EU-millioner skaber udvikling i Hadsund

Virksomheden PowerCon har for anden gang fået fingrene i EU-midler, som skal hjælpe dem til at udvikle grønne løsninger til det maritime.

Når krydstogtskibe eller større fiskefartøjer lægger til i Kristiansand i Norge eller Rostock i Tyskland har de mulighed for at koble sig på et landstrømsanlæg leveret af den nordjyske virksomhed PowerCon. Det betyder, at skibene forsynes via strøm fra land i stedet for at have motoren kørende for at lave strøm ombord.

 

Det var EU-midler til udvikling af den maritime sektor, der i 2016 fik kickstartet PowerCons landstrøms-eventyr. Nu står de bag seks ud af de otte anlæg, der lige nu findes i Europa, og der er nye maritime projekter på vej.

Virksomheden har nemlig lige fået bevilget flere EU-penge. Denne gang går der 2,4 millioner Euro - eller knap 18 millioner kroner ind på kontoen til udvikling af landsstrømsanlæg til containerskibe.

- Grundlæggende skal anlægget kunne det samme som det, vi allerede har udviklet, men det er lidt nogle andre behov ved containerskibe, og så vil vi gerne bygge ovenpå. Vi ser en større og større tendens til, at man gerne vil kunne lade batterier ombord, så det behov vil vi også gerne opfylde, suger partner i PowerCon, Peter Castberg Knudsen.

Uden EU-midlerne havde det ikke været realistisk at tage hul på projektet nu.

- Det er afgørende, at vi får medfinansiering. Et projekt af den størrelse og med de økonomiske betingelser, der er forbundet med det, det havde vi ikke kunne gøre selv, siger Peter Castberg Knudsen.

Med størren fra EU kommer et kravom, at man skal kunne fremvise et færdigt produkt, og det er lige præcis hvad kunderne efterspørger, inden de køber. Derfor kan PowerCon også med dette projekt blive blandt de førende på markedet.

Men havde det ikke været for to gode allierede, havde EU-millionerne nok aldrig fundet vej til Hadsund. For en mindre virksomhed kan det være ekstremt tidskrævende og uoverskueligt at sidde og lede efter EU-fonde og puljer, der kan være relevante for netop virksomheden og dens markedsstrategi. Men Norddanmarks EU-kontor, der har hjemme i Aalborg, er eksperter i at spotte puljerne, og de lokale erhvervsråd, i dette tilfælde Mariagerfjord Erhvervsråd, har så stort kendskab til virksomhederne, at de ved, nøjagtig, hvem der kan have gavn af at søge hvilke midler.

Det skete også for PowerCon, som blev kontaktet af erhvervschef Michael Christiansen fra Mariagerfjord Erhvervsråd, og sammen fandt de ud af, at puljen til udvikling af grønne løsninger i den maritime sektor passede som fod i hose med PowerCons strategi og produkter.

- Hele nøglen til det her er jo vores gode lokalkendskab. Vi kender vores virksomheder rigtig godt, og i samarbejde med Norddanmarks EU-kontor kan vi matche EU-midler og virksomheder, for mange virksomheder havde aldrig fået øje på det her, siger Michael Christiansen.

- Vi havde aldrig opdaget, at der var penge, vi kunne søge, så vi er bare så taknemmelige for, at vi blev kontaktet, så vi kunne søge, siger Peter Castberg Knudsen.

De seneste syv-otte år er der hentet omkring 100 millioner EU-kroner hjem til virksomhederne alene i Mariagerfjord Kommune. Det er penge, der ikke blot realiserer enkelte projekter,men som giver virksomhederne gevinst på den lange bane.

- I det her tilfælde kan man jo se, at det kan betyde et teknologisk spring og et spring i forhold til nye markeder. Det betyder, at man kan ansætte folk og kan udvikle sig på måder, som ikke ellers havde været muligt, siger Michael Christiansen.

De seneste tre år har Norddanmarks EU-kontor været medvirkende til, at der er blevet hentet mere end 147 millioner kroner hjem til Norddanmark, som tæller Nordjylland og Grønland.


Seneste nyt

fra Nordjylland