LIGE NU:

Sommerhussalget boomer – og det kan mærkes i byggebranchen

Det går rigtig godt for salget af sommerhuse. Og det er ikke kun ejendomsmæglerne, der jubler. Byggebranchen nyder også godt af sommerhuskøberne.

I foråret var frygten stor i byggebranchen og hos landets ejendomsmæglere for, at coronakrisen ville betyde, at flere ville holde på pengene og vente med sommerhuskøb og renovering. Men det har vist sig i mange tilfælde ikke at holde stik.

- Vi kan næsten ikke følge med, og jeg har aldrig før oplevet en sæson som denne. Vi har haft svært ved at nå at besvare telefonerne, for køberne har været ivrige efter at købe sommerhuse. Vi skal helt tilbage til 2006 for at se en lignende situation, siger Fatima Shamma, der er indehaver af ejendomsmægleren EDC i Hadsund og Øster Hurup.

Hos EDC i Hadsund og Øster Hurup har der været rift om sommerhusene. Flere sommerhuse bliver solgt til udbudsprisen eller højere, og der er ofte mange om buddet. Ifølge Fatima Shamma skyldes det især de manglende udlandsrejser:

- Vi kan ikke komme ud at rejse, men må blive i Danmark, og der er mange, der er usikre lige nu på, hvordan det kommer til at se ud fremover. Derfor tror jeg, at mange vælger at investere i et sommerhus, som de kan bruge i ferierne, siger hun.

Mange vil renovere

En stigning i sommerhussalget kan også mærkes i andre brancher. Hos Tømrerfirmaet Jørn Bech i Als har ordrebogen været godt fyldt op i foråret og sommeren. Virksomheden beskæftiger sig primært med sommerhuse i området:

- I og med, at folk får købt sommerhuse, så finder de ud af, at der skal gøres noget. Det kan være renovering, vinduer eller tag, og det er så der, vi kommer ind i billedet. Herude ved Øster Hurup og Als er der en del sommerhuse, så det har vi fået glæde af, siger Jørn Bech.

Det er ikke kun sommerhuse, der skal renoveres for tiden. De fleste har haft mere tid hjemme og har måske også arbejdet hjemme i foråret, og derfor er der flere, der henvender sig med planer om tilbygning eller renovering af huset:

- Vi har haft rigeligt at se til, og det er, fordi folk er endt med at gå hjemme, og så kigger de på deres vinduer, tagrender og køkkener og kan se, at det skal renoveres, siger Jørn Bech.

Bedre end frygtet

Samme billede kan de genkende hos Dansk Byggeri Nordjylland. Aktiviteten er ikke helt på niveau med sidste år hos de nordjyske byggefirmaer, men flere er godt med, og det ser bedre ud, end branchen havde frygtet:

- Foråret var turbulent, fordi vi ikke vidste, hvad der skulle ske i forbindelse med corona, men heldigvis viste det sig, at vi er kommet forholdsvis let igennem coronakrisen i byggebranchen. Det skyldes blandt andet, at vi arbejder udendørs, og vi har nogle guidelines for at få det til at køre uden smitterisiko. Så kom sommeren, og der steg aktiviteten faktisk, siger Erik Toppenberg, der er næstformand i Dansk Byggeri Nordjylland.

Hos Dansk Byggeri havde de frygtet, at flere ville vælge at spare op eller udskyde byggerier, men flere politiske tiltag har haft en effekt, lyder det fra Erik Toppenberg:

- Jeg tror, det har overrasket alle, for det plejer at være sådan, at byggebranchen er den første, det går ud over, hvis der er en krise, og det har vi ikke set. Der er foretaget rigtig mange ting fra myndighedernes side for at lette det. Vi har fået anlægsloftet frigivet, og vi får et godt anlægsloft næste år med få begrænsninger, og der er frigivet midler til byggeaktiviteter i form af energitiltag og lignende, og det har vi haft glæde af. Vi har også ordningen med, at man kan få tilskud til forbedringer, så det hjælper os meget, siger han.

Forventning om travlt efterår

Meget er usikkert i denne tid, men hos både Tømrerfirmaet Jørn Bech og EDC i Hadsund og Øster Hurup ser man optimistisk på den næste tid. Forventningen er, at det også bliver et travlt efterår og vinter:

- Kalenderen er fyldt op, og vi er et godt stykke henne i 2021. Lige nu er vi ved at lave shelters, og dem skal der laves flere af, så det er et godt supplement til vores udendørs arbejde her i vinterperioden. Vi ser positivt på det, siger Jørn Bech.

- Jeg tror, det fortsætter. Selvfølgelig ikke på samme styrke som i begyndelsen af corona, men vi har flere fremvisninger lige for tiden, og det tror jeg også vil fortsætte næste år, siger Fatima Shamma fra EDC.