LIGE NU:

Gymnasieklasse kæmper for overlevelse

En delegation fra Mariagerfjord Gymnasium var torsdag på en vigtig mission på Christiansborg, da de havde foretræde for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg.

Siden 2012 har Mariagerfjord Gymnasium haft en særlig HF-klasse for unge med forskellige psykiske diagnoser. Udviklingen af projektet har været støttet af blandt andet fonde, men nu er pengekassen snart tom, og medmindre Folketinget tænker unge med psykiske diagnoser ind i en ny taxameterordning, må den ellers succesfulde klasse lukke.

quote Jeg endte med et gennemsnit på 12,5, efter det var ganget op.

Trine Østergaard, tidligere VHF-elev, Mariagerfjord Gymnasium. 

Som en del af delegationen havde rektor Søren Urup allieret sig med tidligere elev Trine Østergaard, som har brugt tre år på Mariagerfjord Gymnasiums særlige VHF-klasse. Stress og angst betød, at den nu jurastuderende ikke fungerede på en almindelig ungdomsuddannelse.

- Jeg endte med et gennemsnit på 12,5, efter det var ganget op. Det, jeg kunne have regnet med, hvis jeg ikke fik en uddannelse, det var nok at komme på offentlig forsørgelse resten af mit liv, og det gad jeg virkelig ikke, siger Trine Østergaard.  

Derfor flyttede hun 130 kilometer for at få det rigtige uddannelsestilbud: VHF-klassen på Mariagerfjord Gymnasium.

VHF-klassen koncentrerer sig ikke om en bestemt, men en bred vifte af diagnoser. Netop dét betyder, at de ikke kan få statsstøtte som f.eks. rene Aspergers-klasser.

- Der er elever, som er fanget mellem andre uddannelsestilbud, tilbud og lovgivning generelt. De er løbet ind i blindgyder, og vi er for mange den sidste mulighed, siger rektor Søren Urup.

På grund af Aspergers og en række andre udfordringer, droppede 19-årige Lucas Vestergaard ud af 7. klasse, og først med VHF-klassen på Mariagerfjord Gymnasium, har han igen fundet skoleglæden.

Modsat en almindelig, toårig HF, kan eleverne vælge at bruge et ekstra år mod færre daglige moduler, og der er bare lidt mere plads til forskellighed.

- Jeg har fået et pusterum til både at være normal teenager, uden at gå og stresse alt for meget med undervisning, mere overskud, og det har også betydet, at jeg har kunnet komme på universitetet bagefter, fordi jeg har lært så meget, siger han.

På Christiansborg håber Mariagerfjord-delegationen, at deres foretræde for udvalget fører til, at de fremover får flere statslige støttekroner per elev med psykisk diagnose. 

- Vi har fået leveret vores budskab, og det lyder til, at de har fanget det, og det var det, vi gerne ville, siger rektor Søren Urup efter mødet.

Børne- og Undervisningsministeriet siger i dag, at de særlige VHF-klasser vil indgå i et eftersyn af taxametersystemet – altså, hvor mange penge institutionerne får per elev – som vil blive sat i gang i løbet af et par måneder.

Se indslag: