LIGE NU:

Regeringen dropper omfartsvej i Mariager

Omdiskuteret vej bliver ikke til noget. Transportminister Benny Engelbrecht mener, at skatteborgernes penge kan bruges på noget bedre.

Den meget omdiskuterede omfartsvej omkring Mariager bliver ikke til virkelighed. Det står fast, efter transportminister Benny Engelbrecht har trukket gulvtæppet væk under den bevilling, som den tidligere VLAK-regering havde afsat til en VVM-undersøgelse af projektet. 

- Jeg mener ikke, at vi fortsat skal kaste skatteborgernes penge efter Mariager Omfartsvej, siger transportminister Benny Engelbrecht. 

Dermed er der foreløbigt sat punktum i en sag, som især fik offentlighedens interesse, fordi det var en kompromis, som daværende trafikordfører for Dansk Folkeparti, Kim Christiansen, der selv har en beværtning i centrum af Mariager, fik gennemtrumfet. En omfartsvej, som de handlende i byen ikke ville have. 

VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti afsatte med finanslovsaftalen for 2019 12 millioner kroner til en VVM-undersøgelse af Mariager Omfartsvej.

Siden har der været stillet spørgsmål til opbakningen til projektet, og S-regeringen mener, at pengene kan bruges bedre andre steder.

Derfor vil det fremgå af regeringens kommende finanslovsforslag, at projektet rulles tilbage.

- Der er så mange projekter rundt omkring i hele landet, hvor trafikanterne holder i timelange bilkøer grundet trængsel på vejene. Derfor mener jeg, at vi skal tænke os godt og grundigt om, inden vi beslutter, hvilke projekter vi vil prioritere. Og da der ikke længere ser ud til at være opbakning til omfartsvejen i Mariager, synes jeg, det er naturligt, at vi ikke bruger penge på fortsat at undersøge projektet, siger Benny Engelbrecht. 

Splittede byen

Den tidligere regerings beslutning om omfartsvejen vækkede stor opsigt. Ikke bare i Mariager men i hele landet, og fjordbyen og i særdeleshed Kim Christiansen kom på alles læber, da det viste sig, at trafikken gennem den idylliske og brostensbelagte midtby ikke var så tung, som man på Christiansborg nok havde forestillet. 

TV2 opstillede et kamera på torvet i Mariager og lod båndet rullet i 12 timer. Kun fire lastbiler og skolebus kom forbi i perioden. 

Det fik mange til at kaste sig ind i debatten, Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen holdt fast i, at den 377 millioner kroner dyre vej var nødvendig. Det aften kom det til udtryk i april, da debattør og kommunikatør Anna Thygesen delte en video fra TV 2, som han kommenterede på med ordene:

- Hold kæft, hvor har alle I medløbere sat jer ind i sagen. Mon ikke bare I mangler lidt indhold i jeres røvkedelige liv ... Den omfartsvej bliver en kæmpe gevinst for Mariager, men selvfølgelig ikke for alle SoMe-tosser der bare skal af med deres frustrationer over ikke at have drevet det til noget her i livet. Trods alt en stor hilsen til alle.

Efter kritikken nedskalerede den daværende regering de første planer. I stedet for en omfartsvej til 377 millioner, foreslog Dansk Folkeparti en kortere omfartsvej mellem 60 og 80 millioner kroner. 

Men ifølge trafikforsker Harry Lahrmann var omfartsvejen stadig en dårlig løsning. 

Faktisk havde det været kendt længe, at en omfartsvej omkring Mariager er en dårlig investering.

En forundersøgelse foretaget af Vejdirektoratet slog allerede i 2013 fast, at en omfartsvej ikke er nødvendig. Et billede, som ikke har ændret sig siden dengang, lød det fra Harry Lahrmann.

Vælgerne viste tydeligt deres utrilfredshed med Kim Christiansen ved valget i juni. Her fik Kim Christiansen kun fjerdeflest stemmer blandt DF-kandidaterne i sin storkreds på trods af, at han besad ordførerskaber på Christiansborg, hvor han havde siddet siden 2005. 

Uanset forløbet og de mange meninger fra tidligere, ser den nye regering altså ikke grund til at bruge penge på en VVM-redegørelse af omfartsvejen, og dermed er der foreløbigt sat punktum i sagen. 

Transportministeren ønsker en bred aftale om fremtidens infrastruktur, som kan holde - også selvom regeringsmagten skulle skifte. Derfor vil alle Folketingets partier blive indkaldt til forhandlinger om en ny infrastrukturplan.

40_percent

play Det sidste slag er slået: Jan Ø. Jørgensen lægger ketcheren på hylden

Ambulance med udrykning genrebillede

Pige på halvandet år kørt ihjel af traktor

Aalborg sygehus universitetshospital

play Sygeplejerskers strejke giver overbelægning på Aalborg Universitetshospital

Gistrup skole

play Aalborg Kommune tvinges til at bruge 70 millioner til genopbygning af skoler

40_percent

play Det sidste slag er slået: Jan Ø. Jørgensen lægger ketcheren på hylden

Ambulance med udrykning genrebillede

Pige på halvandet år kørt ihjel af traktor

Aalborg sygehus universitetshospital

play Sygeplejerskers strejke giver overbelægning på Aalborg Universitetshospital

Til forsiden

Til forsiden