Offentligt ansat står frem: - Jeg frygtede at blive slået ihjel for mit arbejde

En 36-årig mand sad fredag på anklagebænken ved Retten i Aalborg, tiltalt for at have truet en kvindelig offentligt ansat på livet. Nu står hun frem.

Fredag vidnede den tidligere offentligt ansatte Evi Risdahl mod en 36-årig mand, som er tiltalt for gentagne gange at true hende på livet.

TV2 Nord har talt med hende om episoderne, som fandt sted sidste år. Episoder, som den 36-årige mand kun delvist erkender. 

Ved Retten i Aalborg forklarede den tiltalte, at han havde været meget vred på Evi Risdahl, og han bestrider ikke at have kaldt hende "en møgluder" eller have sagt, at han ville "binde en spand med en rotte i på maven af hende og varme den op, så rotten kunne spise sig igennem hende".

Men den 36-årige mener ikke, at det var for at true Evi Risdahl, som han kendte, fordi han havde kontakt med jobcentret i Mariagerfjord Kommune, hvor hun arbejdede.

- Det startede i august sidste år, hvor han blev meget vred over, at han blev trukket i sin ydelse. Det ringer han og fortæller mig, og han spørger mig, om jeg er klar til at se Gud i øjnene, for næste gang han ser mig, vil han gøre det onde ved mig, fortæller Evi Risdahl om samtalen, der fandt sted 23. august, mens hun var på arbejde.

Til at begynde med skubbede Evi Risdahl truslen til side. Men den efterfølgende nat har et anonymt nummer ringet til hende flere gange.

I løbet af formiddagen ringer den 36-årige til jobcentret og får fat i en kvindelig medarbejder, som han fortæller, at han vil slå ihjel, ligesom han vil slå Evi ihjel. 

Efterfølgende ringer Evi Risdahls telefon. Endnu et anonymt opkald. Hun giver telefonen til sin chef. Det er den 36-årige.

- I det opkald siger han også, at han vil slå mig ihjel, og jeg tænker der, at de anonyme opkald om natten også har været fra ham, fortæller Evi Risdahl.

Undersøgte hende på nettet

Efter hændelsen 24. august fik de vagter på jobcentret. Men det forhindrede ikke den 36-årige i at fortsætte sine trusler. 

Ifølge opkaldslister, som blev fremlagt i retten, har den 36-årige i løbet af nogle uger ringet 18 gange til Evi Risdahl fra sin egen mobiltelefon, ligesom han sendte hende omkring 70 beskeder på Messenger.

Den 36-årige nægter selv at have ringet til Evi Risdahl fra et skjult nummer og bestrider, at han skulle have ringet til hende gentagne gange om natten.

- Jeg var bange for, at de her trusler ville blive til virkelighed. Det tænkte jeg nok ikke helt i begyndelsen, fordi jeg er vant til gennem mit arbejde, at folk bliver vrede og siger grimme ting. Men det her var noget andet. Det kunne jeg hurtigt mærke, fortæller Evi Risdahl.

quote Det her bør ingen udsættes for

Evi Risdahl

Og hun er ikke ene om den bekymring. Ifølge et vidne i retten havde den 36-årige flere gange sagt til ham, at han ville slå Evi ihjel, og vidnet var reelt nervøs for, om manden ville føre truslerne ud i livet. 

Den 36-årige skulle også have fortalt vidnet, som kendte den 36-årige gennem sit arbejde ved Mariagerfjord Kommune, at han havde undersøgt Evi på nettet. Hvor hun boede. Hvad hun lavede i sin fritid.

- Det var enormt grænseoverskridende. Jeg følte ikke, at nogen steder var trygge mere. Ikke en gang mit hjem. Han kommenterede på mine børn, skrev om min datter, om det torv, hvor jeg i årevis har gået til frisør, om vores biler. Det har brudt en grænse for mig for altid, siger Evi Risdahl.

Børn satte sporing på mor

Både Evi Risdahl og hendes familie blev voldsomt påvirkede af truslerne, som hun løbende fortalte politiet om. På et tidspunkt vurderede de, at hele familien skulle undgå at gå alene til og fra faste rutiner, og at de skulle orientere naboerne om truslerne.

- Vi ændrede alle sammen vores adfærd, og vi hev naboerne ind i det her og bad dem fortælle, hvis de så noget mistænkeligt. Det er en høj pris at betale for sit arbejde. Det er en høj pris, mine børn har betalt, siger Evi Risdahl.

Den dag i dag kan hendes børn spore deres mor på deres telefoner.

- De var jo bange for, at jeg ville blive slået ihjel. Og det er ikke en bekymring unge mennesker skal gå at have.

Hun står frem med sine oplevelser, fordi hun mener, det er vigtigt at sætte fokus på, hvad offentligt ansatte udsættes for i forsøget på at gøre deres arbejde.

- Det her bør ingen udsættes for. Jeg blev socialrådgiver, fordi jeg brændte for at hjælpe mennesker. Men det er ikke prisen værd, når man skal sætte alarmer og overvågning op, og mine børn går og er bange på grund af mit arbejde, siger Evi Risdahl.

Den 36-årige fik sidste efterår et tilhold mod at kontakte Evi Risdahl direkte og indirekte. Et tilhold, som han også er tiltalt for at have brudt. Han fastholder, at han ikke har sagt, at han ville slå hende ihjel, men at han rigtigt nok var meget vred på hende, fordi der var blevet trukket i hans ydelser, så han ikke havde råd til mad.

Under fredagens retsmøde sagde tiltalte, at han hadede Evi Risdahl overalt på jorden, og at hun er det ringeste menneske, han nogensinde har mødt.

Der er endnu ikke faldet dom i sagen.


Seneste nyt

fra Nordjylland