Fund ved Læsø: Vrag kan være spansk fregat

Undervandsgruppen på Læsø har gjort et sjældent fund. Der er måske tale om en spansk fregat, der har ligget på seks meter dybt vand ud for Læsøs kyst siden 1772.

Det skibsvrag, som Undervandsgruppen på Læsø fandt på seks meters dybde på Kobbergrunden 15 kilometer ud fra kysten ved Byrum, er sandsynligvis en spansk fregat på 40 meter.

Det er i hvert fald den foreløbige konklusion fra ekspert i skibsvrag Gert Juhl fra vragscan.dk, som er et stort register for strandede skibe i dansk farvand. 

- Umiddelbart tror jeg, at det er en spansk fregat fra 1772, siger Gert Juhl.

Fregatten er det spanske handelsskib Gran Cathrina Alias fra Cadiz i Spanien, som forliste ud for Læsø den 6. oktober 1772. Skibet har ligget uopdaget på havets bund i snart 250 år, men 21. juni fandt dykkere fra Undervandsgruppen på Læsø et vrag, som sandsynligvis er det spanske skib.

Det var Anders Schmidt, som foretog det dyk, som gik ned til vraget, og han kom jublende op til overfladen efter fundet.

- Hvad sagde jeg til dig. Jeg finder en kanon til dig, jublede han i vandet til sin far Kim Schmidt, som tog imod ham på dykkerskibet Tabatinga. 

SE VIDEO OM DET SJÆLDNE FUND:

 

Fandt otte kanoner

Anders Schmidt havde på seks meter dybt vand fundet resterne af et skib, som er 40 meter langt og seks-otte meter bredt, og det måske vigtigste fund ved skibet var otte store kanoner. 

- Det klimaks, når man kommer op og kan fortælle, hvad det er - det er stort, siger Kim Schmidt, mens han genser den video, hvor sønnen jublende fortæller om fundet. 

Det spanske handelsskib var på vej fra Königberg i Rusland til Cadiz i Spanien, da det gik på grund ved Kobbergrunden. 

Gert Juhl vurderer, at vraget er et spansk handelsskib, som strandede ved Læsø i 1772.
Gert Juhl vurderer, at vraget er et spansk handelsskib, som strandede ved Læsø i 1772.
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

Optegnelser viser, at skibet udover otte store kanoner også var lastet med 750 ruller lærred og  træ,  da det gik på grund. Farvandet ved Læsø var et farligt farvand. Her er registreret over 1.300 strandinger og mindst 600 af dem ligger som vrag. 

- Det har været ekstremt farligt i gamle dage for sejlskibe at sejle her. Der er altid en frygtelig strøm på Kobbergrunden. Især når det blæser fra sydøst, og så blev skibene presset ind mod Læsø og kunne ikke sejle ud, siger Kim Schmidt fra Undervandsgruppen. 

Fregat forliste i 1772

Ifølge de gamle arkiver blev hele besætningen reddet i land på Læsø efter forliset i 1772, og der ligger en række dokumenter på det spanske skib, da der i forbindelse med bjærgningen af lasten blev opdaget, at skibet havde en del lærredruller ombord, som man ikke havde betalt told af. 

Mange vrag ligger fortsat uopdaget på havets bund, og selv om meget peger på, at vraget er det spanske handelskib, så vil Gert Juhl ikke udelukke andre muligheder. Der kan også være tale om to mindre danske skibe.

- Kongen havde det man kaldte koffardiskibe, der var armeret, og der er to af dem, som forliste i 1703 og 1704. De hed Ringende Jacob og Norske Bonde, og sjovt nok havde de begge otte kanoner ombord, siger Gert Juhl fra vragscan.dk.

Undervandsgruppen har fundet 25 vrag på Kobbergrunden, og de håber snart at kunne dykke igen ved det nye fund i håb om at finde oplysninger, som kan være med til at fastslå, hvilket skib det drejer sig om. 

Vraget er fundet på Kobbergrunden omkring 15 km ud fra Byrum.
Vraget er fundet på Kobbergrunden omkring 15 km ud fra Byrum.
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

- Det skal undersøges noget mere, men den sidste uge har det blæst, men vi er klar igen, når det gode vejr kommer, siger Kim Schmidt. 

Fandt Printz Friderich i 2018

Undervandsgruppen fandt i 2018 vraget af det store danske linjeskib Printz Friderich, som forliste natten mellem den 28. og 29. september 1780 med 667 mand og 70 kanoner ombord. Det vragfund hører til de største fund ved Læsø, og farvandet rummer mange store fartøjer på havets bund. 

Gert Juhl mangler især et stort skib. Det store kompagniskib Oldenborg, som forliste i 1676 i Kattegat mellem Læsø og Anholt på udrejse til fjernøsten.

- Jeg ville gerne have, at det var Oldenborg, men så heldig har vi nok ikke lov til at være, siger Gert Juhl.
Han vurderer umiddelbart, at Oldenborg ville være større end det vrag, som er fundet. Det var et større skib med flere dæk og flere kanoner, men på et punkt passer vraget i hvert fald.

- Oldenborg var 40 meter lang. Vi har fundet gamle dokumenter, og den er derude, siger Gert Juhl fra vragscan.dk.


Seneste nyt

fra Nordjylland