Seneste nyt:

Et år efter Mia forsvandt: Forsvarer forventer, at 37-årig kommer med forklaring

I snart et år har en 37-årig mand fra Vendsyssel siddet varetægtsfængslet. Han er sigtet for at have dræbt Mia Skadhauge Stevn mellem 6. og 9. februar sidste år.

Den 37-årige mand blev anholdt 9. februar sidste år. Dagen efter blev han sammen med en jævnaldrende mand fremstillet i et lukket grundlovsforhør, og mens politiet siden har droppet sigtelserne mod den anden mand, så har den 37-årige siddet varetægtsfængslet siden 10. februar.

- Min klient nægter sig skyldig i drab, som han gjorde i grundlovsforhøret, siger hans forsvarer Mette Grith Stage.

Den 37-årige har frivilligt accepteret at varetægtsfængslingen er blevet forlænget hver fjerde uge.

- Det er noget, som foregår på mit råd, og man kan på ingen måde tage til indtægt, at han er skyldig. I så alvorlige sager er der ikke skyggen af chance for, at man bliver løsladt, siger Mette Grith Stage.

Sagen har kørt for lukkede døre

Sagen har siden grundlovsforhøret 10. februar sidste år kørt for lukkede døre. Det betyder, at kun sigtelsen mod den 37-årig er offentlig. Hans forklaringer i retten er afgivet for lukkede døre, og offentligheden får først indsigt i sagen, når den kommer for retten.

Se interview med Mette Grith Stage om Mia-sagen:

22-årige Mia Skadhauge Stevn forsvandt efter en bytur i Jomfru Ane Gade. Hun blev sidst set på Vesterbro i Aalborg 6. februar om morgenen, hvor man på videoovervågning kunne se, at hun satte sig ind i en sort bil. Hvordan den sigtede blandt andet forholder sig til det, er uvist.

- Jeg tror, at han vil udtale sig i retten og komme med sin forklaring, men da sagen har kørt for lukkede døre må jeg ikke fortælle om den, og jeg kan ikke fortælle, hvordan han forholder sig til videoovervågning, så vil jeg afsløre hans forklaring, siger Mette Grith Stage.

Tidslinje: Mia-sagen

7. februar 2022 - Mia forsvinder - og bliver efterlyst
22-årige Mia Skadhauge Stevn efterlyses 7. februar 2022 af Nordjyllands Politi efter, at hun senest er set i Jomfru Ane Gade natten mellem 5. og 6. februar. Senere samme dag kommer det frem, at Mia Skadhauge Stevn sidst er set stige ind i en mørk personbil på Vesterbro i Aalborg.

9. februar 2022 - To mænd bliver anholdt - sigtes for drab
Onsdag 9. februar kort før middag slår Nordjyllands Politi efter flere dages intens efterforskning i sagen til og anholder to mænd, som begge bliver sigtet for at have slået Mia Skadhauge Stevn ihjel.

De to mænd bliver sigtet, selvom man på dette tidspunkt ikke har fundet Mia Skadhauge Stevn, men efterforskningen peger på, at hun er død - og derfor sigtes de to for drab.

10. februar 2022 - 36-årig fængsles - den anden mistænkte løslades
Efter et grundlovsforhør i Retten i Aalborg bliver den 36-årige mand, der i dag er eneste mistænkte i sagen, varetægtsfængslet i fire uger. Den anden mistænkte bliver løsladt og Vestre Landsret stadfæster dagen efter rettens kendelse. Denne mand bliver senere komplet renset og man ved i dag, at han ikke har noget med drabet at gøre.

10. februar 2022 - Dele af et menneske fundet i Dronninglund Storskov
Efter anholdelsen af de to mistænkte efterforsker politiet både på de sigtedes bopæle, i et sommerhusområde i Saltum, omkring det daværende Reno Nord i Aalborg samt i Hammer Bakker og Dronninglund Storskov.

Om aftenen 10. februar indkalder Nordjyllands Politi til pressemøde på politigården i Aalborg. Her kan vicepolitiinspektør Frank Olsen fortælle, at man har fundet dele af et menneske i Dronninglund Storskov - og at man formoder, der er tale om Mia Skadhauge Stevn.

12. februar 2022 - Den døde identificeres endeligt
Nordjyllands Politi kan 12. februar fortælle, at de dele af et menneske, der blev fundet i Dronninglund Storskov to dage forinden, stammer fra den forsvundne Mia Skadhauge Stevn.

13. februar 2022 - Fakkeltog gennem 'Gaden'
Drabet på Mia Skadhauge Stevn satte hurtigt fokus på unge kvinders tryghed i nattelivet - eller mangel på samme. Præcis en uge efter det, der skulle vise sig at blive den 22-årige kvindes sidste bytur, gik omkring 100 unge mennesker derfor fakkeltog gennem Aalborg for at mindes den 22-årige kvinde samt den på tidspunkt forsvundne Oliver Ibæk Lund og for at sætte fokus på tryghed i nattelivet.

4. marts 2022 - Mia Skadhauge Stevn bliver bisat
Mia Skadhauge Stevn blev 4. marts bisat fra Budolfi Kirke i Aalborg.

Det er almindelig praksis i alvorlige sager som denne, at offentligheden først kan få kendskab til sagen, når den kommer for retten.

- Det er klart, at jeg ved nogle ting, og politiet og anklagemyndigheden ved nogle ting, men der er ikke noget ved den her sag, som er anderledes. Dørene er lukkede og den sigtedes forklaring bliver først offentliggjort i retten, hvis han ønsker at udtale sig, siger den 37-åriges forsvarer.

Sagen er forhåndsberammet til at foregå i Retten i Aalborg over otte retsdage fra 7. til 29. juni 2023.

Efterforskningen er afsluttet

Nordjyllands Politi meldte i sidste uge ud, at de havde afsluttet efterforskningen i sagen og overgivet den til anklagemyndigheden.

Det betyder, at der i de kommende måneder ligger et stort arbejde foran anklagemyndigheden med en grundig gennemgang af hele sagens meget omfattende materiale, som politiet gennem et langvarigt efterforskningsarbejde har tilvejebragt.

Det oplyste specialanklager ved Nordjyllands Politi Mette Bendix, som samtidig slog fast:

- Først når vi har afsluttet dette arbejde, vil anklagemyndigheden tage stilling til sagen. Derfor kan vi ikke udtale os nærmere om selve tiltalespørgsmålet for nuværende.

Den 37-åriges forsvarer Mette Grith Stage forventer, at sagen kommer til at køre ved retten i Aalborg i henhold til den tidsplan, som er lagt, og at Anklagemyndigheden i løbet af fire til seks uger har udarbejdet et anklageskrift i sagen mod den 37-årige.

- Når anklagemyndigheden kommer med anklageskriftet vil jeg nøje gennemgå det med min klient og se på vidnelisten, og så vil vi vurdere, om der er vidner, som vi gerne vil have indkaldt, siger Mette Grith Stage.

Se interview med Mette Grith Stage om, hvorfor hun har påtaget sig opgaven at være forsvarer for den 37-årige sigtede:

Forsvarer: Hårdt for min klient at være varetægtsfængslet

Den 37-årige mand har siddet varetægtsfængslet i snart et år.

- Det har selvfølgelig været rigtig hårdt for min klient. Man sidder låst inde i 23 timer i døgnet, og når man er sigtet for så alvorlig en forbrydelse, så er det endnu hårdere at være varetægtsfængslet. Man ser ikke med milde øjne på den slags i arresthusene fra andre kriminelle, siger Mette Grith Stage.

Hun ønsker imidlertid ikke at kommentere yderligere på den 37-årige forhold i det arresthus, hvor han sidder varetægtsfængslet.

Samme dag som den 37-årige blev varetægtsfængslet holdt Nordjyllands Politi pressemøde om sagen. Her fortalte vicepolitiinspektør Frank Olsen, at man havde fundet dele af et menneske i Dronninglund Storskov, som formodes at være Mia Skadhauge Stevn, og retsmedicinske undersøgelser bekræftede 12. februar sidste år, at det var den 22-årige kvinde, der var blevet fundet dele af i Dronninglund Storskov.

Nordjyllands Politi foretog også omfattende tekniske undersøgelse i og omkring den 37-årige mands bopæl i Vendsyssel. Her ledte politiet efter spor af den 22-årige kvinde.

Den 37-årige mand har under varetægtsfængslingen solgt huset.

- Jeg har ingen kommentarer til, hvorfor han har solgt huset, men det giver ingen mening at have et hus, mens man sidder i arresten, men man kan ikke lægge noget i det, siger Mette Grith Stage.

Forsvarer: Overvejede det en ekstra gang

Den 37-årige mand har under sagen skiftet forsvarer, og han henvendte sig efter varetægtsfængslingen til den kendte forsvarsadvokat for at høre, om hun ville tage hans sag. Hun sagde dog først ja efter noget betænkningstid.

- Jeg gjorde jeg mig faktisk en ekstra overvejelse og sagde ikke ja på stående fod. Det var, fordi jeg tænkte, om jeg orkede det cirkus, som følger med sådan en sag, og det er det med at blive kontaktet af almindelige pæne mennesker, som gerne vil fortælle, hvilket dårligt menneske man er, fordi man repræsenterer en, som er sigtet for så alvorlig kriminalitet, siger hun.

Mette Grith Stage overvejede en ekstra gang om hun ville tage sagen.
Mette Grith Stage overvejede en ekstra gang om hun ville tage sagen.
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Mette Grith Stage er kendt fra en række store sager og har gennem mange år udelukkende beskæftiget sig med straffesager.

Hun har blandt andet været forsvarer for en af de personer, som i den såkaldte Krudttønde-sag blev beskyldt for at have hjulpet Omar El Hussein med at udføre et terrorangreb mod synagogen i Krystalgade i København, efter at El Hussein allerede have udført sit terrorangreb mod Krudttønden.

Mette Grith Stage har også været forsvarer for et højtstående medlem af Hells Angels i 'Den Store Rockersag'. Her var hendes klient tiltalt for som bagmand at have beordret to drab på medlemmer af en rivaliserende gruppering samt at have besiddet et større våbenlager og en sprængningsklar bombe.

- Når man er forsvarsadvokat, så er det min opfattelse, at man har pligt eller et kald til at tage de sager, som kommer, og alle har ret til en forsvarer, og det er uanset, hvad de er sigtet for, og så ved vi jo heller ikke på forhånd, om de er skyldige eller uskyldige, og vi kan jo ikke have et retssamfund, hvor det kun er de uskyldige, som kan få en advokat, siger Mette Grith Stage.


Forsiden lige nu

290323 Kandidater til borgmesterposten i Aalborh mith 6489

play Tre oplagte kandidater som bykonges afløser - én kommer med opsigtsvækkende melding

290323 partner midtvest 2

gallery Trods store protester: Forslag om skolelukningerne i Thy sendes til høring

PH 160222 Natteliv tryghed Emfj + Jela + chlu Still

play Efterladt med en følelse af tomrum - rådmand rystet over Kastrup-Larsen-stop

200922 Ravnkilde Skole truet af lukning

Skole reddet fra lukning: Frivillige køber den af kommunen

290323 Kandidater til borgmesterposten i Aalborh mith 6489

play Tre oplagte kandidater som bykonges afløser - én kommer med opsigtsvækkende melding

290323 partner midtvest 2

gallery Trods store protester: Forslag om skolelukningerne i Thy sendes til høring

PH 160222 Natteliv tryghed Emfj + Jela + chlu Still

play Efterladt med en følelse af tomrum - rådmand rystet over Kastrup-Larsen-stop

20180726-154306-5-4514x3005ma

Vild sag: Tvang offer til at ligge i hundekurv og spise hundemad

kirke

play Andre storbyer har fixerum til stofmisbrugere – organisation vil udrulle tiltaget i Aalborg

280323 Insulin sprøjte Diabetes-patienter i opråb mith 6487

play Anders kan ikke få livsændrende glukosemåler - det skal der laves om på, mener politikere

290323 partner midtvest

Tip gav stor gevinst for politiet: Hynde-tyve lå inde med hash og stjålet havetraktor

010323 Jens Rohde, Direkør, Det Europæiske Folkemøde

Udskydes minimum et år: Stor festival droppes

070222 Mia savnes

play Nu er anklageskriftet her: Det mener de, der skete med Mia

Færdselsuheld Sæby

Flere biler kørte sammen - 16-årig kørt til tjek på sygehuset

kirke

play Andre storbyer har fixerum til stofmisbrugere – organisation vil udrulle tiltaget i Aalborg

280323 Insulin sprøjte Diabetes-patienter i opråb mith 6487

play Anders kan ikke få livsændrende glukosemåler - det skal der laves om på, mener politikere

121219 Aalborg og den indiske by Tumakura indgår venskabsaftale.

ANALYSE: Socialdemokratiet i Aalborg står uden kronprins/esse

skole skolevej trafiksikkerhed genre

play Stor fyringsrunde af lærere venter: - Minder om den dårligst mulige timing

121121 THOMAS KASTRUP

play Se interviewet: Kastrup-Larsen taler ud om borgmester-exit

Frederik Løwe

play Restauranter lukker på stribe: Efter seks år i byen smider endnu en håndklædet i ringen

Thomas Kastrup-Larsen

Chokmelding på lukket møde: Thomas Kastrup-Larsen stopper som borgmester

280323 bilka 2

gallery Bilka evakueret på grund af brand

280323 Diabetes-patienter i opråb mith 6466

Bager-Liv kæmper selv med diabetes - nu har hendes forslag samlet tusindvis af underskrifter

020323 lejlighed Billeder til web Still1

gallery Spektakulær nordjysk rumskibs-villa solgt på få dage

Til forsiden

Til forsiden