Pengene fosser ud: Læsø kan blive sat under administration
Kommunekassen er nu så udhulet, at der er brug for en økonomisk saltvandsindsprøjtning, hvis Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke skal overtage styringen.
Likviditeten i landets mindste kommune er efterhånden så ringe, at det kan blive nødvendigt for Økonomi- og Indenrigsministeriet at overtage styringen med Læsøs økonomi.
Sådan lyder kommunalbestyrelsens egen vurdering, efter de onsdag havde møde om blandt andet kommunens skrantende økonomi.
Sidste år havde Læsø også svært ved at få pengene til at række, men blev reddet af, at den daværende regering i samarbejde med Dansk Folkeparti i sidste års finanslov lavede en pulje for ø-kommuner med særlige udfordringer, men den type ’lappeløsninger’ er ikke holdbare i længden.
Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen.
Tobias Birch Johansen, Viceborgmester, Læsø Kommune (Venstre)
- Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Vi er nødt til at sikre en bedre, langsigtet finansiering af kommunen, siger viceborgmester i Læsø Kommune Tobias Birch Johansen (Venstre).
Læsø modtager hvert år godt fem millioner kroner i ekstra støtte fra puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner. I år og til næste år får øen oveni 10 millioner kroner til at drive kommunen for. Alligevel er kassen for i år allerede tom.
Sammenlægning kan blive nødvendigt
Men det kan være svært at finde frem til den ordentlige løsning på Læsøs økonomiske udfordringer, der langt hen ad vejen skyldes øens demografisk udvikling, hvor en stigende del af beboerne på øen bliver ældre og mere ressourcekrævende, mens der bliver færre skatteydere.
- Du kan ikke umiddelbart vende den udvikling, og Læsø er bare en særlig sag. Det er svært at fokusere på at udvikle for eksempel et godt erhvervsklima, da der ikke er mulighed for at skabe ret meget andet end et turismeerhverv, siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.
I sit arbejde med økonomien har Læsø Kommune lavet en prognose, der viser, hvordan de tror, det vil komme til at gå, hvis der ikke kommer pengehjælp ude fra. Af den fremgår det, at kommunalbestyrelsen forudser, at Læsø vil blive sat under administration om fire til fem måneder, at Læsø Kommune vil blive lagt under Frederikshavn Kommune i 2021, og at Læsø som selvstændig kommune herefter vil blive nedlagt året efter.
Som samfund vil det være en god idé at lægge tingene sammen.
Per Nikolaj Bukh, Professor i økonomistyring, Aalborg Universitet
- Som samfund vil det være en god idé at lægge tingene sammen, men man skal også have respekt for øsamfundene. Der er en følelse af at være en selvstændighed i at være sin egen kommune, siger Per Nikolaj Bukh.
Hos nabokommunen Frederikshavn håber borgmester Birgit S. Hansen, at Folketinget vil finde en løsning, der fremtidssikrer Læsø Kommunes selvstændige eksistens.
- Man bliver nødt til at finde ud af, hvordan man gør de her ø-kommuner, så de ikke hopper fra tue til tue. Der er en styrke i at have egen kommunestatus, det giver en selvforståelse, en identitet og lyst til at gøre noget. Jeg mener, vi bør give dem en særstatus, for der er ingen tvivl om, at de har en stor styrke, men det er ikke værdigt, at de fortsætter, som de gør nu, siger Birgit S. Hansen.
Det vil det sige at være sat under administration:
Kommunerne skal overholde den såkaldte kassekreditregel, som indebærer, at en kommunes gennemsnitlige likviditet over de seneste 12 måneder skal være positiv.
Det er en kommunes ansvar at ansøge Social- og Indenrigsministeriet om dispensation fra kassekreditreglen, hvis den er på vej til ikke at kunne overholde reglen.
Social- og Indenrigsministeriet har hjemmel til at give dispensation fra kassekreditreglen (§ 17 i Lånebekendtgørelsen). En sådan situation omtales ofte således, at ministeriet har sat en kommune ”under administration”. Der er dog tale om en dispensation fra kassekreditreglen med krav til kommunen om at genoprette økonomien. Populært hedder det, at kommunen sættes ”under administration”, men reelt er det kommunernes eget ansvar og kommunerne selv, der retter op på tingene, beslutter spareplaner mv.
Der er pt. ingen kommuner, der har dispensation fra kassekreditreglen. Siden 2. kvartal 2010 har ingen kommuner haft en negativ likviditet opgjort efter kassekreditreglen.
Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet