Søndag var der lokalopgør mellem Frederikshavn White Hawks og Aalborg Pirates, og her var det altså gæsterne fra Aalborg, der endte med at trække det længste strå.

Piraterne kunne nemlig tage sejren i forlænget spilletid og dermed to point, mens hjemmeholdet måtte nøjes med et enkelt point.

Aalborg Pirates fik hurtigt bragt sig foran med 1-0 i første periode, hvilket holdt helt hen til halvvejs i tredje periode. Her fik hjemmeholdet udlignet til 1-1, og derfor måtte de to hold ud i forlænget spilletid, da slutfløjtet lød.

En hurtig pirates-scoring efter 13 sekunder af den forlænget spilletid sikrede dog aalborgenserne sejren på 2-1 til sidst.

Dermed rykker frederikshavnerne ned på en ottendeplads, mens Aalborg Pirates forbliver på førstepladsen, og øger sit forspring over Odense Bulldogs.

Ukrudtsbrænder satte ild til garage: Beboer får ros for sin indsats

Nordjyllands Beredskabs station Nibe kørte klokken 14.32 til en brand på Ahornvej i Nibe.

- Det er noget beklædning på en garage, der er ild i, oplyste beredskabet på X.

Beredskabet fik hurtigt branden under kontrol, da beboeren selv havde gjort et stort stykke arbejde. Det fortæller vagtchef ved Nordjyllands Politi Lau Larsen.

- Det er hans fortjeneste, at det ikke spredte sig yderligere, forklarer han.

Limfjorden er en losseplads ifølge forskere

Forskere fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet (AAU) har fundet høje niveauer af mikroplast i Limfjorden.

Der er ifølge forskerne især fundet store mængder mikroplastforurening i nærheden af Aalborg og de steder, hvor der er udløb fra spildevandsanlæg.

Forureningen kan have langsigtede konsekvenser for både havmiljøer og de mennesker, der er afhængige af dem til føde og indkomst. Det nye fund i Limfjorden er derfor bekymrende ifølge forskningsleder og professor Jes Vollertsen fra instituttet BUILD på Aalborg Universitet.

Læs mere her.

Brand i garage skyldtes uforsigtighed

Nordjyllands Beredskabs station Hals kørte omkring klokken 11.50 til en brand i en garage på Houvej i Ulsted.

Omkring 30 minutter senere oplyste beredskabet på X, at branden var slukket.

- Det var noget uforsigtighed, oplyser vagtchef ved Nordjyllands Politi Ole Buus, der desuden fortæller, at der vil komme en sigtelse efter beredskabsloven.

Sommerhus brændte efter el-kortslutning

Nordjyllands Beredskab kørte klokken 11.06 til brand i et sommerhus på Ferren Syd i Blokhus.

- Det ryger kraftigt fra huset, oplyser beredskabet på X.

Det var den udvendige beklædning, som brændte, og der var ingen tilskadekomne ifølge vagtchef ved Nordjyllands Politi Ole Buus.

- Det var en el-kortslutning, og det er kun ydersiden af sommerhuset, der blev skadet, fortæller han.