LIGE NU:

Flere flytter til Læsø - men befolkningstallet falder

Læsø kæmper hårdt for at vende den demografiske udvikling med faldende befolkningstal og dermed i sidste ende sikre grundlaget for at overleve som selvstændig kommune. Men selv om der i 2020 for tredje år i træk var flere tilflyttere end fraflyttere, så faldt indbyggertallet.

Der fødes nemlig markant færre børn på Læsø, end der dør borgere på øen.

Morten Hørby og Annemette Hasselstrøm er med til at holde tilflytningstallet i plus. De flyttede sammen med deres søn på fire år til Læsø sidste år fra Viborg, da Morten fik job på øen som IT-chef.

- Det er et dejligt sted, og det tog ikke mange overvejelser at komme herover, siger Annemette Hasselstrøm.

Parret har bosat sig i et lejet hus midt på øen og kigger efter det rigtige hus, som de kan købe.

Stina Andersen er tilflytningskonsulent på Læsø. Hun skal få flere som familien Hasselstrøm-Hørby til at flytte til øen 30 kilometer ude i Kattegat og dermed vende det fald i indbyggertallet, som Læsø har kæmpet med i mange år.

- Her i januar står den 17-10, så det er en stigning, og det er vi jo glade for, siger Stina Andersen.

Stina Andersen vil gerne have flere børnefamilier til at flytte til Læsø. Foto: Simon Mølgaard
Stina Andersen vil gerne have flere børnefamilier til at flytte til Læsø. Foto: Simon Mølgaard

Indbyggertallet på Læsø er de seneste 35 år faldet med en tredjedel fra 2.607 i 1986 til 1.969 i 2020, men selv om det samlede indbyggertal falder, så er der flere tilflyttere til øen end fraflyttere.

- Det, der er udfordringen og grunden til, at befolkningstallet falder, er, at vi har for stor en difference mellem det antal, som fødes på øen og dem som dør, siger tilflytningskonsulent Stina Andersen.

Kun 9 fødsler på et år

Sidste år blev der kun fødte 9 børn på Læsø, mens der døde 34 personer på øen.

- Mit mål er at få gennemsnitsalderen sænket, og når jeg laver markedsføring, så er det til familierne i Danmark, siger Stina Andersen.

Interesseret i Læsø? Se første afsnit af serien Læsø Tur/Retur herunder. 

Familien Hasselstrøm/Hørby har barn nummer to på vej. Annemette har termin lørdag, så på kommunekontoret kan tilflytningskonsulenten snart glæde sig over en ny borger, som tæller positivt i statistikken.

Familien Hasselstrøm/Hørby er glade for livet som ø-boere.

- Det er skønt, at der er så meget nærvær herovre. Vi kan bare åbne døren, så kan vores søn lege ude, og rådyrene går i haven. Det er jo fantastisk, siger Morten Hørby.

Prognose spår fortsat fald

Hvis den demografiske udvikling skal vendes i Danmarks mindste kommune, så er der hårdt brug for, at flere familier som Morten Hørby og Annemette Hasselstrøm bosætter sig på Læsø. Ifølge en prognose fra Danmarks Statistik, så vil befolkningstallet på Læsø falde med 200 de næste 25 år, så der i 2045 vil være under 1.600 indbyggere på øen.

- Det gælder jo bare om at gøre opmærksom på, hvor fantastisk det er at bo herovre. Der er ingen kriminalitet her. Du har naturen lige udenfor døren, og der er ikke langt, når du skal hente børnene. Jeg føler, at der er en stor frihed i at være børnefamilie her, siger Stina Andersen.

Familien Hasselstrøm/Hørby har ingen planer om at flytte igen. De drømme om at købe hus på Læsø, og Annemette håber, at få job som lærer på skolen, når hun er færdig med sin barsel.