Efterskoleelever har haft mobilfri sengetid i et år: Sådan er det gået med forsøget

Flere af eleverne synes, at de er blevet friskere i dagligdagen, og at de har fået bedre relationer til deres kammerater.

I knap et år har Mariager Efterskole forsøgt sig med mobilfri sengetid for deres elever.

Tiltaget blev indført, fordi efterskolen tidligere har haft udfordringer med elevers mobilforbrug om aftenen og om natten, hvor mange af dem lå med næsen i skærmen.

- Vi oplevede, at eleverne var trætte i timerne. Vi oplevede også, at nogle lukkede sig inde i deres egen verden i stedet for at have fællesskab med dem, som de boede på værelse med - og at de kunne sidde og se Youtube eller Viaplay til langt ud på natten. Og det ønskede vi at gøre noget ved, forklarer Morten Iversen, der er forstander hos Mariager Efterskole, til TV2 Nord.

quote Vi oplevede, at eleverne var trætte i timerne. Vi oplevede også, at nogle lukkede sig inde i deres egen verden i stedet for at have fællesskab med dem, som de boede på værelse med.

Morten Iversen, forstander, Mariager Efterskole

Derfor skal eleverne hver aften omkring klokken 22 lægge deres mobiltelefoner ned i en speciallavet 'mobilpose' - eller et etui - der fungerer som et låsesystem. 

Herefter kan eleverne have mobiltelefonerne liggende på deres værelser, og når de vågner næste morgen, så åbner lærerne for et speciallavet skab, hvori eleverne kan låse etuiet op igen.

Fik en blandet modtagelse blandt eleverne

Det er den amerikanske startup-virksomhed, Yondr, der står bag produktet, og som har et mål om at skabe flere smartphone-fri miljøer i verden. 

Og da det mobilfrie tiltag blev indført på efterskolen i Mariager i begyndelsen af skoleåret, fik det en blandet modtagelse blandt eleverne. 

- Jeg tror, jeg tænkte; shit. Altså det var rimelig nederen, lyder det fra Silas Falch, der går i 10. klasse på efterskolen.

- Puha, det var måske en god ting, at de ikke lige havde sagt det til optagelsesprøven, siger 9. klasseselev Victoria Kærlet-Christensen, mens hun griner.

- Jeg følte sagtens, jeg kunne undvære min mobil. Så jeg havde ingen problemer med det, forklarer 9. klasseselev Mathias Roswall om sin første tanke om det nye tiltag.

Mere søvn og tættere venskaber

Håbet med det mobilfrie tiltag har fra starten været, at det skal give eleverne en bedre søvn og nogle bedre relationer til hinanden. 

Og da skoleåret så småt er ved at være slut, er det nu tid til at gøre status over forsøget. Flere af de elever, vi talte med, synes, at tiltaget har haft en positiv effekt på flere måder.

quote Man har fået et tæt forhold til sine roomies, og så har man fået en stabil døgnrytme, som også er mega dejligt.

Sanna S. Hansen, elev, 10. klasse, Mariager Efterskole

- Det har til tider været udfordrende, men også meget rart, fordi jeg i hvert fald har fået sovet meget mere, siger elev Victoria Kærlet-Christensen.

- Man kommer meget tættere ind på hinanden som elever og venner, fordi man får nogle andre snakke om aftenen i forhold til, hvis vi sad med vores telefoner, siger elev Silas Falch.

- Man har fået et tæt forhold til sine roomies, og så har man fået en stabil døgnrytme, som også er mega dejligt, siger elev Sanna S. Hansen.

Det er dog ikke alle, der har mærket den store effekt.

- Vi får taget vores mobiler, så folk nemmere kan sove, men jeg synes faktisk, det gør det sværere at sove, lyder det fra elev Mahias Roswall.

I videoen kan du se hele indslaget om det mobilfrie tiltag på Mariager Efterskole.

Godt på vej - men også plads til forbedring

Forstander Morten Iversen synes, at det første år med forsøget er gået godt på nogle punkter, men at der også er plads til forbedring på andre.

- Det er gået godt i den forstand, at vi har elever der sover og snakker mere sammen på værelserne, siger han og fortsætter dog:

- Der er stadig elever, der prøver på at snyde - som bryder dem (låsesystemet, red.) op og har to telefoner - og den del, tror jeg, vi kommer til at arbejde med mange år frem, siger Morten Iversen.

quote Man kommer meget tættere ind på hinanden som elever og venner, fordi man får nogle andre snakke om aftenen i forhold til, hvis vi sad med vores telefoner.

Silas Falch, elev, 10. klasse, Mariager Efterskole

Han mener ikke, at de som efterskole er lykkedes med projektet endnu, men at de er godt på vej. Det mobilfrie tiltag forsøger de sig derfor også med til næste skoleår.

- Lige nu er det et forsøg, og lykkes vi, eller kan vi se, at vi får så meget mere ud af det, som vi gerne vil have, så er det jo kommet for at blive, siger forstanderen.


Seneste nyt

fra Nordjylland