LIGE NU:

Kommunalvalg: Op mod hver femte vælger er ny i deres kommune

En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening viser, at op mod hver femte vælger i Region Nordjylland er ny i deres kommune.

I Nordjylland vil op mod hver femte vælger være ny i deres kommune til kommunalvalget i november. Det viser en undersøgelse, som Kommunernes Landsforening bringer i deres nyhedsbrev, Momentum, i morgen, tirsdag. 

De tal dækker både over dem, der nu er fyldt over 18 år, og dem, som er flyttet til en ny kommune.

Aalborg Kommune har markant flest nye vælgere, hvor hver femte til kommunalvalget vil være ny vælger i kommunen. I bunden ligger Morsø, hvor 13,2 procent af vælgerskaren er ny. 

I de fleste kommuner skyldes de mange nye vælgere en stor tilflytning. I Morsø Kommune og Thisted Kommune, der har langt færre tilflyttere, er de fleste nye vælgere dem, der nu er blevet over 18 år. 

De mange nye tilflyttere i kommunerne udgør en ofte overset vælgergruppe for politikerne, fortæller professor på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Ulrik Kjær.

- Tallene er helt vildt spændende, for det kan godt være en overset gruppe blandt partier og kandidater. Alle kandidaterne er opmærksomme på, at der ved hvert eneste valg kommer en gruppe af unge, der skal stemme for første gang, men jeg tror ikke, at alle lokale partiforeninger har blikket stift rettet mod tilflytterne, siger han.

Tilflytterne kan ikke stemme på den samme kandidat, som de stemte på sidst, og derfor er der gode muligheder for politikerne for at fange dem. Her gælder det ikke om at informere omkring alle de andre politikers gamle fejl og mangler.

- I stedet skal der fokuseres endnu mere på det fremadrettede, og det gælder derfor om at vise tilflytterne, hvilke forskellige der i de enkelte partiers og kandidaters valgprogrammer. Alternativt risikerer man, at den her gruppe blot stemmer efter deres landspolitiske tilhørsforhold eller slet ikke stemmer, fordi de ikke følger, at de har den nødvendige indsigt eller ikke kan se forskel på kandidaterne, siger Ulrik Kjær.