Foto: Mads Nissen, Scanpix

To nordjyske kommuner må hæve skatten

Rebild og Læsø kommuner har søgt om at få mulighed for at forhøje skatten for 2017. Det har de nu fået tilladelse til af Social- og Indenrigsministeriet.

Det bliver formentlig dyrere at være skatteborger i Rebild og Læsø Kommune i 2017. De to kommuner har nemlig netop fået tilladelse af Social- og Indenrigsministeriet til at hæve skatten.

Rebild Kommune har søgt om tilladelse til at hæve skatten, for at dæmme op for et årligt underskud på 30 millioner kroner i kommunen, og har derfor søgt om at forhøje skatten med 23,1 million kroner. De har fået tilladelse til at forhøje den med 17,9 millioner kroner.  

Læsø kommune har søgt om en hævelse af skatten på 2,7 millioner kroner, og har fået tilladelse til at hæve den med 1,8 millioner kroner.

Læs også S på overarbejde: Vil hæve skatten i Rebild Kommune

De to nordjyske kommuner er ikke alene om at have mulighed for at hæve skatterne. Også Holbæk og Odense kommuner har fået tilladelse til at hæve skatterne i 2017. 

Ansøgningerne kan dog ikke imødekommes fuldt ud. Tilsammen har de fire kommuner nemlig ansøgt om at hæve skatten med 266 millioner kroner, og det overskrider rammen på 200 millioner kroner, som er det beløb, landets kommuner højest må hæve skatten for, hvis andre kommuner sætter den tilsvarende ned.

Det er nu op til de fire kommuner, om de udnytter den tildelte ramme. Og samtidig skal landets kommuner sørge for, at skatten samlet set ikke bliver højere i kommunerne i 2017. Regeringen har afsat en pulje til tilskud til skattenedsættelser for at motivere til det. Hvis kommunerne samlet set forhøjer skatterne, udløser det en økonomisk sanktion over for den enkelte kommune og kollektivt for kommunerne.
 
Budgetterne og skattefastsættelsen for 2017 skal vedtages af kommunalbestyrelserne senest den 15. oktober 2016.