Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nordjysk havn mangler akut millionlån for at kunne betale regninger

Foto: Jesper Christiansen TV2/Nord

Det er blandt andet forsinkelsen af olieterminalen til Stena Oil, som er årsag til havnens pressede likviditet.

Der mangler penge i kassen i Frederikshavn Havn. Så mange penge at havnen er presset til igen at gå tiggergang og bede kommunen om hjælp.

Med andre ord så vil havnen have kommunen til at stille garanti for et nyt millionlån. Det kan TV2 Nord afsløre efter at have fået aktindsigt i havnens økonomi. 

Det er bare to måneder siden, at politikerne i Frederikshavn Kommune senest sagde ja til at stille garantier for et lån til Frederikshavn Havn. Dengang skulle havnen bruge 85 millioner kroner. Nu er en ny anmodning om en lånegaranti på vej. For havnen har akut brug for at låne flere penge.

Hvor stort et lån, som Frederikshavn Havn nu har brug for, er en hemmelighed, indtil byrådet har behandlet anmodningen.

Kan ikke betale regninger

De lånte penge til Frederikshavn Havn skal sikre, at havnen kan betale regningerne til at få færdiggjort byggeriet af en stor olieterminal til Stena Oil. Et ambitiøst byggeri, som er blevet flere hundrede millioner kroner dyrere end forventet og flere år forsinket.

Aftalen om at bygge det store olieterminalanlæg på havnen i Frederikshavn blev indgået tilbage i 2019 mellem Bladt Industries og Frederikshavn Havn. 

Ambitionen var at bygge Nordeuropas største olieterminal til skibe. Fra olieterminalen skal der sejles brændstof ud til skibe, som sejler forbi Frederikshavn, ligesom skibe kan lægge til kaj for at bunkre. 

Og Frederikshavn Havn skulle være bunkerleverandøren Stena Oils nye hovedcenter, og en lang række af selskabets aktiviteter i Gøteborg skulle flyttes til Frederikshavn.

Det er ligeledes ambitionen, at den store olieterminal kan være med til at tiltrække flere fartøjer til havnen, som enten skal serviceres eller hente og laste gods.

Udgifter uden indtægter

Det er Frederikshavn Havn, der er bygherre på projektet og som også kommer til at eje tankanlægget, mens Stena Oil er lejer af anlægget.

Det betyder, at Frederikshavn Havn frem til nu ikke har haft andet end udgifter til anlægget på grund af tre års forsinkelse på projektet. Først nu onsdag er olieterminalen langt om længe overdraget til Stena Oil, som nu kan tage terminalen i brug, og dermed sikre indtægter til Frederikshavn Havn.

Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

- Der er ingen vej tilbage, for vi skal have terminalen bygget færdig. Det betyder likvididteten er presset, men vi har sammen med havnens ledelse en plan, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Stenbak Hansen (S).

Den plan indebærer blandt andet, at havnen igen er tvunget til at bede Frederikshavn Kommune om en garanti for et nyt millionlån, da man i dag ikke har penge i kassen til at betale regningerne for færdiggørelsen af olieterminalen.

Borgmester: Lån er en nødvendighed

Frederikshavn Kommune, som ejer den kommunale selvstyrehavn, er dermed endnu en gang nødt til at kautionere for lån til havnen. 

Frederikshavn Havn har i dag en gæld på omkring 1,5 milliarder kroner.

Ifølge borgmesteren er en ny lånegaranti fra Frederikshavn Kommune en nødvendighed.

- Det skal man, for ellers bliver olieterminalen ikke bygget færdig, og så kan vi ikke servicere den kunde, som har bedt om, at vi bygger den her olieterminal. Vi kan jo ikke efterlade olieterminalen som et dødsbo, som den så ville være, ligesom vi så heller ikke ville kunne tjene penge på den, siger hun.

Venstre-mand er kritisk

Da byrådet i september sagde ja til at stille garanti for et lån på 85 millioner kroner til færdiggørelsen af olieterminalen, var Venstres Jens Borup kritisk overfor det.

Han stemte, da han ikke så anden udvej, men mener, at det burde have været sidste gang, kommunen stillede garantier.

- Jeg har svært ved at være med til at låne dem flere penge. Man er nødt til på et eller andet tidspunkt at sætte hælene i, siger byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune, Jens Borup (V).

Frederikshavn Havn har selv måtte overtage ansvaret for at få terminalen bygget færdig, da man midt i byggeriet blev uenige med Bladt Industries.

Havnen opsagde aftalen, og tvisten mellem Bladt Industries og Frederikshavn Havn er endt i en voldgiftssag.

En juridisk sag, som kan blive dyr for begge parter.

- Det, som er forbandet ærgerligt, er, at den aftale om at bygge olieterminalen måtte brydes. Den er ikke færdig til tiden, og den har kostet mere, end den skulle, siger borgmester Birgit Stenbak Hansen.

- Burde bare have lejet ud

Venstres Jens Borup mener, kommunen har lavet en fejl, når man som kommunen selv har stået for opførelsen af anlægget.

- Jeg mener, det er en fejl, at vi som havn ikke bare lejer et areal ud og så lader dem, som vil lave noget på det stykke jord, lave arbejdet. Her tænker jeg på olien. Det burde have været dem, som vil sælge olie, som byggede tankene, siger Jens Borup.

Venstres byrådsmedlem Jens Borup mener ikke havnen informerer nok om de økonomiske forhold. Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Han mener, at havnen har strakt sig for langt for at få Stena Oil til at flytte deres olieterminal fra Gøteborg til Frederikshavn.

- Man har gældsat sig for dyrt, siger han.

Prisen er hemmelig - men fordoblet

Prisen for byggeriet af olieterminalen er hemmelig, men ifølge TV2 Nords oplysninger var projektet oprindeligt på omkring 200 millioner kroner.

I dag er projektet endt med at være blevet dobbelt så dyrt.

- Det er et stedbarn, som vi skal have løst, men den kommer i drift, og nu begynder vi at tjene penge på den, siger borgmesteren.

Hverken Frederikshavn Havns direktør Mikkel Seedorf Sørensen eller den tidligere bestyrelsesformand Bo Uggerhøj har ønsket at stille op til interview om havnens økonomi.

Det samme gælder for Venstres gruppeformand i byrådet og medlem af økonomiudvalget, Peter Sørensen, ligesom den konservative gruppeformand, 2. viceborgmester og kommunalt udpeget medlem af havnens bestyrelse, John Lamp Henriksen heller ikke vil udtale sig.

De henviser begge til, at borgmesteren udtaler sig om sagen på deres vegne.


Hvorfor væltede 200 tons tung kran? Svaret lader vente på sig

Arbejdstilsynet har endnu ikke kunnet fastslå, om der skete brud på reglerne, da en stor kran væltede i Østerild.

Hvad var det, der gik galt, da en 200 tons tung kran pludselig væltede på det nationale testcenter for vindmøller i Østerild i Thisted Kommune?

Det er tilsyneladende ikke så let at få opklaret.

Kollapset skete 28. november, men Arbejdstilsynet har endnu ikke udgivet en endelig rapport, der fastslår årsagen.

TV MIDTVEST har nu fået aktindsigt i tilsynets besøgsrapport, som blev udsendt 4. december.  Det fremgår af rapporten, at tilsynet normalt kan nå at behandle en sag på under 14 dage, men i nogle tilfælde kan der gå længere tid.

Præcist hvorfor sagen endnu ikke er afgjort, ønsker tilsynet ikke at kommentere, men det fremgår af besøgsrapporten, at man "afventer svar på krandata" for at kunne træffe en afgørelse.

- Vi er ved at tage stilling til, om jeres virksomhed skal have en eller flere afgørelser, skriver tilsynet til kranfirmaet.

Den 23-årige mand, der styrede den 190 meter høje kran, da det gik galt, fik dieselolie ud over sig og blev behandlet på skadestuen.

Kort tid efter lød fra politiet, at manden havde det okay efter omstændighederne.

Arbejdstilsynet besøgte uheldsstedet dagen efter med det formål at undersøge, om kranfirmaet overholder arbejdsmiljøloven.


Morgenens vejr byder på risiko for dis og tåge, og nogle steder vil temperaturen være nede omkring frysepunktet.

Det gælder særligt nede i vejbanerne, hvor der også er risiko for rimtåge. Det anbefales derfor at køre hjemmefra i god tid til at forholde sig til det.

Det bliver derudover en dag med rolige vindforhold. Der er kun tale om svage og lette vinde fra østlig retning.

Der er mulighed for solstrejf i løbet af dagen, men det meste af dagen vil der være skyet, men tørt.

Temperaturen kan komme op på 2-3 plusgrader, men det bliver køligere, når solen går ned, og her vil temperaturen nærme sig frysepunktet.

Tjek også vejret med Solvej Vindblæst:

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Et sort kapitel: Nu får historien om de uønskede en tocifret milliondonation

Foto: Løgstør Lokalarkiv

743 mænd var tvangsanbragt på ubestemt tid på Åndssvageanstalten på Livø fra 1911 til 1961. Nu skal deres historie være en turistattraktion.

Det er blevet set som et sort kapitel i historien. Den behandling de anbragte mænd og kvinder fik de datidens såkaldte åndsvageanstalter. Nu skal historien om de ”uønskede” på mændenes ø, Livø formidles til et bredere publikum.

- Der har været overgreb mændene iblandt, og der har også været plejere som ikke opførte sig, som man kunne ønske, fortæller Maria Clement Hagstrup, der er udviklingschef på Vesthimmerlands Museum.

Hun er drivkraften bag et nyt projekt, hvor mændenes historie skal vises frem. Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Realdania har tilsammen doneret 22 millioner kroner til at vække historien til live.

Pengene skal blandt andet bruges på at restaurerer bygningerne, mens der også skal laves udstillinger med den graffiti og de digte, som de anbragte har graveret ind i træet på anstaltens kornloft.

- Det er en vigtig historie om vores velfærdssamfund og udviklingen. Den kan fortælles i de autentiske rammer. Det var lige her de her mænd var anbragt, forklarer Maria Clement Hagstrup.

Blev set som et fremskridt dengang

Mændene, der blev anbragt var kriminelle, seksualforbrydere, havde en IQ under 75 eller var bare utilpassede. Den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens far, Oluf, var anbragt på Livø i syv år fra 1924 til 1931. Han sidder med i projektets advisory board.

- Nu får skyggerne liv, og de anbragte mænd stemmer. Historien om Livø Anstalten handler om tilblivelsen af den moderne velfærdsstat på godt og på ondt. Intet sted ser vi dens forsider og bagsider i et klarere lys end her, skriver Poul Nyrup Rasmussen i en pressemeddelelse.

Foto: Kjeld Thomsen
Foto: Klaus Nedergaard
Foto: Rigsarkivet
Foto: Naturstyrelsen Himmerland

Historien om de anbragte mænd bliver ofte beskrevet som grum og et sort kapitel. De anbragte har siden fået en undskyldning af staten. Men Maria Clement Hagstrup mener, at der er nuancer til den fortælling. For anstalterne blev set som et fremskridt i datiden, for inden anstalterne blev de ”åndsvage” ofte blot låst inde. På Livø skulle de arbejde men kunne færdes noget mere frit.

- De anbragte fik muligheden for at lære et fag enten i gartneriet, landbruget eller savværket. Man lærte noget, som kunne bruges, når man kom tilbage til fastlandet.

De Kellerske Anstalter havde hovedkvarter i Brejning ved Vejle Fjord og valgte at oprette filialer på Livø og Sprogø. I gennemsnit var mændene på Livø i tre til fire år, men de var alle anbragt på ubestemt tid. For flere var det et krav, at de skulle lade sig sterilisere for at få lov til at forlade øen.

Naturen skal også opleves

Det er Naturstyrelsen der ejer Livø, og projektet skal derfor også være med til at formidle den natur, man kan opleve, og de lokale produkter såsom Angus kød og whisky.

Annette Pihl Strøm Jacobsen, der er skovridder hos Naturstyrelsen mener ikke at den grumme historie om den anbragte mænd og den hyggelige fortælling om naturen er i strid med hinanden.

- Jeg synes jo det supplerer hinanden godt. De mennesker, der kom herover havde også brug for ro og fordybelse. Man får muligheden for at opleve naturen tæt på og det nærvær det skaber, det giver rigtig meget mening også det i den historiske og kulturhistoriske kontekst, siger skovrideren.


Isnende oplevelse: - Fuldstændig frygteligt og ret fantastisk

Flere og flere danskere kaster sig glædeligt ud i et koldt gys. TV2 Nords gå-i-byen reporter har afprøvet oplevelsen, og det gik ikke stille for sig.

Tidligere på året åbnede Aalborg Heat op på Pieren 9, og her i vinterhalvåret er det et oplagt sted at prøve kræfter med et koldt gys.

For med sin skønne placering med udsigt til fjorden på begge sider og de juleoplyste bygninger, er det nemt at svømme væk i stemningen, som man kan nyde i ro og mag fra de varme vildmarksbade eller i ly fra vintervinden i de mange saunaer.

Vildmarksbadene er omkring 40 grader, og det er en fantastisk følelse at lade sin krop glide ned i det varme vand, mens den kolde luft rammer en mildt i ansigtet. Og selvom luften på denne decemberdag ikke er mere end et par grader, så gør det absolut ingenting. Tværtimod.

For mange af dem, der allerede har lagt vejen forbi Aalborg Heat, er de varme bade og de opvarmede saunaer kun en del af oplevelsen. Vinterbadning er også et vigtigt komponent - i hvert fald i de kolde måneder.

- Det, som folk fortæller, er, at kombinationen af kulde og varme er afstressende for dem. De sover bedre bagefter, fortæller Nicki Larsen, der ejer Aalborg Heat.

Pingvinens jul

I december afholder Aalborg Heat i samarbejde med restaurant Pingvin "Pingvinens jul". Her kan man for 300 kroner få en formiddag med frivillig vinterbadning og adgang til vildmarksbade og saunaer efterfulgt af brunch i badekkåber på restaurant Pingvin.

Arrangementerne finder sted 14. december og 21. december.

Han vil ikke spekulere i, om vinterbadningen har reelle sundhedsmæssige fordele, og forskningen på området er heller ikke entydig. For mens noget forskning peger på, at det brune fedt opfører sig anderledes hos vinterbadere, og studier har peget på, at vinterbadere har en god sundhed, er det svært at sige, om det er vinterbadningen i sig selv, der gør forskellen.

Men for Nicki Larsen og hans gæster lader det heller ikke til at være afgørende.

- Jeg tror på, at det betyder noget. I hvert fald for den mentale sundhed, og det er jo også det, folk mærker, siger han.

Og sundhed eller ej - danskerne har i den grad taget vinterbadning til sig. Opgørelser viser, at omkring 25.000 danskere er en del af en vinterbaderklub, og derudover hopper mange i det kolde vand udenfor de etablerede klubber, som mange steder er svære at få medlemsskab til.

Er du en af dem, der forgæves har forsøgt at få en fod indenfor i en klub, eller bare vil prøve kræfter med vinterbadning på et mindre forpligtende plan, så er der flere muligheder hos et sted som Aalborg Heat.

Det er tydeligt at mærke, hvordan varmen fra både vildmarksbade og saunaer trænger dybt ind i kroppen. Så dybt, at den kolde vinterluft ikke rammer med samme styrke, som den gjorde inden. Det er faktisk tåleligt at stå stille. Og så er det tid til et fjorddyp.

Det er en oplevelse, som intet andet. På den ene side er det fuldstændig frygteligt, men det er samtidig vildt at mærke, hvordan hele kroppen vågner af de bare få sekunder i fjorden. Og tilbage i saunaens trygge favn er det ret fantastisk. Faktisk så fantastisk, at jeg tager en tur til.

Har du lyst til at give dig i kast med vinterbadning, men mangler en anledning, en makker eller et arrangement til at få dig ud af fjerdene, så er "Pingvinens jul" en oplagt mulighed.


ANALYSE: Svære tider for lokallister - kan det vende i Hjørring?

Foto: Kristian Steve Kristensen/TV 2 Nord

Flere steder drøftes nye ikke-partipolitiske lister forud for næste års kommunalvalg, men denne type lister får svært ved at opnå samme status som før strukturreformen, vurderer TV2 Nords politiske analytiker.

Indtil 2007, hvor de nuværende 11 store kommuner i Nordjylland så dagens lys, spillede lokallister - altså ikke-partipolitiske lister - en stor rolle i mange nordjyske kommuner. 

I nogle endda så stor, at de kunne besætte borgmesterposten.

Listerne var de fleste steder opstået ud fra et ønske om at sikre et bestemt lokalområde en repræsentant i det kommunale styre. Hvis borgerne i et område i tilstrækkeligt omfang samlede sig om en sådan liste, var det tit muligt at opnå så mange stemmer, at målet blev nået.

I de nye og langt større kommuner, som så dagens lys i 2007, var det langt sværere for disse lister at opnå repræsentation. Der skulle ofte flere stemmer til, end et enkelt lokalsamfund kunne mønstre. Nogle af disse lister slog pjalterne sammen og skabte en lokalliste, der dækkede hele kommunen. Mange andre opgav ævred. 

I dag har ikke-partipolitiske lister opnået valg i godt halvdelen af de nordjyske kommuner, men bortset fra på Læsø - hvor kommunen ser ud som før 2007, og hvor traditionen for stærke lokallister er videreført - har denne type lister uden et partimæssigt tilhørsforhold i dag typisk et enkelt eller nogle få mandater i de af de nordjyske kommuner, hvor de klarede skærene ved sidste valg.

Svært kun at være imod

Nogle har som hovedmål at tale de mindre lokalområders sag, mens andre er skabt på et mere holdningsmæssigt grundlag. Det sidste er tilfældet i Rebild, hvor Den Sociale Fællesliste og ikke mindst dens nu tidligere frontfigur Allan Busk har trukket rigtig mange stemmer. 

I de snart 20 år, der er gået siden strukturreformen, er der dukket lister op, som primært var båret af modstand imod noget. Nogle gange har de opnået valg, andre gange ikke. Og de, der blev valgt på dette grundlag, har ofte måttet sande, at det kan være vanskeligt at manøvrere i et mangesidet politisk arbejde med et afsæt, der alene handler om, at man er imod noget.

Nogle af kandidaterne på denne type lister er borgere, der ikke før har engageret sig politisk. Listerne har ikke sjældent haft den for demokratiet positive sidegevinst, at de har engageret borgere, der ikke var medlemmer af et politisk parti, i samfundsdebatten. 

I andre tilfælde - og måske i flere tilfælde end tidligere - figurerer der kandidater med en fortid som kandidater og/eller folkevalgte for et af de politiske partier. Det sidste er eksempelvis i dag tilfældet i Vesthimmerland og på Mors.

Hver fjerde i Hjørring stemte på Lokallisten

Da den nuværende Hjørring Kommune blev skabt ud af fire kommuner, havde to af disse - Hirtshals og Løkken-Vrå - en særdeles stærk tradition for lokallister, der begge steder i årtier leverede borgmesteren. Nogle af disse listers frontfigurer prøvede at videreføre traditionen i den nye Hjørring kommune, men har for hvert valg måttet notere tilbagegang i tilslutningen. 

Ved det første valg i den nye kommune, i 2005, blev Lokallisten med 26,6 procent af stemmerne den stærkeste liste i Hjørrings første byråd (og spidskandidaten, Hirtshals’ mangeårige førstemand Knud Størup, følte sig på valgnatten snydt, da en række politiske partier trods Lokallistens flotte valg gik sammen om at gøre socialdemokraten Finn Olesen til borgmester). 

Da vælgerne i 2021 sidst stemte i Hjørring, fik listen 2,9 procent af stemmerne.

Tilbagegangen kan skyldes mange ting: At listens politik ikke har appelleret til tilstrækkeligt mange, eller at der blandt kandidaterne har manglet stærke, kendte navne. Eller noget helt tredje.

Det afhænger af politikken og kandidaterne 

Nu har en ny ikke-partipolitisk liste, Vendelbolisten, set dagens lys i Hjørring. Kandidatlisten tæller foreløbig flere borgere, der flittigt har deltaget i den lokale debat, herunder et enkelt nuværende byrådsmedlem med en fortid i Dansk Folkeparti. Listen synes blandt andet at ville opsamle den modstand, der flere steder i kommunen er mod vindmøller og solfangere, men har også andre programpunkter.

Flere andre steder i landsdelen pusles der også med tanker om denne type lister. 

Virkeligheden er imidlertid, at der i nutidens kommuner skal betydeligt mere til for at opnå valg end i de langt mindre kommuner, vi havde før 2007. Det forekommer derfor tvivlsomt, at denne type lister kan genvinde fordums storhed.

Netop i Hjørring - med Lokallistens glorværdige fortid in mente - kunne der formentlig være et vist potentiale for en ikke-partipolitisk liste ved næste års kommunalvalg. 

Forudsat naturligvis, at den, set gennem tilstrækkeligt mange vælgeres øjne, har det rigtige program og de rigtige kandidater.