LIGE NU:

Demensvenner boomer i Mariagerfjord

I Mariagerfjord Kommune satser man benhårdt på at uddanne demensvenner i kommunen, der skal hjælpe de demente på gaden og i butikkerne.

Som dement kan det være svært at færdes i butikker og forretninger, hvis man ikke får hjælp.

Det problem går Mariagerfjord Kommune benhårdt efter at få løst. Her gør man en særlig indsats for at uddanne demensvenner i erhvervslivet. 

- Det er særligt vigtigt, at lokalsamfundet og forretninger får en viden omkring, hvordan vi skal takle de mennesker, der kommer her, så det bliver en god oplevelse for dem, der er syg med demens, siger Dorthe Lynge Isaksen, centerleder på demensplejehjemmet Skovgaarden i Hadsund.

Op til flere butikker og foreninger har frivilligt meldt sig til demensvenskurser, der træner personalet i at håndtere demente. 

Demente skal ikke udnyttes

En af de butikker er dametøjsbutikken Rasmine i Hadsund. 

- Det har været meget naturligt. De demente i byen skal også have lov til at shoppe her, nu er vi blevet mere meget opmærksomme på dem. Vi er mere tålmodige omkring dem, siger Lone Jespersen, indehaver hos Rasmine. 

Lone Jespersen forklarer, at de demente, der besøger butikken, kan finde på at tage tøjet forkert på, eller bliver fanget i prøverummet. De kan også have glemt, hvor meget tøj, de har derhjemme og kommer til at købe en hel masse tøj. 

- Vi snakker sammen med de andre demensvenlige butikker i området, så vi ved, hvem der er demente. Så hvis vedkommende kommer ind i butikken og køber en hel masse tøj, så er vi opmærksomme på at stoppe dem, så de ikke køber en masse, de ikke har brug for. Vi skal ikke udnytte dem, siger Lone Jespersen.

Én af blot to demensvenlige kommuner

Mariagerfjord Kommune er en af blot to demensvenlige kommuner i Nordjylland. Den anden demensvenlige kommune er Aalborg.

Demensvenlige kommuner forpligter sig til at uddanne demensvenner blandt borgerne.

Mariagerfjord Kommune blev demensvenlig i 2016, og allerede nu kan kommunen fejre, at over 1.000 personer er blevet demensvenner.

- Det er så fedt, og det er vi rigtig glade for, vi vil gerne have rigtig mange, og vi vil gerne have flere. Men vi synes, at 1.000 demensvenner i sådan en lille kommune som vores, er rigtig flot, siger Dorthe Lynge Isaksen.

Mariagerfjord Kommune har sat sig et mål om at komme op på i alt 3.000 demensvenner.