LIGE NU:

Kvalt i fikseringssele på plejehjem

En ældre dement kvinde på et plejehjem i Aalborg er blevet kvalt i et fikseringsbælte, som hun var spændt fast i. Familien til den afdøde forstår ikke, hvordan det kunne ske. Kommunen vil igangsætte en undersøgelse.

Familiemedlemmerne til den 85-årige døde demente kvinde er dybt rystede. For få dage siden blev deres svigermor og mormor fikseret til sin seng. Det endte med at koste hende livet.

- Det har jeg det forfærdeligt med. Det er skuffende, at man viser så stor uansvarlighed, siger Benny Dahl, der er svigersøn til den afdøde kvinde.

Torsdag aften blev den 85-årige kvinde lagt i sin seng af to plejere på plejehjemmet Lollandshus i Aalborg. Først klokken fem om morgenen næste dag opdagede nattevagten, at kvinden var blevet kvalt. I flere timer har der ikke været noget opsyn, selv om kvinden lå i fikseringssele.

- Der burde man jo også holde øje med folk, hvis man fikserer dem mod deres vilje. En dement, der vågner om natten, hun har jo ikke kunnet forstå, hvorfor hun var spændt fast til den seng. Hun er gået i panik, siger Michael Sørensen, der er barnebarn til kvinden.

- I et forsøg på at komme ud af sengen, så kommer hun til at hænge i selen om brystet, og bliver dermed kvalt langsomt, fortæller Benny Dahl.

Kvinden var stadig i live, da ambulancefolk kom frem til stedet og kørte hende på sygehuset. Her døde hun dog få timer efter.

- Jeg har ikke haft tid til at få sovet. Jeg har bare haft en harme i kroppen. Jeg har været vred over, at det kan ske i dagens Danmark, siger Michael Sørensen.

Efter TV2/Nord søndag har gjort Aalborg Kommunes ældrechef opmærksom på den tragiske hændelse, vil kommunen straks iværksætte en uafhængig undersøgelse af forløbet. Aalborg Kommune vil klarlægge, om der er begået fejl i sagen.

- Jeg er simpelthen usikker på, om den fiksering der er sket med det her bløde bomundsbælte, om det er sket i overensstemmelse med de retningslinjer, som vi går efter, siger Jan Nielsen, der er direktør i Ældreforvaltningen i Aalborg Kommune.

Ifølge TV2/Nords oplysninger har en overlæge på Aalborg Universitetshospital anmeldt episoden til politiet.

- Tænk sig, at en ældre kvinde hænger der i så lang tid, og bliver kvalt langsomt. Det er en forfærdelig tanke, slutter Benny Dahl.