Kommunen til sommerhusejere: Så er det ud!

Skrænten slår revner i Lønstrup, så nu får sommerhusejere besked om at holde sig væk fra deres huse. Oveni risikerer de at blive pålagt at rive husene ned.

Jorden omkring de truede sommerhuse på vejene Bredningen, Hagen og Tangen er nu så purøs, at ejerne ikke må opholde sig i husene længere af frygt for sammenstyrt af skrænten. 

- Den besked har ejerne af Bredningen 19 fået før jul, mens Hagen 12 og Tangen 11 fik det i lørdags, fortæller Torben Mangaard Frandsen fra Hjørring Kommune. 

- Det skyldes, at der er opstået revner og brudlinjer, og at der derfor kan være fare for, at husene kan styrte i havet, hvis der kommer et skred, uddyber han. 

Husene ligger ovenfor det sted hvor der er kørt overfladejord ud over skrænten - og hvor en Unicon-betonbil sidenhen tømte tonsvis af cement i det Natura2000-beskyttede naturområde. 

Hjørring Kommune har udstedt et såkaldt rømningspåbud, der betyder, at man ikke må opholde sig i husene. På sigt kan der blive tale om et decideret nedrivningspåbud, hvis husene er i fare for at styrte ned. 

Regningen for en eventuel nedrivning skal sommerhusejerne selv betale. På Christiansborg diskuterer S og V, om staten skal til lommerne for at sikre de danske kyster. 

Både regeringen og opposiotionen er enige om, at det skal være nemmere at få lov til kystsikring. Men så stopper enigheden også der.

Ingen af sommerhusejerne vil ud med, hvem der har bestilt en bulldozer og en tung cementblander til at jævne klitterne med jorden. 

Torben Mangaard Frandsen vil ikke spekulere i, at det er entreprenørmaskinerne, der pløjede klitterne op og skubbede jorden ud over kanten, der er skyld i revnerne.

- Det kan lige så vel være vind, vejr, hav og frost, som det kan være maskinernes vægt, siger han. 

Han afviser dog, at husejerne lige nu skal til lommerne og betale for at få revet deres egne sommerhuse ned, inden havet æder sig længere ind i skrænten, og husene bliver til fare for dem, der går på stranden. 

- Det er alt for tidligt at sige noget om, hvorvidt husene skal pilles helt ned og hvornår. Det skal man først i dialog med husejerne om, og det kommer også an på, om der kommer en løsning med kystsikring, slår han fast. 

Der er indgivet politianmeldelser i sagen, og den nye formand for teknisk udvalg i Hjørring Kommune vil arbejde for, at miljøministeren tager den presserende sag med til EU, så fredningen af skrænten kan flyttes, eller der kan etableres mere permanent kystsikring. 

Formanden for teknisk udvalg, Søren Smalbro (V), vil have minister ind i sag om truede sommerhuse i Lønstrup og kystbeskyttelse. 

Seneste nyt

fra Nordjylland