Højhussagen nærmer sig afgørelse: Byrådet er sat fri til at stemme, hvad de vil
Foto: Arkitekterne BJØRK og MAIGÅRD ApS
På torsdag skal byrådet i Mariagerfjord Kommune endeligt afgøre om byggeplanerne bliver en realitet.
Det er ikke til at sige, om planerne om en 50 meter høj ejendom på Klochhus-grunden i Hobro bliver til noget eller ej.
Det skal afgøres torsdag, når der er byrådsmøde. Her er alle medlemmer nu sat fri til at stemme, hvad de vil, lyder det fra borgmester Mogens Jespersen (V).
- Alle kan stemme, hvad de synes, er det rigtige. Sådan er det jo i demokrati, siger han.
Det bakker også 1. viceborgmester Leif Skaarup (S.) op om.
- Vi har valgt at vores medlemmer er fritstillet til afstemningen på torsdag. Det her er en helt speciel sag. Jeg har aldrig prøvet i den tid, jeg har været i kommunalpolitik at stå i sådan en situation. Det er en sag, der virkelig deler vandene, siger han.
Det har dog ikke altid været traditionen i Mariagerfjord Kommune, at medlemmerne kan stemme, som de vil. Oftest bliver partierne på forhånd enige om, hvad de skal stemme.
På den måde bliver beslutninger sjældent truffet med snævre flertal. De vil nemlig helst undgå beslutninger med snævre flertal.
Derfor endte Teknik- og Miljøudvalget også med at stemme imod planerne om den 15 etager høje bygning i sidste uge.
- Det gør vi dels på grund af de mange indsigelser, men også fordi vi er nervøse for, at vi kan samle et kvalificeret flertal i byrådssalen bag det her, siger Henrik Sloth, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget, og fortsætter:
- Vi var i hvert fald fem i udvalget, der ikke ønskede, at vi skulle have en 15-14-afgørelse eller en 16-13-afgørelse på en så vigtig sag.
De fem, som i Teknik- og Miljøudvalget stemte imod projektet, var tre medlemmer fra Socialdemokratiet og to fra Venstre. Partier, der tidligere har talt for højhus-byggeriet.
- Det er ærgerligt
Alligevel endte økonomiudvalget onsdag aften med at sende sagen om højhus-byggeriet videre til byrådet uden en anbefaling af, hvad de mener, der bør gøres.
- Det synes jeg er ærgerligt. I Teknik- og Miljø beslutter man at give borgerne et håb om, at det alligevel ikke bliver til noget, og så tager man ikke en beslutning i Økonomi. Jeg synes, man skal tage borgernes ret massive modstand alvorligt, siger Malene Ingwersen, der er medlem af byrådet (EL).
Hun peger på, at netop på denne måde kan beslutningen træffes med et snævert flertal – det som flere af partierne har givet udtryk for, de netop ikke ønsker.
- For mig kan det godt virke som om, at man stemmer taktisk, i stedet for at stemme for det, der giver bedst mening for borgerne og sagen, siger hun.
Underskrifter sår tvivl
Ifølge borgmester Mogens Jespersen (V) bliver sagen fra økonomiudvalget sendt videre til byrådet uden en indstilling, fordi der først skal styr på, om de 3300 underskrifter mod projektet er indsamlet korrekt.
Ifølge bygherre Bent Dahl er der nemlig flere underskrifter, som tæller flere gange.
- Der er boliger, hvor man har haft fire-fem underskrifter fra den samme bolig. Det er klart, at det hører ikke hjemme, set i mine øjne, siger Bent Dahl.
Det er dog ikke tilfældet, lyder det fra Niels Fjeldberg, der er talsperson for Borgergruppen Jernbanegade imod højhus-projektet.
- Jeg har selv tjekket alle underskrifterne. Selvfølgelig er der nogle ganske få, som ikke bor i Hobro, men det er der gjort opmærksom på, da de blev sendt ind, siger han og fortsætter:
- Jeg synes, det er ynkeligt, og hvis han mener, at jeg har fusket med underskrifterne, så kan han anmelde mig for dokumentfalsk.
Inden medlemmerne i byrådet skal træffe den endelige beslutning på torsdag, skal både Bent Dahl og underskriftindsamler-koordinatoren fra borgergruppen komme med deres bemærkninger til underskrifterne.
Alle kan møde op til byrådsmødet på torsdag kl. 18. Det opfordrer Malene Ingwersen til, at alle imod projektet gør.