Borgmestre kritiserer stadionkrav: Halvtomme stadioner for millioner

Hjørring og Mariagerfjord kommuner har brugt millioner af skattekroner på at bygge stadioner, der står halvtomme hen. Det har kommunerne gjort for at leve op til de stadionkrav, som Divisionsforeningen stiller til klubber, der spiller i Superligaen.

DS Arena i Hobro ligger smukt placeret mellem træerne i Østerskoven. På det smukt beliggende stadion er der god plads til tilskuerne. Der har aldrig været udsolgt.

I 2014 rykkede HIK op i Superligaen. DS Arena måtte bygges om for 35 millioner kroner, hvoraf Mariagerfjord Kommune betalte de 15 millioner. Divisionsforeningen krævede, at der skulle være plads til 10.000 tilskuere - 3000 af dem skulle være overdækkede siddepladser.

- De krav var skudt fuldstændig over målet. Der er jo ingen rimelighed i, at vi skal lave et stadion til 10.000 tilskuere. Det får vi aldrig mulighed for at fylde op, siger borgmester i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen (V).


Regning på 17 millioner kroner i Hjørring

Kravet om plads til 10.000 tilskuere blev Vendsyssel FF også mødt med, da de rykkede op i superligaen. Her måtte Hjørring Kommune punge ud med godt 17 millioner kroner for en udbygning af stadion. Borgmester Arne Boelt (S) mener, at det var på sin plads med en opgradering af stadion, fordi Fortuna Hjørring jævnligt spiller Champions League, og derfor har brug for et stadion af en vis kaliber. Men kravet om plads til 10.000 tilskuere mener han stadig er helt hen i vejret.

- Vi kommer jo ikke til at få 10.000 mennesker på stadion, heller ikke selv om vi skulle rykke op i Superligaen igen. Der er forskel på Aalborg med 180.000 indbyggere og lille Hjørring med 27.000 indbyggere. Der kan simpelthen ikke komme så mange mennesker til en kamp, siger Arne Boelt (S).

Stadionrekorden på Nord Energi Arena i Hjørring lyder på 6415 tilskuere. Der er overkapacitet på stadion, og havde det ikke været for Divisionsforeningens krav, så havde Hjørring Kommune ikke brugt penge på at lave så mange tilskuerpladser.

- Det ville være bedre at have blinkende lygter og melde udsolgt de få gange, det ville være aktuelt og acceptere det i stedet for at have så meget overkapacitet, siger Arne Boelt (S).

I Divisionsforeningen understreger direktør Claus Thomsen, at det er klubberne selv, der har vedtaget stadionkravene.

Divisionsforeningen afviser kritik

I Divisionsforeningen understreger direktør Claus Thomsen, at det er klubberne selv, der har vedtaget stadionkravene.

- Der er ikke noget krav om, at man skal bygge et nyt stadion. I 3F Superligaen skal man bare spille på et godkendt stadion, og det kan man leje i en anden by, siger Claus Thomsen.

Ifølge direktøren har Superligaklubberne indtægter fra fælles tv-aftaler og sponsor-aftaler, der starter ved 20 millioner kroner, og det, mener han, kan finansiere leje af stadion i en anden by.

På DS Arena kommer der i snit 2000 tilskuere til kampene. Stadionrekorden på DS blev sat i marts 2015, hvor 6600 tilskuere overværede en kamp mod AaB - altså har 35 procent af tilskuerkapaciteten aldrig været i brug.

- Det følger jo mange tv-penge med, når man rykker op i Superligaen. Er det så ikke også rimeligt, at der følger nogle krav med om et stadion af en vis kaliber?

- De penge, der kommer, er for at klubberne kan aflønne det personale og de spillere, der skal være. Hvad der skal være af krav derudover, synes jeg ikke, man kan sammenligne, siger borgmester Mogens Jespersen (V).

Sammenligner med kostald

Mogens Jespersen sammenligner stadionkravene med at bygge en kostald til 1000 køer, selvom man kun har 300, eller at bygge en stor skole, selvom man ikke har elever til at fylde den op.

- Hvis ikke vi rettede os efter de regler, der var udstukket, så ville HIK blive tvangsnedrykket, siger Mogens Jespersen.

I 2018 forsøgte divisionsforeningen at bløde op på kravene til superligaen. Nu kan klubberne alternativt kan nøjes med at have plads til 6.000 tilskuere, hvoraf 4000 skal være overdækkede siddepladser, hvis man laver et helt lukket stadion. Men også det krav, mener de to borgmestre, er overdrevet i deres kommuner.

- Hvis man havde en balance med de 3000 sæder, som vi har nu, og så 2000 til 3000 ståpladser, det ville være fair krav, siger Arne Boelt.

Både Vendsyssel FF og HIK er nu rykket ned i 1. division, hvor der er endnu færre tilskuere, der får god plads.


Seneste nyt

fra Nordjylland