Kø ved håndvasken: Bedre håndvask giver færre infektioner hos ældre
Foto: Jesper Bo Winther
Ruth Sand har tidligere haft den ene blærebetændelse efter den anden. Det er slut nu efter at plejecenteret Teglgården i Als har sat fokus på håndhygiejne.
Antallet af urinvejsinfektioner er styrtdykket blandt de ældre i Mariagerfjord Kommune efter at en hygiejnesygeplejerske har sat fornyet fokus på håndhygiejne på ældrecentrene.
Der er kø ved håndvasken på plejecenteret Teglgården i Als. Sådan helt bogstaveligt. Ruth Sand er beboer på Teglgården og hun har fået instruktion i, hvordan hun vasker hænderne ekstra grundigt. Før i tiden havde hun ofte blærebetændelse, der skulle behandles med penicillin.
- Det svier og gør ondt, siger Ruth Sand, når hun tænker tilbage på hvordan hun havde det tidligere.
Ligesom på kommunens andre plejecentre, så var beboerne her på Teglgården i Als plaget af gentagende urinvejsinfektioner og højt forbrug af antibiotika. Det ville hygiejnesygeplejerske Charlotte Andersen gerne gøre noget ved. I 2015 fik hun derfor en ide.
Det havde vi ikke regnet med, at så få ting og få forandringer kunne have så stor en virkning. Det har da været tankevækkende.
Jeanette Sommer Pedersen, Social- og Sundhedshjælper, Teglgården i Als
- Vi begyndte at kigge lidt på hygiejnen, for at se om der var noget vi kunne hente der. Så alle vores medarbejdere kom på et håndhygiejnekursus, siger hygiejnesygeplejerske ved Mariagerfjord Kommune, Charlotte Andersen.
Ingen smykker på hænderne
Personalet er blevet mere omhyggelige med at vaske hænder og undlade at have smykker på, hvor der kan gemme sig bakterier. Der er indkøbt mere hygiejniske handsker. Håndklæder bliver nu skiftet hver dag, og en del af dem bliver nu sendt på vaskeri, hvor de bliver vasket grundigere end de kan gøre det på plejecenteret.
- Når vi går ind på en stue, så går vi altid ud og spritter hænderne inden vi går i gang med noget, siger social- og sundhedshjælper Jeanette Sommer Pedersen, der understreger at spritten skal gnides rundt i hænderne i mindst 30 sekunder, for at den virker ordentligt.
Beboerne er også med. Før frokost går dagens hygiejneduks rundt vådservietter og sørger for at alle får sprittet hænder inden de skal spise. I dag er det beboer Bent Peter Jensen, der går runden.
- Det er for at holde bakterier og skidt og møg væk, siger Bent Peter Jensen, mens han finder en ny vådserviet frem til den næste beboer.
Overvældende resultater
Resultaterne er overvældende. På de fem plejecentre der har været med i hygiejneprojektet i Mariagerfjord Kommune er antallet af urinvejsinfektioner faldet mellem 70 og 86 procent. På Teglgården hedder tallet 82 procent.
- Det havde vi ikke regnet med, at så få ting og få forandringer kunne have så stor en virkning. Det har da været tankevækkende, siger Jeanette Sommer Pedersen.
De ansatte troede ellers, at de havde styr på håndhygiejnen.
- Vi har jo gået i den tro, at det var okay, det vi gjorde. Så jeg vil ikke sige, at vi ikke gjorde det godt nok. Vi gjorde det efter de instrukser og de midler vi havde til rådighed.
På Teglgården oplevede de, at noegn af de ældre kunne blive konfuse af at have urinvejsinfektioner, og at de generelt kunne have det dårligt, fordi de infektionerne gav dem følelsen af ikke at have kontrol over deres eget liv. Sådan er det ikke længere på plejecenteret. Forbruget af penicillin er også faldet.
- Vi har jo sikkert forhindret nogle indlæggelser også, som er dyre. Det vigtigste er at vores beboere har fået en bedre hverdag, siger Jeanette Sommer Pedersen.
International anerkendelse
Projektet har vundet anerkendelse ud over landets grænser. Sidste år var Charlotte Andersen i Italien for at modtage en international pris. Senest har Rådet for Bedre Hygiejne tildelt kommunen Hygiejneprisen. Indsatsen på Teglgården har kostet 3984 kroner til indkøb af nye materialer. Efterfølgende har Københavns Kommune - inspireret af Mariagerfjord - også lavet en hygiejneprojekt, der også haft store resultater. Plejehjemmet Sofiegården i Aalborg har også nedsat antallet af infektioner efter et hygiejenprojekt.
På Teglgården er de ikke i tvivl om, at plejecentre i resten af landet, ja faktisk hele verden, også kan reducere antallet af infektioner ved at lave kø ved håndvasken. Ruth er bare glad for at hun ikke har haft en eneste blærebetændelse siden, der kom ekstra fokus på hygiejnen.
- Det er skønt, og så at slippe for penicillinen, siger Ruth Sand.