Vimpel, brynje sværd og fakler: Ny verdensarv blev fejret med manér
På tværs af landet bød fem ringborge lørdag op til dans. Anledningen er, at ringborgen for et par uger siden blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.
På Fyrkat ved Hobro foregik det blandt andet med sværdkamp for børnene.Thorbjørn på seks år havde taget turen fra Storarden til ringborgen med sin far.
- Det er ret sjovt. Jeg får ramt ham ved at slå på hans skjold flere gange i træk. Når jeg synes, at jeg har gjort det nok gange, så slår jeg ham på armen, siger Thorbjørn, inden han
Den nye status som UNESCO-verdensarv kan ifølge erfaringer fra andre seværdigheder på listen give op til en femdobling af gæsteantallet på ringborgen.
Venstre-borgmesteren i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen, priser sig lykkelig for, at man nu går ind i efterårssæsonen, så der er lidt forberedelsestid inden næste højsæson.
- Det er jo næsten skræmmende, hvis der skulle komme så mange gæster. Nu håber vi på, at vi starter stille og roligt, lyder det fra borgmesteren.
Se indslaget fra Fyrkat her:
Det store arbejde med forberedelse til et større antal gæster er sat i gang. Nye toiletforhold er på plads, men veje og parkeringsforhold skal også forbedres, hvis der skal blive plads til så mange gæster på Fyrkat.
- Vi er på ingen måde gearet til så mange besøgende, forklarer museumsdirektør Lars Christian Nørbach.
I de sidste to uger har Fyrkat oplevet en fordobling sammenlignet med sidste år, og det er en mængde som ringborgen kan kapere.
Til lørdagens fejring havde museet produceret godt 100 vimpler, som de fremmødte kunne bære til tops på ringborgen.
Jeg er stolt som Himmerlænding
Karen Hald
Museumsdirektøren byder de mange gæster velkommen med åbne arme – så længe Fyrkat ikke bliver løbet over ende.
- Jeg håber, der kommer lige nøjagtig så mange, at det ikke slider på fortidsminde, fortæller Lars Christian Nørbach.
I samarbejde med de fire andre ringborge, som er optaget på UNESCO's verdensarvsliste har Fyrkat søgt midler, der skal hjælpe dem på vej med investeringerne omkring ringborgen, så man kan leve op til kravene fra UNESCO.
Fejring med fakler
Ringborgenes optagelse på UNESCO-listen blev også fejret lørdag aften ved Ringborgen Aggersborg - Danmarks største vikingeborg.
Dagen igennem havde der været god musik og guidede ture i området.
Ud på aftenen blev der endda tændt fakler, så mørket ikke skulle forhindre synet for de mange hundrede fremmødte af det nye område på UNESCO's verdensarvsliste.
- Jeg er imponeret. Jeg er glad for, at Aggersborg er kommet på verdensarvslisten sammen med Fyrkat og de tre andre. Jeg er stolt som Himmerlænding, lyder det fra Karen Hald.
- Himmerland kommer på verdenskortet, og så er jeg imponeret over det her kæmpe arrangement fortæller hun videre fra TV2 Nords liveudsending lørdag aften.
Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen (V) var også mødt op ved Aggersund.
- Det er jo en helt fantastisk afslutning på de her 14 dage, der er gået, siden vi fik beskeden om, at vi nu endelig er på verdensarvslisten. Det er kulminationen, lyder det fra borgmesteren, der fortsætter om den potentielt forøgede mængde af gæster, området kan se frem til.
- De er velkomne - også i morgen. Vi skal nok stille noget an, men det er klart, at der skal bygges noget heroppe, for at det her bliver en rigtig succes.
Se liveudsendelsen fra Aggersund herunder: