01:39

Trine må vente på drømmehuset

Trine Juul Poulsen og hendes mand har ventet siden januar med at få lov til at komme i gang med at bygge drømmehuset med udsigt over Mariager Fjord. - Vi løber panden mod en mur, føler parret.

Tegningerne er klar, og drømmen lever i bedste velgående - der skal være udsigt over fjorden fra køkken-alrummet og fra stuen i den 300 kvadratmeter store villa på toppen i Mariager, men udsigten er på fire månede fortsat på tegnebrættet. For der er ikke sat så meget som en spade i jorden. 

Trine Juul Poulsen ærgrer sig, for det er sagsbehandlingen hos Mariagerfjord Kommune, som hun mener, spænder ben for husdrømmen.

- Vi søgte byggetilladelse i januar, og tilladelsen er ikke på plads endnu, siger hun.

Trine Juul Poulsens eksempel er langtfra enestående. En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der er store forskelle på den kommunale ekspeditionstid af byggetilladelser. Mens det i snit tager 13 dage i Thisted, tager det i Marigerfjord kommune over 60 dage.

Den langsommelige ekspeditionstid skyldes sandsynligvis travlhed på grund af et byggeboom i kommunen

Jørgen Hammer Sørensen, formand, udvalget for teknik og miljø, Mariagerfjord Kommune,

- De er heldige i Thisted, lyder det far Trine Juul Poulsen, der fortsat må spejde langt efter huset på det, hun betegner, som den perfekte beliggenhed.

I Hjørring, Vesthimmerland, Aalborg, Læsø, Morsø, Rebild, Jammerbugt og Mariagerfjord tager det i gennemsnit mellem en og to måneder at få en byggetilladelse.

- Det burde ikke tage mere end 14 dage i gennemsnit at få sagsbehandlet en byggetilladelse, og det er da tankevækkende, at vi i Nordjylland kun har en kommune, som kan leve op til det, siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland, Henrik Holm.

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen, så mangelfulde ansøgninger er ikke en undskyldning for alt for lange ventetider, mener Dansk Byggeri Nordjylland.

- Den langsommelige ekspeditionstid skyldes sandsynligvis travlhed på grund af et byggeboom i kommunen, lyder det fra formand i udvalget for teknik og miljø i Mariagerfjord Kommune, Jørgen Hammer Sørensen. 

Han mener desuden, at ansøgninger om byggetilladelser i kommunen bliver behandlet hurtigt, hvis de holder sig inden for reglerne.

Læs også Byggetilladelser: I Thisted tager det 13 dage i Mariagerfjord tager det 61

Trine Juul Poulsen efterlyser et mere smidigt system i forhold til at få sagsbehandlet byggetilladelser.

- Vi løber panden mod muren, når det hanlder om regler, der er sat op, siger Trine Juul Poulsen.

Trine Juul Poulsen og hendes mand håber nu at kunne komme i gang med byggeriet af deres nye hus i løbet af juni - en måned senere end oprindeligt planlagt.

Den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse var for kommunerne i Region Nordjylland i 2017 på 34 dage. I 2018 er ventetiden i gennemsnit steget til 38 dage, viser Dansk Byggeris tal.