Dokumentar om tangtage på Læsø vinder international filmpris

En TV2 Nord-dokumentar om de helt unikke tangtage på Læsø har vundet en international filmpris.

Dokumentaren 'Tangtagene på Læsø' har vundet en pris ved World Media Festival i Hamborg. Den har vundet sølv i kategorien 'bedste tv-dokumentar', hvor den var oppe imod dokumentarer fra hele verden. Det blev dog dokumentaren om de helt unikke tage på Læsø, der løb med en af priserne.

Det er Chroma Film, der har produceret dokumentaren for TV2 Nord. 

World Media Festival:

World Media Festival i Hamborg er en filmfestival, hvor ekstraordinære tv-udsendelser bliver hyldet. Det er en international pris, hvor programmer fra hele kloden deltager. Det er branchefolk, der vurderer hvilke af de nominerede, der skal løbe med priserne. 

Festivalen holdes d. 15. maj, hvor producenterne vil få overrakt den officielle pris. De er dog allerede nu blevet informeret om, at de vinder sølv for 'Tanghusene på Læsø' i bedste historiske tv-dokumentar.

- Det er altid fantastisk at vinde en pris. Det er et skulderklap, der gør timerne og arbejdet i de mørke nætter, det hele værd, siger Anders Dylov fra Chroma Film, der er en af menneskene bag dokumentaren. 

Dokumentaren er skabt ved at følge tangtagene på Læsø over tre år. Den tager dig med på en rejse gennem hele tagets historie. Fra tanget bliver taget op af vandet, til det ligger på hustagene, og giver ly for regn og vind i op til 250 år. For så længe holder et tangtag faktisk. 

quote Det er noget, man aldrig har hørt om. Man tror ikke rigtig på det, når man hører, at tagene kan holde i 250 år.

Anders Dylov, Chroma Film, producent af 'Tangtagene på Læsø'

- Det er noget, man aldrig har hørt om. Man tror ikke rigtig på det, når man hører, at tagene kan holde i 250 år. Og det kan holde tæt, det er jo bare tang, men det kan holde helt tæt. Det er bare en fascinerende historie, siger Anders Dylov. 

Du kan se det prisvindende program 'Tangtagene på Læsø' her. 

Reportage om den store kulturarv på Læsø. Nemlig øens tangtage.

Det er dog en teknik, der var lige ved at gå i glemmebogen. Tangtagene findes nemlig kun på Læsø, hvor teknikken blev givet videre fra generation til generation, men det stoppede på et tidspunkt. Nu prøver en lokal tækkemand på Læsø at bevare teknikken.

 
 
Foto: Fra programmet 'Tangtagene på Læsø'

Den lokale tækkemand Henning Johansen skal have en stor del af æren for programmet, fortæller Anders Dylov. 

- Han elsker sit job, og det kommer ud gennem skærmen. Jeg har sjældent mødt en mand, der var så åben for at hjælpe os som filmhold på vej. Det er det, der gør, at vi er landet her i dag, Anders Dylov. 

'Tangtagene på Læsø' er støttet af blandt andet Kulturstyrelsen og A. P. Møller Fonden. De gik ind i projektet, da de så det bevaringsværdige perspektiv, der er i tangtagene på Læsø, og hvordan denne dokumentar kan være med til at løfte et stykke kulturarv. 


Seneste nyt

fra Nordjylland