Nye anbefalinger til børns skærmtid - sådan skal den ikke bruges
Den kan ødelægge din søvn. Den kan stjæle din tid. Og har du små børn, er den måske blevet en trofast hjælper i hverdagen.
Over de sidste ti år er brugen af skærme steget for alle aldersgrupper og særligt for unge.
Nu kommer Sundhedsstyrelsen med nye anbefalinger for, hvordan vi bruger skærmene i hverdagen.
Og her er skærpet fokus på, hvordan skærmene kan påvirke de mindste børn. Noget, som TV 2/Fyn for nylig satte fokus på i kampagnen 'Mobilfri'.
- De første år i livet er afgørende for det lille barns sundhed og trivsel. Vi ved, at dét at blive placeret foran en skærm ikke har gavnlig effekt for små børn, og vi ved, at det har positiv effekt med menneskelig interaktion, fortæller Maja Bæksgaard Jørgensen, der er sektionsleder hos Sundhedsstyrelsen.
SUNDHEDSSTYRELSENS ANBEFALINGER TIL FORÆLDRE MED HJEMMEBOENDE BØRN
Børn under to år bør ikke bruge skærm uden aktivt samvær med en voksen
Hvis du bruger skærm sammen med det lille barn, er det vigtigt, at I er sammen om skærmen, og at skærmtiden bliver brugt på at stimulere barnets udvikling. Det kan eksempelvis være højtlæsning fra skærmen, se på fotos af familien, se korte tegnefilm og tale om handlingen eller med et skærmopkald til familiemedlemmer og gode venner.
Begræns brug af skærm, når du er sammen med dit barn
Dit forbrug af skærm kan påvirke din relation til dit barn negativt, eksempelvis ved at du ikke er opmærksom på dit barns behov. Små børn har brug for at blive set, hørt og føle sig forstået. Så overvej, om du bør begrænse dit eget forbrug af skærm i samvær med dit barn. Børn gør som deres forældre og andre voksne, de er tæt på, så vær opmærksom på, at du er rollemodel for dit barn. Dine skærmvaner påvirker dit barns vaner.
Interesser dig for dit barns digitale liv
Dit barn kan have positive oplevelser med skærmen, men kan også få ubehagelige oplevelser, når det bruger skærm. Ligesom det er vigtigt at tale om positive ting og gode oplevelser ved at bruge skærm, er det vigtigt, at barnet har nogle at tale med om de bekymringer, der kan opstå, når det bruger skærm. Vær også opmærksom på barnets eventuelle bekymringer for at stå uden for fællesskabet eller for at gå glip af noget online, og tal med dit barn om det.
Lav aftaler om skærmbrug i familien, som gælder både barn og voksen
Det er vigtigt, at familiens voksne er enige om, hvad reglerne for at bruge skærm skal være i hjemmet. Dit barn orienterer sig imod dig som rollemodel og spejler din adfærd – også dit brug af skærm. Dialogen om, hvor meget I bruger skærm og til hvilke formål, er vigtig. Aftal, hvornår I har skærmfritid i familien. Det kan være, når I spiser eller laver andre aktiviteter sammen, hvor skærm ikke behøver at blive brugt. Eksempelvis når I er på legepladsen eller til arrangementer, hvor der er brug for jeres fulde opmærksomhed.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Læs mere her.