LIGE NU:

Læsø er lukket: Øboerne isoleret

Læsø Kommune er en af de syv kommuner i Nordjylland, hvor borgerne lever under en række skærpede restriktioner, og som den eneste kommune er Læsø reelt helt lukket. Kun folk i kritiske jobfunktioner kan komme med færgen til og fra Læsø.

Der er stille på Læsø. Meget stille og i butikkerne mærkes den nedlukning af øen, som trådte i kraft for snart en uge siden.

- Det er mærkeligt og grænseoverskridende, siger Yvonne Lundberg. Hun er indehaver af livsstilsbutikken Læsø Shoppen, som ligger på hovedgaden i Byrum.

November er normalt en stille måned på Læsø. Men der har aldrig været så stille som nu.

- I går havde vi 10 kunder. I dag har foreløbig været stille, siger Yvonne Lundberg.

Hun driver butikken butikken sammen med sin mand Ole. Han er dog sendt til Frederikshavn, hvor parret også har butik.

- Vi sagde farvel til hinanden i weekenden, og så ses vi først igen den 3. december, siger Yvonne Lundberg. 

Vild tur i coronakarussellen

2020 har været en vild rutscjebanetur i coronakarusssellen på Læsø. I marts var der få gæster, da den første nedlukning ramte Danmark og Læsø. Så kom sommeren og rigtig mange turister takket være gratis færgeoverfart til blandt andet Læsø, og nu er den næsten totale nedlukning uden en eneste turist i fire uger. Restauranterne og caféer er tvangslukkede.

- Vi sætter vores lid til, at regeringen støtter os med forskellige kompensationsordninger. Det er ikke nogen rar situation at være i, siger Læsøs konstituerede Turist og Erhvervschef, Stina Andersen.

- Det er nødvendigt med kompensationsordninger til Læsø, siger konstitueret Turist og Erhvervschef på Læsø, Stina Andersen.
- Det er nødvendigt med kompensationsordninger til Læsø, siger konstitueret Turist og Erhvervschef på Læsø, Stina Andersen.
Foto: Simon Mølgaard

Læsø, som ligger 30 kilometer ude i Kattegat og halvanden times sejlads fra Frederikshavn er reelt lukket land. Kun folk i kritiske jobfunktioner og med et anerkendelsesværdigt formål må rejse med færgen ifølge en bekendtgørelse fra regeringen.

- Vi spørger ind til det, når de kommer. De fleste dem kender vi, og dem ved vi, at de har lov til at komme med,  siger kaptajn på Læsø Færgen, Flemming Nielsen.

Hvis man rejser med færgen uden et gyldigt rejseformål, risikerer Færgeselskabet ifølge den nye bekendtgørelse at få en bøde. 

- For nogle kan det være en voldsom frustrerende oplevelse at sige, at vi har et nødvendigt ærinde på fastlandet, men det kan vi ikke komme over til, da det ikke er et samfundskritisk ærinde, så vi må bare blive, hvor vi er, siger Læsøs borgmester Karsten Nielsen, Dansk Folkeparti.

Læsøbo: Det er barskt

For restauratør Flemming Christensen betyder det, at han er nødt til at blive på Læsø indtil foreløbig 3. december.

- Det er barskt. Vi ville godt have besøgt familien, nu hvor der er stille på Læsø. Nu skal vi bare være her sammen med vores kat, siger Flemming Christensen. 

Mens hans restaurant er lukket, så er der trods kun få kunder åbent i Læsø Shoppen. Der har i løbet af formiddagen været 2 kunder forbi butikken, men kan kunderne ikke komme til butikken, så må butikken komme til kunderne via de sociale medier.

- Vi gør alt hvad vi kan for at komme til dem, og jeg synes virkelig, at vi har nogle fantastiske kunder, som støtter op om os. Jeg har en, som har skrevet, at jeg vil gerne købe hos dig, fordi jeg vil gerne, at der er en butik, når jeg kommer tilbage, siger Yvonne Lundberg.

Yvonne Lundberg forsøger, at tiltrække kunder via de sociale medier.
Yvonne Lundberg forsøger, at tiltrække kunder via de sociale medier.
Foto: Simon Mølgaard

Og selv om der er stille i butikken, så håber Yvonne Lundgaard at der bliver tralvt på nettet. Hun har en webshop på vej, og torsdag aften forsøger hun sig med live-salg på facebook for første gang.
  
- Vi prøver virkelig at gøre noget der, og det giver også noget pote, men det er nogle nye ting, som vi skal lære der, siger Yvonne Lundberg.