Følte sig droppet af folkeskolen - nu vil hun bryde tabu
Foto: Hans-Christian Lauritzen
Charlotte Dalsgaard har kæmpet med ordblindhed siden starten af folkeskolen. Nu går det godt på arbejdsmarkedet.
Charlotte Dalsgaard har fået succes på jobbet efter hård tid i folkeskolen.
Opgivet af skolen og stemplet som dum. Sådan følte ordblinde Charlotte Dalsgaard sig, da hun gik i folkeskole og hverken kunne læse eller skrive.
- Jeg kunne simpelthen ikke se, hvad der stod. Sådan noget som EN. Altså E-N. Det kunne jeg ikke læse, og jeg kunne heller ikke stave til det, forklarer Charlotte Dalsgaard fra Hobro om sin tid i dansktimerne i 3. klasse.
Det var tidspunktet, hvor hun for alvor blev opmærksom på, at hun var ordblind og ikke som de andre.
- Der er mange, der siger, at bogstaverne hopper og danser, men det var ikke sådan for mig. Jeg kunne godt se, at der var bogstaver, men jeg kunne bare ikke læse, hvad der stod, fortæller Charlotte Dalsgaard.
Ifølge Charlotte Dalsgaard var hendes barndom en lang kamp med skolen om at få hjælp, og der skete først noget, da hendes forældre selv betalte for specialundervisning.
- Ordblindhed er et handicap, men jeg vil sige, det er forkert at kalde det et handicap, for man kan sige, det er en udfordring. Der er mange, der har udfordringer på mange områder, men det er bare ikke altid, der bliver taget hånd om ordblindhed, og man bliver ofte bare konstateret dum, siger Charlotte Dalsgaard.
Se indslaget her:
Bryder tabu
Charlotte Dalsgaard fik lært både at læse og skrive, og hun har nu været ansat som optisk salgsassistent i Louis Nielsen i Hobro i godt to år.
- Jeg husker tydeligt første gang, jeg så hende, da hun kom ind ad døren. Hun var linsekunde hernede i forvejen, og jeg genkendte hende ret hurtigt og sagde, er det ikke dig, der har sendt mig en ansøgning? Hun smilede over hele femøren, og der kan jeg lige så tydeligt huske, at jeg gik ud og sagde til Mia (medejer af butikken, red.), at hende her tror jeg, vi skal have ind. Hun er super god til at have med mennesker at gøre, fortæller Nicolas Landor, der er partner og medejer af Louis Nielsen-butikken i Hobro.
I dag arbejder Charlotte Dalsgaard på lige fod med alle andre i butikken. En sjælden gang imellem skal der hjælp til et svært navn eller lignende, og så skulle hun lige lære en masse nye ord som eksempelvis 'glidende overgang'.
- Hun har egentlig været forbavsende åben om det i forhold til, hvad man kunne forestille sig. Det er helt sikkert et tabu hos nogen, men der er hun et rigtig godt forbillede i forhold til og kunne nedbryde det, påpeger hendes chef Nicolas Landor.
Ordblindhed skal Charlotte Dalsgaard leve med resten af livet, men dog ikke mere, end hun stadig har læst tykke bøger og kan forfølge sine drømme.
- Selvom der er bump på vejen, skal man aldrig give op. Så snart man er kommet op af de her huller i vejen, så bliver man stærkere. Desto flere bump, der er, desto stærkere bliver man, hvis man ikke giver op, pointerer Charlotte Dalsgaard.