Kirsten var første medarbejder i JYSK: - Lars Larsen var enestående


Kirsten Holst var Lars Larsens første medarbejder og med til at starte de første butikker op i det, der siden blev til JYSK. Hør hende fortælle om starten på et forretningsimperium, om kunder der ville storme den første butik og om at arbejde for Lars Larsen - ham med de gode tilbud.

Dynekongen. Dyne Larsen. Danmarks Bedste Købmand. Lars Larsen er i dag død - 71 år gammel.

Kræften fik overtaget.

Efter hans lange, glorværdig og enestående karriere står et sund forretningsimperium tilbage som et synligt bevis på en mand, der trodsede alle odds.

Én mand, som viste vejen og skilte sig ud med et købmandstalent i verdensklasse, og et stort, internationalt forretningsimperium, som Kirsten Holst var med til at starte op.

Hende fik TV2 Nord en snak med i begyndelsen af juli, da nyheden om hans kræftsygdom og aftrædelse fra JYSK blev offentliggjort. 

Startede rejsen i JYSK sammen

Vi er tilbage i året 1979, hvor Lars Larsen og Kirsten Holst arbejder sammen i en butik i Aalborg, Minus Service. En dag kommer Lars Larsen med et godt tilbud til Kirsten. 

Opstarten

Kirsten bliver ansat som den første medarbejder, og i opstartsfasen af den første butik på Silkeborgvej i Aarhus, bliver hun hentet af Lars Larsen og hans kone Kristine eller 'Kris' om morgenen i Hadsund, hvorefter de kører til Aarhus og knokler til langt ud på natten. 

- Larsen råbte: De sprænger døren

Den første butik på Silkeborgvej i Aarhus var lille - og allerede på åbningsdagen er succesen på vej til at blive stor. De tre i butikken - Lars Larsen, 'Kris' og Kirsten - måtte opgive at sende kunderne tilbage ud gennem indgangen med deres nye madrasser, dyner og betræk. 

Åbningsdagen

For Kirsten Holst var det en stor omvæltning at sige sit faste job op, men Lars Larsens solgte hende ideen, så hun ikke kunne sige nej.

Men han gik selv forrest i den hårde opstart - og for Kirsten Holst blev han en ledestjerne i hendes professionelle liv. 

Larsen gik forrest

Efter 14 dage med opstart af butikken på Silkeborgvej skal Kirsten, Lars og Kris starte butik nummer to op. 

Den kommer til at ligge i Hadsund, Kirstens hjemby, og det er meningen, at hun skal bestyre den. 14 dage senere åbner næste butik i Aalborg og kort efter butik nummer fire i Skalborg. 

Vildt

Succesen er skudt i gang, vokseværket er begyndt, og Kirsten ser måbende til, mens imperiet skyder afsted med raketfart. 

Hun begynder dog at tvivle på Lars Larsens dømmekraft, da 'Larsen' fortæller hende, at nu vil han åbne en butik på en ø langt væk fra det nord- og midtjyske. 

Sjælland

Væksten stopper aldrig. Efter fem år er Danmark blevet for lille, og forretningen udvides til Tyskland. 

I dag tæller koncernen omkring 2.500 butikker i mere end 40 lande, og hans formue blev af Berlingske i efteråret 2018 anslået til at være på 35,8 milliarder kroner, og det placerede ham som Danmarks fjerderigeste. 

Lars Larsen og Kirsten Holst til jubilæum i forretning nummer to i Hadsund tilbage i 2004.
Lars Larsen og Kirsten Holst til jubilæum i forretning nummer to i Hadsund tilbage i 2004.
Foto: Kim Kristensen

Kirsten bad på et tidspunkt Lars Larsen om en anbefaling. Straks svarede han hende: 

- Den får du ikke brug for. Du har arbejde her. 

Han fik ret. Kirsten blev i JYSK og fejrede gennem årene en række jubilæer i butik nummer to i Hadsund, som blev husket og påskønnet af Lars Larsen, der ofte mødte op eller sendte hilsener til hende. 

Det er også derfor, hun i dag tænker tilbage på et arbejdsliv med stolthed i stemmen - både over, hvor JYSK er i dag - og at hun var med den første dag og blev JYSKs første medarbejder efter Larsen. 

Stolt

Æren tildeler hun dog ene og alene Lars Larsen, som ikke alene troede på sine ideer og gennemførte dem.

Men som også var et behageligt menneske, der viste de ansatte vejen med et behageligt væsen og en afsmittende energi, som holdt Kirsten kørende i de 41 år, hun kunne kalde Lars Larsen sin chef. 

Enestående