Per opdagede det i 1982 - nu er nordjysk fund 'fundet' igen
Foto: Hans Christian Lauritsen / TV2 Nord
Kloakrørene må nu vente, for et historisk fund er dukket op i nordjysk by - og det er ikke første gang, det samme fund får lov at se dagens lys.
Det er ikke ofte, at et fund bliver fundet to gange, men det er det, der er sket.
Nye kloakrør skal nedlægges ved Mariager Havn, og derfor har arkæologerne været ude og undersøge området. Netop i den forbindelse dukkede det historiske fund op.
Det er nemlig ikke første gang i nyere tid, at nysgerrige nordjyder har kastet blikket på vragdelene af et sandsynligvis flere hundrede år gammelt træskib.
Vraget så faktisk dagens lys allerede for omkring 40 år siden i 1982. Lokalhistoriker Per Sloth Carlsen var dengang på stedet og fik taget nogle billeder og notater, men der blev ikke gennemført arkæologiske undersøgelser af vraget.
Vragdelene måtte blive liggende, dér hvor de blev fundet og fortsætte deres historiske lur under jorden. Men nu er vraget altså igen blevet vækket.
Endte cirka tre meter under asfalten
Umiddelbart vil man tænke, at et skibsvrag dukker op på havbunden, men arkæologerne stødte i stedet på delene af det gamle træskib et ret uventet sted - omkring tre meter under asfalten på Havnepladsen.
For flere hundrede år siden er skibet simpelthen strandet i et - på daværende tidspunkt - kystnært område ved Mariager Fjord.
På grund af opfyldning af jord over tid har havnen indtaget en større del af fjorden, og skibet har derved fundet vej til sin uventede placering under asfalten nede i kloakhøjde.
Hvad skal der ske nu?
Lokalhistorikeren Per Sloth Carlsen formoder, ud fra genstande fundet ved vraget, at skibet stammer fra 1700-tallet. Skibet er uden tvivl gammelt, men præcist hvor mange år siden skibet blev bygget er usikkert, lyder det fra Nordjyske Museer.
En måde, man kan komme svaret nærmere, er gennem en årringsdatering, hvor man undersøger årringene på vragets træ, og derigennem få et indblik i skibets alder. Det vil arkæologer fra Nordjyske Museer forsøge at gøre og forhåbentligt finde frem til skibets fødsel.
Det genfundne fund bliver nu undersøgt nøje med moderne teknologi heriblandt 2D- og 3D-opmålinger, og arkæologer ønsker også at kunne finde frem til skibstypen, som vragdelene er en del af. Det vil hjælpe til at skabe en forståelse af skibene, som for hundrede af siden sejlede rundt i området.