LIGE NU:

Flere smittede på plejecenter: Nu skal personalet lyntestes før de møder

Næsten 50 beboere og medarbejdere er smittet på et plejecenter i Hobro. Nu tages ekstra restriktioner i brug for at bekæmpe smittespredningen.

Flere plejehjem i Mariagerfjord Kommune er hårdt ramt af coronavirus. Især på plejecenter Solgaven i Hobro spreder smitten sig hurtigt. Indtil nu er 24 beboere og 23 medarbejdere konstateret smittet.

- Det er en meget alvorlig situation. Altså, det er jo en voldsom omgang med de tal, der også er fremme, siger Morten Dueholm Andersen, der er centerleder på Plejecenter Solgaven i Hobro.

solgaven, plejehjem, plejecenter, ingen adgang
Foto: Katja Schlaikier

Langt de fleste beboere fik ellers det første vaccinestik nytårsaftensdag. På det tidspunkt var otte af beboerne på plejecenteret dog i karantæne på grund af mistanke for coronavirus. Derfor har coronavirussen på trods af vacciner overhalet dem indenom.

- Det er jo forfærdeligt og tragisk, og jeg ærgrer mig rigtig meget, fordi vi jo lige er blevet vaccineret herude. Nærmest samtidig med, at smitten er kommet ind herude. At vi ikke ligesom vinder det kapløb, der er omkring vaccine kontra coronavirus, det er så ærgerligt, siger Morten Dueholm Andersen.

Virusudbruddet har allerede kostet flere liv blandt de ældre på Solgaven. Præcis hvor mange ønsker sundheds- og ældrechefen i Mariagerfjord Kommune ikke at oplyse. Nu sætter Mariagerfjord Kommune og plejecenteret alt ind på at bryde smittekæderne.

- Der er sat ekstra mange tiltag i gang, som ligger ud over det, vi plejer at gøre. Simpelthen for at se, om vi kan få det her stoppet, siger Morten Dueholm Andersen.

- Vi har jo i lang tid haft en helt masse arbejdsrutiner, som vi overholder omkring hygiejne og værnemidler, ja om alt muligt faktisk. Så har vi udstationeret en hygiejne sygeplejerske, der simpelthen er på stedet hver dag, og kigger på, om vi anvender for eksempel værnemidlerne korrekt. Vi har skuret op på rengøring, siger Michael Tidemand, der er sundheds- og ældrechef i Mariagerfjord Kommune.

Morten Dueholm Andersen, Centerleder på Solgaven, håber på, at de nye tiltag bringer smitten ned.
Morten Dueholm Andersen, Centerleder på Solgaven, håber på, at de nye tiltag bringer smitten ned.
Foto: Katja Schlaikier

Nyt krav om lyntest

Også er der fra i dag blevet indført et nyt krav om lyntest af personalet.

- Vi er begyndt på de her strakstests i samarbejde med Falck. Det betyder at kl. 06.30 i morges, der stod jeg med Falck og så bliev alle os, der mødte ind lyntestet, siger Morten Dueholm Andersen og fortsætter:

- Det vil sige, at alle, som kommer og går på Solgaven, er testet.

På plejecenteret spreder smitten sig hurtigt. Derfor skal det nu undersøges, om det er den ekstra smitsomme corona-variant B117, der florerer på Solgaven. En variant, som tidligere er fundet på flere plejehjem på Sjælland.

- De ting, vi har gjort siden marts, har jo faktisk virket på Solgaven, og det er først her inde i det nye år, at det begynder at skride lidt for os. Det kan jo sagtens være, at det er fordi, der er en virus, som er mere smitsom end den, vi plejer at have med at gøre, siger Michael Tidemand.

Sundheds- og ældrechef Michael Tidemand mener, at situationen på plejecenteret Solgaven er alvorlig. Derfor gør kommunen, hvad de kan for at komme smitten til livs.
Sundheds- og ældrechef Michael Tidemand mener, at situationen på plejecenteret Solgaven er alvorlig. Derfor gør kommunen, hvad de kan for at komme smitten til livs.
Foto: Katja Schlaikier

Smitteudbruddet på plejecenteret betyder også, at vaccine-tidsplanen ikke bliver overholdt til punkt og prikke.

- Det ser ud som om, at vi måske bliver nødt til at skyde andet stik en smule, fordi man kan ikke vaccinere samtidig med, at man er syg og smittet. Alle får selvfølgelig en vaccination, men der kommer til at gå lidt længere tid for dem, der har været smittet undervejs, siger Michael Tidemand.

Men for lederen på plejecenteret er det vigtigste, at vaccinen trods alt bliver givet, så coronavirussen igen kan blive holdt udenfor for Solgavens døre.

- Jeg håber på, at vi kommer på den anden side, og har rigtig mange af vores borgere og personale med os. Og så håber jeg, at vi får en lidt mere normal hverdag for alle, siger Morten Dueholm Andersen.