Første sag om hundehandel er nu afgjort og tre personer fra Mariagerfjord Kommune får bøder. Arkivfoto: Claus Bech, Ritzau/Scanpix

Dømt for ulovlig hundehandel: Hunde havde ikke adgang til vand

Første sag om hundehandel er nu afgjort og tre personer fra Mariagerfjord Kommune får bøder.

Politiets specialiserede dyrevelfærdsenhed i Nordjylland har siden opstarten 1. juli arbejdet målrettet med at finde og tage hånd om blandt andet ulovlig handel med hunde. Den første sag er nu afgjort med bøder på i alt 35.000 kroner.

Der er nu faldet en afgørelse i den første sag omkring hundehandel, som politiets specialiserede dyrevelfærdsenhed i Nordjylland fik allerede få dage efter opstart.

Her er tre personer fra Mariagerfjord Kommune blevet sigtet og idømt bøder på i alt 35.000 kroner.

Der var tale om en overtrædelse af bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med hunde, idet en hundeejer blandt andet vurderedes at have drevet erhvervsmæssig avl uden den fornødne tilladelse.

Derudover blev alle tre personer sigtet for at have overtrådt dyreværnsloven, fordi en hund var placeret i en mindre transportkasse i en kælder, og fordi nogle af hundene på adressen ikke havde adgang til vand. Desuden var én hund ikke registreret i Dansk hunderegister.

- Bøderne er én side af sagen. Vi er selvfølgelig tilfredse med, at sagen er afgjort nu, men det vigtigste er, at vi har fået taget hånd om hundene, mener politikommissær Henrik Taagaard, der er leder af den specialiserede dyrevelfærdsenhed.

Henrik Taagaard opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme på forholdene omkring hundene i en handelssituation, så man undgår at bidrage til ulovligheder eller vanrøgt:

- Se, hvor hundene sover og får føde. Bed hundesælgeren om at se mor til hvalpen og eventuelt søskende. Vurder hundens sociale evner i forhold til de andre hunde og mennesker, og køb aldrig en hund ’ude i byen’, f.eks. på en rasteplads eller parkeringsplads, advarer Henrik Taagaard og tilføjer:

– Man bør også være mistænksom, hvis hundesælgeren kun vil modtage kontanter. Det kan være en måde at sløre salgene på.

Får man kendskab til ulovlig handel med hunde eller andre dyr, kan man anmelde det til sin politikreds via politi.dk eller telefon 114.

Dyrevelfærdsenheden dækker hele Nordjylland samt Midt- og Vestjyllands og Østjyllands politikredse.