Byfest på en ny måde: I Astrup spiser 160 borgere sammen
Den lille nordjyske by Astrup ved Arden laver i aften sin helt egen fællesspisning for 160 af byens 530 indbyggere – men det foregår på vidt forskellige adresser. 20 par i byen er værter, og de får så 3 andre par som gæster under forretten, 3 andre par til hovedret og igen 3 nye par til dessert.
20 par fra landsbyen Astrup er værter for 3 par til forret, 3 nye par til hovedret, og tre nye par til dessert, og når alle har spist op, mødes man på den lokale kro, lyder det som en skør ide, nej det kaldes fællesspisning
Tour de Astrup. Det lyder som et motionsløb i den lille by i Himmerland, men det er det ikke. Den eneste motion deltagerne får, er når de skal skifte hus, og gå et andet sted hen i byen for at blive bespist.
Tour de Astrup er nemlig en noget utraditionel fællesspisning og lørdag afholdt man den for femte gang i landsbyen Astrup ved Arden. Byen har omkring 500 indbyggere og af dem havde160 borgere meldt sig til touren.
20 par i byen havde på forhånd sagt ja til at stå for at lave både forret, hovedret, og dessert. Blandt dem var Gitte og Jens Vigh på Solbakken. De kendte godt de tre par der kom til forretten, men hvem der kom til hovedretten og desserten, vidste Jens og Gitte ikke før gæsterne stod i entreen.
- Det er en fantastisk måde at gøre det her på, siger Jens, mens han svinger rundt med sovsen og siger skål til gæsteren under hovedretten i dagligstuen,
- Det betyder meget for sådan en lille landsby. Vi kommer hinanden ved og snakker med nogen, vi normalt ikke ser så tit, fortsætter han og skåler igen med sine nye bekendtskaber.
Posefesten
Posefesten kaldes fællesspisningen også. Det skyldes at alle deltagerne selv skal have drikkevarer med når man går rundt fra sted til sted. Og på vej rundt i byen møder man så gerne andre fra byen, der også går rundt med klirende poser og får en lille snak med dem.
Og så er det fast tradition i Astrup, at man efter at have indtaget desserten, mødes på Astrup kro, hvor festen kan fortsætte. Og her serveres der også natmad.
Tour de Astrup er blevet en stor succes, og der er ingen tvivl om at sammenholdet i byen er blevet stærkere efter man for fem år siden startede den her lidt utradionelle måde at lave fællespisning på.