ANALYSE: Socialdemokratiet satte Venstre stolen for døren i Mariagerfjord
Foto: Mick Knive Anderson
Søren Wormslev er politisk analytiker på TV2 Nord.
Lang tids utilfredshed med små blå partiers friløb ligger bag udskiftning af to udvalgsformænd.
Hvad handler balladen i Mariagerfjord Kommune om?
Hvorfor vrager Venstre to udvalgsformænd, som for to år siden var med til at sikre Venstre borgmesterposten?
Og hvorfor støtter Socialdemokratiet udskiftningen af de to formænd uden tilsyneladende at kræve noget til gengæld?
Spørgsmålene er mange, efter at Venstre meldte ud, at Jørgen Hammer Sørensen (DF) og Jens-Henrik Kirk (K) ville blive frataget deres formandsposter - poster, der udløser et årligt honorar på 262.000 kroner.
Tilsyneladende var det håndteringen af en skrap spareplan på ældreområdet, der udløste fyresedlerne.
Aftenen før byrådsmødet offentliggjorde de to formænd nemlig, sammen med Nye Borgerliges byrådsmedlem, et forslag til en helt anden måde at finde de 40 millioner kroner på end den, der var forhandlet på plads i fagudvalget.
Blandt meget andet ville de reducere i MED-samarbejdet, altså samarbejdet med medarbejderne.
Blå blok kørte friløb
Forslagene var ikke forelagt andre partier eller trykprøvet i forvaltningen.
Det vakte vrede, ikke kun i Venstre, men også i Socialdemokratiet, som angiveligt skal have truet med ikke at støtte den oprindelige spareplan, med mindre enegangen fik konsekvenser.
I det store oppositionsparti var der, siges det, murren over - igen, syntes man - at blive taget for givet af borgmesteren, når der skulle stemmes, mens borgmesterens såkaldte støttepartier i blå blok kørte friløb.
Herefter kom fyresedlen i en pressemeddelelse fra Venstres byrådsgruppe.
Bag den konkrete sag, fornemmer man, længere tids utilfredshed med en arbejdsform, hvor især Jens-Henrik Kirk har kommunikeret meget på sociale medier, hvad han mente.
Det skal han have lov til, lyder det.
Men politik er ikke kun at promovere egne holdninger; det er også at sætte sig om forhandlingsbordet og bidrage til at finde aftaler, alle eller mange kan se sig selv i - og herefter tage medansvar for dem. Det andet er populisme, siger en erfaren lokalpolitiker.
Målet er at skabe ro
Særligt i den nuværende situation, hvor riget fattes penge, er der behov for en anden arbejdsform, mener mange i både Venstre og Socialdemokratiet.
Målet med den aktuelle udskiftning er, hedder det, at skabe ro i en vanskelig tid ved at cementere et andet, mere dueligt flertal end det, der indgik konstitueringsaftalen efter valget for to år siden.
I dette flertal er Venstre mere afhængigt end før af Socialdemokratiet. Det kan vise sig at sikre partiet større indflydelse i resten af valgperioden, end man ville få ved at kræve en af de ledige formandsposter.
Det bliver vanskeligt
Med en anden ændring i konstitueringen, der uafhængigt af formandsudskiftningerne blev vedtaget af byrådet i torsdags, er Venstres ny borgmesterkandidat, Jesper Skov Mikkelsen, nu indtrådt i det vigtige økonomiudvalg.
Det betyder, at han, den afgående borgmester samt Socialdemokratiets frontfigur, Leif Skaarup, herfra kan kridte banen op mod et spændende kommunalvalg, hvor det her og nu tegner til, at kortene er givet anderledes end ved alle tidligere valg i kommunens historie:
Indtil nu har blå og rød blok i valgkampene stået stejl over for hinanden (for så efter valgdagen at arbejde godt sammen).
Her og nu synes to ting sikkert:
Det er vanskeligt at se en samlet blå blok gå i valgkamp i Mariagerfjord om to år.
Og vanskeligt at se de to nu vragede udvalgsformænds partier pege på en Venstre-borgmester endnu en gang.