Jørn og Birgit laver gravhøj i haven og begraver tidskapsler til eftertiden

Mange af Snæbums 302 indbyggere har bidraget til parret Jørn Neimann og Birgit Brændgaards projekt med at bygge en gravhøj i haven med tre tidskapsler begravet med et indtryk af den lille himmerlandske by i 2021.

Gravhøje er normalt noget, vi forbinder med fortiden. Men i en have i Snæbum ved Hobro, ligger der nu en høj, som byens borgere håber, bliver udgravet mange år ude i fremtiden.

Husejerne Jørn Neimann og Birgit Brændgaard har bedt deres medborgere i Snæbum-området om at skrive og fortælle om deres bekymringer, håb, drømme og hvad de hver især er for Snæbum og omvendt. Derefter bliver det hele pakket sammen i tre “tidskapsler”, der bliver begravet i den gravhøj, parret har skabt til formålet.

Rørene med 'hilsner' til eftertiden, som søndag blev indført i gravhøjen i Snæbum. Hilsnerne består af papir, der er blevet vakuumpakket.
Rørene med 'hilsner' til eftertiden, som søndag blev indført i gravhøjen i Snæbum. Hilsnerne består af papir, der er blevet vakuumpakket.

Jørn og kæresten Birgit var i gang med at anlægge haven, da idéen om at bygge en gravhøj opstod.

- Så blev der en del jord i overskud, og så kom Birgits papdatter Mathilde og sagde, “der kan jo godt bygges en gravhøj ud af noget af det jord, der er i overskud”, fortæller han.

Og det gjorde de så. Som arkæologistuderende syntes Matilde Holm Larsen, at det var et særligt spændende projekt.

- Det siger noget om, hvem vi var. Hvad vi tænkte på, hvilke bekymringer og håb og drømme, vi havde, da vi lavede det, siger hun.

De vakuumpakkede beskeder til eftertiden blev søndag eftermiddag indsat i Gravhøjen med deltagelse af over 30 Snæbum-borgere.

Birgit Brændgaard i gang med at vakuumpakke 'gravhøj-hilsnerne'.
Birgit Brændgaard i gang med at vakuumpakke 'gravhøj-hilsnerne'.

Ingen garantier, men...

Nu håber de 302 indbyggere i Snæbum så, at deres indsatser får lov til at ligge uforstyrret i rigtig mange år, før gravhøjen igen bliver åbnet. Men nogen garanti kan der i sagens natur jo ikke gives, da højen jo ikke er et oldtidsfund. 

Til gengæld lover Jørn Neimann at gøre sit, for at Snæbums nye underjordiske tidslomme forbliver urørt i lang tid.

- Jeg kan love, jeg gør mit og skriver det ind i skødet, når huset en dag skal sælges. Og så håber jeg, at børnebørn eller andre i byen vil passe på den, lyder fra gravhøjsbyggeren.

Birgit Brændgaard og Jørn Neimann.
Birgit Brændgaard og Jørn Neimann.

I Danmark er der i dag er godt 22.000 fredede gravhøje spredt over hele landet.

Se tv-indslag om tidskapslen og Snæbums egen gravhøj i toppen af denne artikel.



Seneste nyt

fra Nordjylland