Bosteder siger fra og ansatte siger op: - Jeg har aldrig mødt noget lignende
Foto: TV2 Nord
Pædagoger, der siger op og bosteder, der siger fra - det er ikke kun kommunen Anders Rytter Munks forældre er i konflikt med.
- Jeg synes, det er voldsomt. Jeg har aldrig mødt noget lignende. Jeg har arbejdet i psykiatrien i mange år, men det her har jeg aldrig oplevet.
Sådan siger Bente Djørup, der er daglig leder af bostedet 'Hvem kan' i Als.
For 26-årige Anders Rytter Munk, der er udviklingshæmmet med en IQ, der svarer til en fireårig bor på bostedet i et såkaldt enkeltmandstilbud.
Men tonen mellem især Anders' far og de ansatte på flere af de bosteder, hvor Anders Rytter Munk har boet, har været særdeles hård.
Det viser en aktindsigt, som TV2 Nord har fået i Anders' sag. Den viser, at personalet på flere bosteder adskillige gange har klaget over især Anders' far, som de har oplevet som aggressiv og nærmest truende.
Men det mener Poul Munk er overdrevet.
- Det der med at være for voldsomt, det er jo subjektivt. Det afhænger af, hvem der modtager, og hvad man føler og har lyst til. Og for mig at se så er alle de personer, der har været involveret i de kritiske situationer omkring Anders, der løfter ikke deres ansvar, siger Poul Munk.
Forstå Anders' forløb
Anders Rytter Munk har fra barnsben har været tilknyttet specialskoler og specialtilbud i sin ungdom. Vi giver her en kort overblik over hans liv, som er forløbet forud for TV2 Nords serie om ham.
2004 – 2015 Elev på Skibstedskolen, Læringscenter Himmerland. Her får Anders lov til at blive et ekstra år, fordi han trives godt i skolen
2015 – 2018 Elev på CKU Himmerland i Arden. En særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge f.eks. med udviklingshandicap.
2018 2021 Elev på Gaia i Randers. Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. Anders gennemfører ikke forløbet på Gaia, der vurderer, at Anders har brug for et mere specialiseret tilbud.
09.04.21 Anders indlægges 1. gang på psykiatrisk sygehus.
23.04.21 Flytter ind på bostedet Skivevej i Hobro. Mariagerfjord Kommune opfordrer 1. gang forældre til at VISO – den nationale videns- specialrådgivningsorganisation bliver involveret i Anders sag.
27.07.21 Flyttes hjem til forældre i Hadsund. De mener, at han er så stærkt påvirket af medicin, at det påvirker hans helbred.
26.08.21 Indlægges igen på psykiatrisk sygehus. Er så udadreagerende, at politiet må tilkaldes for at bistå med indlæggelsen.
07.09.21 Anders udskrives fra psykiatrisk sygehus til Regionstilbuddet Sødisbakke i Mariager.
01.02.22 Flytter ind på botilbuddet hvem kan i Als, hvor han fortsat bor.
17.05.24 Familieretshuset godkender endeligt, at Anders kan tvangsflyttes til botilbuddet Mosetoften i Viborg. Det gennemføres sandsynligvis i september måned 2014
På spørgsmålet om, hvorvidt han har været for voldsom set i bakspejlet, falder svaret prompte.
- Det mener jeg ikke selv.
Ansatte har sagt op
Men hvis man kigger i de omfattende sagsakter, har konflikten med Anders' forældre fået mindst ét bosted til at trække sig, og et andet har truet med det samme på grund af det dårlige samarbejde med forældrene.
Flere ansatte har af samme grund sagt deres arbejde op.
- Man skal aldrig finde sig i at blive truet, for det gør noget ved folk, og der må man trække de der grænser. Men jeg ved jo også, at folk er presset, når de reagerer på den måde, siger Peter H.S. Kristensen, der er kredsformand for Socialpædagogerne i Nordjylland.
Også Bente Djørup har forståelse for, at Anders' forældre har været fortvivlede over hans situation. Men også hun har også sat foden ned, når det blev for meget.
Det har blandt andet resulteret i, at Anders' far og værge i en periode kun måtte besøge sin søn en gang om ugen.
- Det bliver svært. Jeg har nogle medarbejdere, jeg også skal passe på. Og jeg har en opgave, jeg skal sørge for. Jeg har fået en opgave af en kommune, og der vil jo gerne leve op til det, jeg sagde, jeg kunne. Og så er man nødt til engang imellem at sige, at nu er det nødt til at holde. Nu skal vi gøre det på en anden måde, siger Bente Djørup.
Anders har kun selskab, hvis han giver dem lov
Men ifølge Anders' mor, reagerer de som forældre kun, hvis de kan se, at noget ikke er, som det skal være.
- Når vi reagerer, så gør vi det jo, fordi vi har nogle oplevelser. Fordi vi kan se, at Anders har det dårligt, eller fordi vi overværer nogle ting, som vi siger, at det virkelig kan være rigtigt, at det her foregår, siger Anders' mor Kirsten Rytter Munk.
Anders bor lige nu alene i en lejlighed i et enkeltmandstilbud i Als.
Personalet opholder sig i døgndrift i en lejlighed ovenpå. Og de er kun til stede hos Anders få timer om dagen - hvis han altså giver dem tilladelse til det.
Og det skurrer hos kredsformanden for socialpædagogerne.
- Min første tanke er, at jeg bliver sådan set lidt nysgerrig på, hvad pokker der går galt. For når man lander i et enkeltmandstilbud, så er det jo fordi, man næsten har givet op på alt muligt andet, siger Peter H.S. Kristensen.
Du kan læse vores webdok om Anders-sagen, hvor vi startede vores fortælling herunder: