Nu bliver Hadsundbroen fjernstyret – borgmester er bekymret
Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord
Jørgen Søndergaard har været brovagt i fire år, men fra tirsdag skal han vende sig til at kigge på otte skærme i stedet for at kigge ud af vinduet.
Mandag er sidste dag, en brovagt står i brotårnet på Hadsundbroen, og sørger for at den går op og ned, når skibe sejler gennem Mariagerfjord.
I næsten 50 år har de stået i brotårnet og sørget for broklapperne gik op og ned på det rigtige tidspunkt. Men snart får brovagterne på Hadsundbroen et nyt arbejdssted.
Mandag er nemlig sidste gang, at brovagterne fysisk vil være til stede på broen og sørge for, at den åbner og lukker.
Grunden til det skal blandt andet findes på brovagtens nuværende kontor i brotårnet. For i al den tid Jørgen Søndergaard har været brovagt, har han nemlig kunnet nøjes med at bruge sine egne øjne som hjælp, men nu er der blevet hængt otte skærme op på kontoret, der viser live-billeder fra broen og fjorden.
Skærmene er blevet hængt op for kort tid siden for at gøre brovagterne klar til den nye virkelighed. I fremtiden skal de nemlig fjernstyre broklapperne på Hadsundbroen, når skibe skal ind eller ud af Mariager Fjord, og der skal skærmene hjælpe dem med at se, hvornår der kommer skibe eller lystsejlere, der kræver, at broen skal åbnes.
- Det er vi helt klar til. Vi har lige så stille trænet os frem til det her. Brovagten har trænet i at bruge kameraerne i stedet for at bruge omgivelserne, og nu er de klar til at flytte til Aalborg, siger Carina Meldgaard Frandsen, der er afdelingsleder hos Vejdirektoratet i Aalborg.
Borgmester bekymret
Tirsdag bliver Hadsundbroen nemlig styret fra et kontor i Aalborg, og ikke fra brotårnet på selve broen, som det eller har været gjort siden 1976, hvor broen blev indviet. Det bekymrer byens borgmester, at brovagterne ikke længere skal være fysisk til stede på broen.
- Det er sikkerheden. Vi skal være sikre på, at elektronikken kan overtage med den samme sikkerhed, som når der sidder en brovagt dernede, siger Mogens Jespersen (V), der borgmester i Mariagerfjord Kommune.
Siden nytår har Vejdirektoratet lavet tests med det nye system, hvor brovagten via skærme holder øje med, hvornår broen skal gå op og ned. Ifølge Vejdirektoratet har der ikke været nogle fejl på selve fjernstyringen af broen.
- Jeg synes, at det er sundt at have en vis portion bekymring. Men man skal også se ind i, hvad der er virkelighed, og min virkelighed siger, at det er sikkert, hvad vi laver, siger Carina Meldgaard Frandsen.
Har du ikke taget sorgerne på forskud?
- Det er mit arbejde at spørge ind, hvis der er nogle problemer, jeg kan se. Og de problemer er jeg bange for, stadig kan opstå. Så hvis det bare kører, så tak for det, så vil det være rigtig godt, svarer Mogens Jespersen (V).
Kun udsigten ændres
Håbet med at flytte brovagterne ind til et kontor i Aalborg er, at brovagterne bliver bedre af at være i et fagligt fællesskab, hvor de skal spare med hinanden og trække på forskellige erfaringer. Samtidig vil det give en større fleksibilitet for brovagterne, og så er der ifølge Vejdirektoratet heller noget, der tyder på, at det skulle give flere problemer at fjernstyre broerne, end det gør nu.
- Når det har taget længst tid, har det taget et kvarter at få en broklap ned, der har givet problemer. Men det har ikke været den direkte fjernstyring, det har været netudfald, der har givet de problemer, siger Carina Meldgaard Frandsen.
Tirsdag begynder den nye virkelighed. Vejdirektoratet regner ikke med, at andet end udsigten vil blive anderledes for brovagterne fra Hadsundbroen. Inden alt for længe får de også nye kollegaer, når brovagterne fra Vilsundbroen og Aggersundbroen også skal til at udføre deres arbejde fjernstyret fra Aalborg.