02:08

I statistikkerne over stofmisbrugere, som er i behandling for deres misbrug, er andelen af 18-25-årige støt stigende. Fra 25 procent i 2006 til 45 procent i 2016. Hos Blå Kors genkender man billedet.

Foto: Torben Christensen / Ritzau Scanpix

1 af 2

Stofmisbruget slutter i Arden: Flere og flere unge kommer i behandling

Flere unge kommer i behandling for deres hashmisbrug. Hvis behandlingen skal lykkes, er der brug for en særligt tilrettelagt behandling, som tilgodeser alle de problemer, den unge har, lyder det fra Blå Kors' behandlingstilbud til unge med hashmisbrug, Ungehuset i Arden

Flere og flere unge dukker op på de danske behandlingscentre for misbrug - også på Ungehuset i Arden, som er et bo- og behandlingstilbud til unge med hashmisbrug.

45 procent af de danskere, der er i behandling for et misbrug, er unge mellem 18 o 25 år. For 10 år siden udgjorde de unge kun 25 procent af alle, der var i behandling. Det er især hashmisbrug, de unge kommer i behandling for, viser en ny analyse fra KL's nyhedsbrev Momentum. 

  Foto: Blå Kors

Men selv om tallene kan se deprimerende ud, er der også noget positivt at hente i dem. Det mener Morten Poulsen, daglig leder af Ungehuset i Arden, som er glad for, at de unge får hjælp.

Han understreger dog, at der ikke findes en hurtig løsning.

- Den grupppe af unge, som er i behandling hos os, har flere udfordringer omkring sig som for eksempel psykiske eller sociale problemer. Derfor er det ikke altid nok med et par samtaler om ugen hos en ambulant behandler og så kalde det behandling. For mange unge er det helt nødvendigt med særligt tilrettelagte og længerevarende forløb, siger Morten Poulsen.

Bagud på point fra start

I Ungehuset hjælper personalet unge i alderen 15 til 23 år med at droppe stofferne og komme tilbage til en hverdag med faste rutiner og meningsfulde aktiviteter. Det sker blandt andet gennem terapi, beskæftigelse, motion og botræning, hvor de unge lærer at lave mad, vaske tøj og andre nyttige ting.

- Man siger populært sagt, at den dag, ens misbrug startede, stoppede ens udvikling. Der er flere unge, som kommer her i Ungehuset, som måske er 18-20 år, men som mangler tre års udvikling af deres teenageperiode - det med at forholde sig til verden, få kærester, venner og skabe sin identitet. Der er de bagud på point, fordi hashen har fået lov til at fylde, fortæller daglig leder Morten Poulsen.

Et behandlingsforløb i Ungehuset kan vare alt fra tre måneder til et års tid.