02:39

3F retter nu en skarp kritik mod Vesthimmerlands Kommune i forbindelse forrige uges busulykke, hvor en lastbil kørte direkte op bag i en bus med uledsagede asylbørn. Fagforeningen mener ikke, at det er chaufføren opgave at sørge for orden på bagsædet, men efterlyser uddannet personale til at varetage den opgave.

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Efter busulykke: 3F vil have pædagoger i skolebusser

Buschaufførens job er at køre bus - ikke at være pædagog. Det mener 3F, der efter busulykken i Stenild efterlyser pædagoger i skolebusserne.

Da en skolebus med 38 uledsagede børn fra asylcentret i Skørping 6. oktober blev påkørt bagfra af en lastbil, var det fordi bussen pludseligt bremsede op. Chaufføren bremsede formentlig for at få orden i bussen hvor de 36 drenge på mellem 13 og 17 år var urolige.

Chaufføren var den eneste voksne i bussen, og det faktum møder nu kritik fra 3F.

- I det her tilfælde hvor hele bussen er levende fordi de slås og tumler rundt, der kan han (chaufføren red.) jo ikke passe sit arbejde, siger Ole Nors Nielsen fra 3F's afdeling for Faglig Transport.

Chaufførens fagforening mener ikke, at det er deres medlemmers opgave at skabe ro og orden på sæderne. De mener i stedet, der burde have været personle til at sørge for den slags. 

[cke_placeholder_teaser_teaser:{"nid":"55369"}]

- Vesthimmerlands Kommune må jo revidere deres opfattelse af hvordan man tager sig af sådan en flok børn, siger Ole Nors Nielsen.

- Det er fuldstændig uansvarligt. Og set i forhold til vores medlem hvor man begynder at stille spørgsmål ved hans gøren og laden: Hvad skal han gøre? Han kan ingenting gøre. Hans job er at være chauffør - ikke at være pædagog samtidig, fortsætter Ole Nors Nielsen.

Det er Asylcenter Vesthimmerland, der driver centret i Skørping hvor de 36 drenge bor, og her vil man nu indkalde alle de busselskaber, man samarbejder med, til et møde.

- Det er vigtigt for os at have den direkte dialog med leverandøren om, hvad det er, de ser og hvad vi kan byde ind med og hvad kan vi gøre, for at det bliver bedre, siger Torben Gregersen, der er centerchef i Asylcenter Vesthimmerland. 

[cke_placeholder_teaser_teaser:{"nid":"55551"}]

Hvis 3F's ønske skal honoreres er det dog ikke Torben Gregersen og Asylcenter Vesthimmerland, der skal træffe beslutningen. Det er Vesthimmerlands Kommune hvor borgmester Knud Kristensen blankt afviser:

- Jeg kan slet ikke se, at der skulle være et behov for, at der skulle sidde en pædagog i en skolebus for at snakke med børnene. Det er et spørgsmål om at man vil påføre hele området yderligere omkostninger, og jeg tror, vi har omkostninger nok, siger borgmesteren.

Syv af drengene, der kom til skade ved ulykken er stadig indlagt.