Juledans på plejecenter Virumgaard i Virum. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

I Mariagerfjord synger man for demente: Nu hyldes indsatsen

Mariagerfjord Kommune har vundet årets demensindsats med deres projekt ”Sang og Musik”.

Sang og musik skaber fællesskaber og øger livskvaliteten for demente. Samtidig reducerer musikken hyppigheden af angst, depression og vredesudbrud.

Det viser et projekt, som Mariagerfjord Kommune har kørt i demensplejen, og som nu betyder, at kommunen har vundet prisen for årets demensindsats. En pris, som bliver uddelt af Demensalliancen.

Det har da været noget af en kulturændring for vores personale at bryde ud i skønsang, men vi kan bare se, at det virker.

Tue von Påhlman, Sundheds- og Ældrechef

- Jeg er meget stolt. Uanset hvor du er i livet, så skal du have det godt. Også vores personale er glade for at bruge sang og musik, fordi det kan vende svære plejesituationer til noget rart, siger Jan Andersen, der er udvalgsformand for Sundhed og Omsorg i Mariagerfjord Kommune.

- Kulturændring at bryde ud i skønsang

Mariagerfjord Kommune har kørt projektet i et år sammen med Aalborg Universitet og Demensliv. 230 ledere og medarbejdere i kommunen er blevet undervist i, hvordan musik og sang kan bruges i demensplejen.

- Det har da været noget af en kulturændring for vores personale at bryde ud i skønsang, men vi kan bare se, at det virker, når vi sætter os selv i spil, siger Sundheds- og Ældrechef Tue von Påhlman.

Vinderne af årets demensindsats 2019. Fra venstre: Sundheds- og Ældrechef Tue von Påhlman, områdeleder for hjemmeplejen Stine Norlen og leder af Demenscenter Skovgården Dorthe Lynge. Foto: Mariagerfjord Kommune

Musikterapi er indtil nu primært blevet brugt på Demenscenter Skovgården, som er et af kommunens otte plejecentre. Kommunen har nu fået bevilget penge fra Sundhedsstyrelsen til at gennemføre projekt ”Sang og Musik” på tre centre og to hjemmeplejer.

- Vi har erfaret, at sang og musik i den grad forbedrer livskvaliteten for mennesker med demens og deres pårørende, og derfor fortsætter vi selvfølgelig arbejdet, siger udvalgsformanden.

Læs også Slow-tv får ældre med demens til at huske