SENESTE NYT:

Politisk analytiker: Ny liste i Mariagerfjord vil minde vælgerne om Venstres interne problemer

050820 Søren Wormslev bliver ny politisk analytiker på TV2 Nord.
Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kommer næppe som den store overraskelse for de tilbageværende Venstre-folk i byrådet i Mariagerfjord, at et af gruppens tidligere medlemmer, Svend Madsen, nu stiller op på en ikke-partipolitisk liste.

Allerede da et prominent Venstre-medlem med adresse i kommunen, Inger Støjberg, ved årets begyndelse smækkede med døren til sit gamle parti sammen med flere topfolk i den lokale partiorganisation, luftede Svend Madsen sin utilfredshed med Venstres ledelse på landsplan.

quote Enhver Venstre-borgmester håber dette efterår på, at afsmitningen fra den rekordlave landspolitiske tilslutning til partiet i mindst mulig grad vil smitte af lokalt.

Søren Wormslev, politisk analytiker, TV2 Nord

Støtter fortsat Venstre-borgmester

Umiddelbart kan det forekomme ulogisk, at man ikke vil stille op for Venstre til kommunalvalget, fordi man er utilfreds med partiformanden på landsplan.

Det er jo ikke som sådan Venstres partiformand eller Venstres politiske linje på Christiansborg, vælgerne i Mariagerfjord Kommune skal forholde sig til på valgdagen 16. november. Hvor de sætter deres kryds, afhænger i første række af, om de har været tilfredse med Venstres linje lokalt - og om de ønsker en Venstre-borgmester også efter valget. At dømme efter meldingerne fra listen, er der tilsyneladende ingen slinger i valsen her: Initiativtagerne ønsker, at Mogens Jespersen (V) fortsætter på borgmesterposten.

quote i Mariagerfjord skal der ikke store vælgerudsving til, før kommunen får en socialdemokratisk borgmester.

Søren Wormslev, politisk analytiker, TV2 Nord

Kan måske fastholde vælgere i blå blok

Skal man tolke opstillingen af den ny liste positivt, set gennem Venstres øjne, kan den måske fastholde utilfredse Venstrevælgere i blå blok. Men der er ingen garanti for, at det bliver den eneste konsekvens:

Enhver Venstre-borgmester håber dette efterår på, at afsmitningen fra den rekordlave landspolitiske tilslutning til partiet i mindst mulig grad vil smitte af lokalt. Man vil gøre alt for, at vælgerne først og fremmest vil se på den førte lokalpolitik og på de opstillede lokale kandidaters duelighed, når de afgør, hvad de stemmer.

Landspolitikken kan smitte af på kommunalvalget

For Venstre i Mariagerfjord er det ikke nødvendigvis nogen fordel, at vælgerne så direkte mindes om partiets stridigheder i toppen ved, at der opstilles en liste, som så åbenlyst støttes af den tidligere næstformand Inger Støjberg, der i øjeblikket er partiløs. Det kan føre til, at de landspolitiske strømninger slår stærkere igennem. Og i Mariagerfjord skal der ikke store vælgerudsving til, før kommunen får en socialdemokratisk borgmester. Faktisk var Socialdemokratiet med 36,7 procent af stemmerne i 2017 større end Venstre, der “kun” fik 36,6.

Af de 8343 Venstre-stemmer faldt 230 på Svend Madsen, så det er ikke en af partiets største stemmeslugere, der nu går sine egne veje. Ikke desto mindre kan hans beslutning om at opstille på den ny liste - selv om det næppe er hensigten - være med til at udløse et systemskifte i kommunen, fordi vælgerne i kommunen nu op til valgdagen endnu en gang vil blive mindet om Venstres interne stridigheder. 


Cowboy Mike

play Tilfældigheder førte Mihaita til Nordjylland: Nu træner han blandt verdens bedste

Fortuna Hjørring 15.10.21

Fodboldpigerne fra Hjørring jagter plads i Champions League

151021 nærpoliti

play Nye politiassistenter sikrer tryghed i Brønderslev

280518 retten aalborg

Mand gemte riffel i guitartaske

Cowboy Mike

play Tilfældigheder førte Mihaita til Nordjylland: Nu træner han blandt verdens bedste

Fortuna Hjørring 15.10.21

Fodboldpigerne fra Hjørring jagter plads i Champions League

151021 nærpoliti

play Nye politiassistenter sikrer tryghed i Brønderslev

Til forsiden

Til forsiden