Snart er der valg til de nordjyske menighedsråd
De fleste steder bliver bliver menighedsrådsvalgene aflyst, fordi der kun er en liste der stiller op, så der snarere er tale om en fordeling af poster end et valg.
På tirsdag går det løs. Så starter kampen om at blive valgt til de nordjyske menighedsråd. Men mange steder vil der ikke blive kampvalg.
Der er ikke en eneste valgplakat i lygtepælene i Frejlev. Og går det som det plejer, bliver pladserne i menighedsrådet i Frejlev fordelt uden kamp. Ofte opdager sognebørnene nemlig slet ikke, at der er valgkamp.
Menighedsrådene forvalter bygninger og budgetter for millionbeløb, og er arbejdsgiver for kirkens ansatte, men alligevel er der ikke mange om buddet til pladserne.
Faktisk kan man blive valgt ind i et menighedsråd helt uden at få stemmer.
Aalborg Stift erkender, at menighedsrådene ikke er så kendte, som kirken kunne ønske. Men det behøver ikke at være et problem.
- Jeg tror den almindelige dansker opfatter kirken som en servicekirke. Og det vil sige, at hvis man er fint tilfreds med den service man får i kirken, så føler man måske ikke, at man skal stille op til menighedsrådene, siger Christian Roar Pedersen, der er sognepræst og kommunikationsansvarlig i Aalborg Stift.
Folkekirken satser på, at en kampagne på de sociale medier skal gøre valget og dermed menighedsrådene mere kendte denne gang.
De kommende dage sætter TV2 Nord fokus på menighedsrådsvalgene i Nordjylland.
Menighedsrådsvalget 2016 finder sted den 8. november, men fra på tirsdag er der opstillingsmøder i de fleste nordjyske sogne.
Fakta: Menighedsrådsvalg
- Menighedsrådsvalget finder sted tirsdag den 8. november.
- I Nordjylland skal der vælges menighedsråd i 267 sogne.
- I omkring 95 procent af alle sogne forventes der fredsvalg. Det betyder, at menighedsrådet reelt bliver valgt på opstillingsmødet, hvor listen over kandidater indgives.
- De fleste opstillingsmøder afholdes tirsdag den 13. september.
- Ved det seneste menighedsrådsvalg i 2012 var der kampvalg i ti nordjyske sogne, hvor flere forskellige lister stillede op til valget.
- Et menighedsråd skal bestå af mellem fem og 15 medlemmer.
- I øjeblikket sidder 1789 personer i menighedsrådene i de nordjyske sogne.
- Det gennemsnitlige nordjyske menighedsrådsmedlem er 63 år og kvinde.