Dansk stenuld kan skabe over 1700 nye nordjyske arbejdspladser
Europa skal udnytte energien bedre, og det kommer danske virksomheder til gode.
Endeløse rækker af paller læsset med stenuld fylder på pladsen rundt om fabrikken i Øster Doense. De høje skorstene puffer fin hvid røg ud, og lyden af store maskiner rumsterer i baggrunden.
Her på Rockwools isoleringsfabrik bliver der produceret stenuld i så stort et omfang, at 25.000 husstande kan blive isoleret fra kælder til kvist hvert eneste år - alene forsynet fra denne fabrik. Og lige nu er produktionen på sit højeste.
- Vi har rigtig travlt for tiden, siger Jens Henriksen, der er industrioperatør hos Rockwool.
Jens Henriksen er tilknyttet en del af fabrikkens samlebånd. Han har været på fabrikken de seneste otte år, og han er ikke i tvivl:
- Det er gået rigtig godt for byggebranchen under corona. Når der er gang i byggeriet, så har vi travlt her hos os.
Vi bliver nødt til at investere i nye fabrikker og flere medarbejdere
Claus Bugge Garn, direktør, Rockwoolgruppen
Ambitiøs EU-målsætning
Men fabrikken får formentligt endnu mere travlt i fremtiden. For det danske Europa-parlamentsmedlem Niels Fuglsang præsenterede i sidste uge et udkast til en ny Energieffektiviseringslov i EU. Heri udlægger socialdemokraten sit forslag til, hvordan EU i fremtiden kan blive bedre til at udnytte energien.
- Jeg mener, et af de store punkter er, at vi i Europa skal energirenovere offentlige bygninger i meget større grad, end vi gør i dag, siger Niels Fuglsang.
I dag bliver cirka én procent af alle offentlige bygninger renoveret ifølge Niels Fuglsang, men det ser han gerne hævet til tre procent. Det var blandt andet derfor, han mandag besøgte Rockwools fabrik i Øster Doense.
- Jeg ved godt, at det er en ambitiøs målsætning, og nogle af mine kollegaer vil formentlig holde noget mere igen. Men jeg synes ikke, der er så meget at komme efter, for selvom regningen bliver stor nu, så vil vi spare det på den lange bane, fordi det vil koste mindre at opvarme vores bygninger, siger han.
Hvor energieffektiv er din bolig?
36 procent af den samlede CO2-regning i Europa bliver brugt på at varme bygninger op. Derfor er der stort potentiale for energieffektivisering lige netop her. Men ved du egentlig, hvor godt dit hjem er isoleret? Det kan du se lige her.
Er du ligeledes nysgerrig på, hvordan du kan spare penge på din elregning, kan du blive klogere på dit elforbrug lige her.
Flere ansatte på danske fabrikker
Hvis Niels Fuglsangs vision for energieffektivisering og -renoveringer i Europa bliver til virkelighed, får det stor betydning for isoleringsgiganten Rockwools omsætning. Det fortæller direktør for Rockwoolgruppen, Claus Bugge Garn.
- En stor del af vores omsætning ligger allerede i Europa. Og der er ingen tvivl om, at en øget aktivitet indenfor energirenovering af bygninger vil være med til at underbygge og udvide vores forretningsmuligheder, siger han.
I sidste ende vil det betyde flere arbejdspladser.
- Hvis lovforslaget bliver vedtaget, som det ser ud nu, bliver vi nødt til at investere i nye fabrikker og flere medarbejdere, siger Claus Bugge Garn.
Det bakkes op af en analyse fra SYNERGI, som arbejder for at reducere energispildet i Danmark. Ifølge SYNERGI vil lovforslaget kaste 15.000 danske arbejdspladser af sig, fordi danske virksomheder som Grundfos og Rockwool er verdensførende virksomheder, når det drejer sig om energieffektivisering. I analysen står der desuden, at 1767 af de 15.000 arbejdspladser vil blive skabt i Nordjylland.
Du kan læse hele rapporten her.
Den eneste vej til CO2-målsætning
Niels Fuglsang fik mandag en rundvisning på fabrikken, hvor der hver dag produceres omkring 430 ton stenuld. For det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem er der ingen tvivl om, hvorfor energieffektiviseringen er vigtig.
- Vi skal udnytte energien bedre først og fremmest for klimaets skyld. Vi ved, at hvis vi skal leve op til Parisaftalen, så bliver vi nødt til at være mere energieffektive, siger Niels Fuglsang og fortsætter:
- Mange mennesker oplever stigende varmeregninger, og her kan der spares rigtig mange penge, hvis vi får isoleret vores bygninger bedre.
Noget tyder altså på, at Rockwools ordrebog udelukkende vil vokse. Og det ser man frem til på samlebåndet i Øster Doense.
- Vi glæder os til at få endnu mere at lave, siger Jens Henriksen, og fortsætter:
- Den udfordring klarer vi også.