Bekymrede forældre i opråb: - Vi frygter for beboernes liv
Foto: Ib William Christensen / TV2 Nord
Marianne Heilskovs 28-årige datter er udviklingshæmmet og bor på Sødisbakke. Hun er en af dem, der har været med til at sende et bekymringsbrev til regionen.
Forældre til børn, der bor på Sødisbakke, har endnu en gang sendt en bekymringsskrivelse til regionen. De frygter for deres børns liv.
- Hun bliver utryg og smadrer sit hoved ind i væggen eller kaster sig på gulvet.
Sådan siger Marianne Heilskov, der er mor til 28-årige Sofie med udviklingshæmning. Sofie bor på botilbuddet Sødisbakke på afdelingen Skovbo, hvor hun får hjælp døgnet rundt til det meste.
For når der kommer folk ind i Sofies lejlighed, som hun ikke kender, reagerer hun voldsomt. Derfor er Marianne Heilskov dybt bekymret for den høje personalegennemstrømning, der er på Sødisbakke.
Hele seks ud af ti medarbejdere blev i 2022 udskiftet.
- Vi er meget utrygge over, at der ikke er mennesker, der kender vores børns historik. Der er mange ufaglærte vikarer, der ikke har den fornødne faglighed til at varetage opgaven, siger Marianne Heilskov.
Derfor er hun gået sammen med de øvrige forældre i pårørenderådet. De har netop sendt en bekymringsskrivelse til regionens politikere i social- og psykiatriudvalget. Det er nemlig Region Nordjylland, der ejer det højt specialiserede botilbud, der ligger i Mariager.
Vi frygter for beboernes liv og livskvalitet
Pårørenderådet på Skovbo og Kuben
En anden pårørende til en af beboerne fortæller TV 2 Nord, at der omkring vedkommendes barn er gode faste personaler. Men at der på trods af det er en voldsom stor udskiftning i personalegruppen, og at hendes barn bliver urolig, utryg og selvskadende af den høje personalegennemstrømning.
I bekymringsskrivelsen skriver pårørenderådet blandt andet, at den manglende faglighed betyder, at deres børn er i mistrivsel, at de mister færdigheder, og at de går tilbage i udvikling.
Desuden oplever de pårørende, at beboere kan gøre, hvad de har lyst til, uden de ved, hvad de laver på grund af deres handicaps. Det kom eksempelvis til udtryk en dag, da Marianne Heilskov var ved at skifte sin datter.
- Vi var ude på badeværelset, da jeg i spejlet opdager, at der står en af de andre beboere, der glor på min datter, siger Marianne Heilskov, der blev chokeret over oplevelsen.
- Min datters lejlighed og badeværelse er hendes helle. Så skal hun saftsusme ikke overbegloes, når hun er derinde.
Hun har også oplevet, at hele hendes datters højt elskede dvd samling blev stjålet af en af de øvrige beboere på afdelingen. Men det er ikke noget, hun bebrejder beboeren, der tog datterens samling.
- Det er sådan nogle ting her, man skal undgå med de rette pædagogiske metoder og værktøjer, lyder det fra moderen.
Stor udskiftning og lav faglighed
Når der er så stor udskiftning i personalegruppen, er det ikke altid faglært personale, der tager over. Ifølge seneste opgørelse fra Sødisbakke selv, var ni ud af ti nyansatte på Skovbo og Kuben ufaglært personale.
Hvis ikke personalet har en relevant uddannelse, så kender de ikke målgruppen, og de kan derfor ikke identificere, hvad der er normalt for målgruppen og måske endnu vigtigere, hvad der afviger, lyder anken blandt andet på.
- Det er utrygt i forhold til, at hvis beboerne fejler noget, så er det ikke sikkert, man opdager det. Man skal hele tiden som pårørende selv være udfarende, siger Marianne Heilskov.
Og det er da også næsten gået galt en gang tidligere på Sødisbakke.
For i 2019 var en kvinde på bostedet ved at dø af en sprængt blindtarm, fordi talrige advarsler om, at der var noget galt, blev overhørt.
Det var kun fordi, kvindens pårørende var alvorligt bekymrede for hendes tilstand, at der til sidst blev tilkaldt lægehjælp. Da kvinden blev indlagt, var hendes tilstand livstruende.
Derfor blev der i 2019 udtalt kritik af botilbuddet.
»Der blev ikke udvist tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed ved behandlingen,« som der står i afgørelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Svar fra områdeleder Jepser Cetnie Rasmussen
Den slags skrivelser tager vi altid meget alvorligt, og jeg har indkaldt rådet til et opfølgende møde til at få uddybet og drøftet de udfordringer, de oplever.
I forhold til rekruttering af personale, og generelt på det sociale område, er der rekrutteringsproblemer. Vi har en ret intensiv introduktionsplan til nye medarbejdere, og vi gør en stor indsats i forhold til at videreuddanne til pædagoger. Men vi anerkender, at det er en stor opgave at fastholde kompetencer. Men vi mener, vores medarbejdere har de rette kompetencer til at varetage opgaven.
Alle får jo et intensivt introduktionsprogram, hvor de indføres i metoder og forståelse for det område, de arbejder i. Vi har et program, hvor vi uddanner årligt og følger op på uddannelse. Vi har de rette medarbejdere til opgaven.
Vi gør alt for at sikre, vi har kvalificeret og uddannet arbejdskraft. Vi har kvalificeret arbejdskraft til at løse opgaven, men som jeg nævnte tidligere, så er rekrutteringen en udfordring
Når det handler om Skovbo/Kuben så er det en løbende dialog. Socialtilsynet finder vores handleplaner tilfredsstillende, og vi følger løbende op på dem, og tager det meget seriøst. Det er jo ikke en proces, der stopper på et tidspunkt. Ved ledelsesmæssigt fokus skal vi få den handleplan til at leve. Det er noget, vi tror på.
Vi vurderer selvfølgelig, at vi har de nødvendige ledelsesmæssige kompetencer, og der er kommet en ny tilbudsleder per 1. september.
Desuden blev en kvindelig medarbejder bortvist for vold mod en beboer.
Den svært handicappede kvinde, der er uden sprog, var i 2020 indlagt på et sygehus på Sjælland, da volden fandt sted. Episoden blev fanget på overvågningskamera.
Ikke kun bekymrede pårørende
Men det er ikke kun de pårørende til beboere på Skovbo og Kuben, der er bekymrede for forholdene på stedet.
Også Socialtilsyn Nord retter i deres seneste tilsynsrapport en sønderlemmende kritik af stedet. Blandt andet vurderer de, at tilbuddet ikke i tilstrækkelig grad ledes kompetent, og at den daglige drift ikke varetages kompetent.
Socialtilsyn Nord har ved flere tilsynsbesøg fundet grundlag for at kritisere botilbuddet. Blandt andet på grund af manglende relevante kompetencer hos medarbejderne, høj personalegennemstrømning og dårlig ledelse, og at tilbuddet bruger magt, som er ude af proportioner.
P4 Nordjylland har tidligere fortalt om ulovlige magtanvendelser, hvor både de handicappede borgere på bostedet og deres pårørende blev låst inde i op mod en time under såkaldte lockdowns.
Derfor er det heller ikke første gang, at de pårørende forsøger at råbe regionens politikere op. Første gang var i 2020.
Og de pårørende er i de tre år, der er gået siden de sendte det første brev til regionens politkere, ikke blevet mindre bekymrede.
- Vi frygter for beboernes liv og livskvalitet. Vi kan på ingen måde som samfund være bekendt, at de allersvageste udviklingshandicappede skal behandles så dårligt, som vi oplever på Skovbo/Kuben, lyder det afslutningsvis i bekymringsskrivelsen.
Ved du noget om sagen?
Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.
Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.