SENESTE NYT:

Fuld fart frem mod europæisk folkemøde: - Vi har lidt travlt

I maj 2022 løber det første europæiske folkemøde af stablen i Mariager. Den nyansatte direktør og hans første medarbejder har rigeligt at se til for at få alt klar til tiden.

Nok kan det føles som om, der er længe til maj 2022, men når man netop har sat sig i direktørstolen for at forberede det første europæiske folkemøde i Mariagers historie, tikker klokken af og til lidt for hurtigt.

- Jeg skrev jo under i begyndelsen af december, og begyndte officielt 1. januar, så jeg synes, vi har lidt travlt. Jeg vil sige, at vi nok er et par måneder bagud. Vi skal bygge en organisation, have rejst en masse penge, og så skal vi have styr på indhold og logistik, siger Henrik Andersen, som er direktør for Festival of Europe, som det europæiske folkemøde i Mariager officielt hedder.

Ideen om et årligt tilbagevendende europæisk folkemøde i Mariager blev født af den radikale byrådspolitiker Casper Hedegaard for nogle år tilbage. Og han og andre kræfter har altså været så vedholdende, at folkemødet er godt på vej mod at blive en realitet.

Udover den nyansatte direktør, er den første medarbejder også netop tiltrådt i sekretariatet. Bestyrelsen med blandt andre Stine Bosse (landsformand i Europabevægelsen) ombord, er på plads, men kan først endeligt offentliggøres efter den stiftende generalforsamling i marts.

Mariager på europakortet

Der er store forventninger til det europæiske folkemøde. Håbet er, at der i 2022 vil komme mellem 5000 og 10.000 deltagere til Mariager, herunder et par hundrede europaparlamentarikere. Til sammenligning var der omkring 3000 mennesker til det første folkemøde på Bornholm, hvor der nu årligt dukker 65.000 op.

quote Der er to ben i det her. Dels er der det politiske og dialogmæssige, og det at vi gerne vil samle Europa i Mariager, og så er der det andet ben, som handler om at promovere Mariager og fortælle, hvor fantastisk og smuk byen er

Henrik Andersen, direktør, Festival of Europe

Folkemødet i Mariager skal handle om europæisk politik og samarbejde, og samtidig skal det være en kulturel og uformel folkefest, der sætter Mariager på europakortet.

- Der er to ben i det her. Dels er der det politiske og dialogmæssige, og det at vi gerne vil samle Europa i Mariager, og så er der det andet ben, som handler om at promovere Mariager og fortælle, hvor fantastisk og smuk byen er, siger Henrik Andersen.

Næste skridt er at ansætte en programchef, der kan få alt det politiske og kulturelle indhold til at falde på plads, samt en kommerciel chef, der skal sørge for sponsorater og samarbejdsaftaler. Så skal der søges rigtig mange flere penge hjem, og endelig er jagten gået ind på den massevis af frivillige hænder, som der bliver brug for under det europæiske folkemøde.

- Vi har allerede fået mange tilkendegivelser, men det bliver nødvendigt med mange frivillige, så vi håber, at folk bliver ved med at melde sig, siger Henrik Andersen.

Allerede til august i år kommer der til at være et mini-folkemøde i Mariager. Det er Europabevægelsen, der står bag endagsmødet, som skal blive en lille forsmag på, hvad der venter, når det går løs over fire dage i maj 2022.