TV: Kom med til menighedsrådsmøde

TV2 Nord var flue på væggen, da menighedsrådet i Vedsted Sogn forleden holdt møde. For hvad er det egentlig, et menighedsråd laver?

De otte medlemmer  i menighedsrådet i Vedsted Sogn forvalter hvert år 1,8 millioner kroner. Men hvad laver rådet i grunden?

Tirsdag skydes menighedsrådsvalgene i de fleste af de 267 nordjyske sogne igang, men mange steder er valget helt udramatisk og uden kamp om pladserne. De fleste af de 1789 medlemmer fortsætter blot deres virke i deres respektive menighedsråd.

En del af årsagen er, at menighedsrådende og deres arbejde ikke er bredt kendt i offentligheden, og så kan det være svært at finde kandidater til pladserne, men også at få folk til stemmeurnerne - hvis der altså er kampvalg.

TV2 Nord sætter i denne uge fokus på menighedsrådsvalget og var med som flue på væggen da Vedsted Menighedsråd holdt møde forleden.

Et af punkterne på dagsordenen var om Vedsted Kirke skal være åben i weekenden, ligesom den er det i hverdagene. Problemet er bare, at forsikringen kun dækker de løse genstande i kirken på en betingelse.

- Kirkesølv og andet man kan gå med, skal være låst inde, forklares det til rådets medlemmer.

Det er formentlig messingstagerne ved alteret, dåbsfadet og dåbskanden, der er i størst fare for at blive stjålet, men præsten, der er obligatorisk medlem af menighedsrådet tror på det bedste i mennesker.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der løber med messinglysestagerne ved højlys dag, men det kan jeg selvfølgelig ikke garantere, siger sognepræst Benthe Jeppesen.

I al mindelighed beslutter menighedsrådet at tage risikoen, åbne kirken op i weekenden og lade de værdifulde stager stå fremme - når det er blevet tyverimærket.

Et andet punkt på dagsordenen er udlån af kirken. En lille menighed af ortodokse eritrianere vil nemlig gerne låne kirken hver søndag eftermiddag. Punktet har været oppe i menighedsrådet tidligere og siden er sognets provsten og biskoppen blevet spurgt til råds.

- De godkender det ud fra den bekendtgørelse der er fra 2014 omkring bestyrelse og brug af kirker.

Udlånet bliver til virkelighed, men på visse betingelser. Den lille menighed må ikke spise i kirken, som de ønsker, men får istedet sognegården stillet til rådighed - hvis de efterlader stedet i samme stand som da de ankom.

Før mødet begyndte i Vedsted Sognegård smurte de otte medlemmer stemmebåndene med en sang fra Højskolesangbogen, og sådan sluttes mødet også af.

TV2 Nord sætter ugen igennem fokus på det "hemmelige" valg. Tirsdag fortæller vi historien om Nordjyllands henholdsvis mindste og største sogn.

 

Fakta: Menighedsrådsvalg

  • Menighedsrådsvalget finder sted tirsdag den 8. november.
     
  • I Nordjylland skal der vælges menighedsråd i 267 sogne.
     
  • I omkring 95 procent af alle sogne forventes der fredsvalg. Det betyder, at menighedsrådet reelt bliver valgt på opstillingsmødet, hvor listen over kandidater indgives.
     
  • De fleste opstillingsmøder afholdes tirsdag den 13. september.
     
  • Ved det seneste menighedsrådsvalg i 2012 var der kampvalg i ti nordjyske sogne, hvor flere forskellige lister stillede op til valget.
     
  • Et menighedsråd skal bestå af mellem fem og 15 medlemmer.
     
  • I øjeblikket sidder 1789 personer i menighedsrådene i de nordjyske sogne.
     
  • Det gennemsnitlige nordjyske menighedsrådsmedlem er 63 år og kvinde.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland