Seneste nyt:

NT-formand: - Bussen skal køre, så de unge kan komme sikkert hjem

Søren Kusk, formand for Nordjyllands Trafikselskab, foreslår, at bybusserne i weekenderne fremover kører klokken 6 i stedet for 7.30 - i håb om at forbedre sikkerheden for de unge.

Nu melder socialdemokraternes formand for Nordjyllands Trafikselskab, Søren Kusk, sig på banen, efter de seneste to tragiske dødsfald blandt unge mennesker i Aalborgs natteliv.

Han foreslår i den egenskab, at bybusserne i weekenden rykkes fra at køre klokken 7.30 til allerede at sætte kursen fra bymidten klokken 6.

quote Det skal give mening, men det ved vi reelt ikke om, det gør, før vi har prøvet det

Søren Kusk (S), NT-formand

Tidlig afgang som forsøg

- Det er et bud, som jeg ikke ved om virker. Men jeg synes, det er et forsøg værd, således at vi på den måde kan give de unge mennesker, der fester i Jomfru Ane Gade lettere adgang til at komme godt hjem fra festen, siger Søren Kusk.

Han tilføjer, at han i samme forbindelse opfordrer til, at alle de tidlige bybusser kører fra samme sted; nemlig Vesterbro.

- Det er der, de unge typisk trækker hen, og så kan busserne holde på begge sider og køre derfra og henholdsvis nordpå og sydpå, fortæller Søren Kusk.

Forslag på tragisk baggrund

Forslaget om at gøre busserne mere attraktive i de sene nattetimer og tidlige morgentimer kommer i kølvandet på to tragiske begivenheder i Aalborgs natteliv. 

Natten mellem torsdag 3. februar og fredag 4. februar forsvandt den 21-årige Oliver Ibæk Lund efter en bytur i Jomfru Ane Gade. Han blev sidst set i live på Toldbod Plads. 

Blot to døgn senere forsvinder den 22-årige Mia Skadhauge Stevn - ligeledes efter en bytur.

quote Lige nu taler vi på kryds og tværs om, hvad vi kan gøre, og så har politiet styr på, hvad vi rent faktisk må gøre rent lovgivningsmæssigt

Helle Frederiksen, fungerende borgmester

Få dage senere finder Nordjyllands Politi liget af den unge sygeplejestuderende i en skov ved Dronninglund. Dødsårsagen er fortsat ukendt, ligesom det endnu også er uvist, hvad der skete, efter den 22-årige kvinde satte sig ind i en mørk bil, der samlede hende op på Vesterbro i Aalborg.

Siden har Nordjylland Politi meldt ud, at man også betragter Oliver Ibæk Lund som død. Det skete, efter videoovervågning fra havneområdet viste, at den unge psykologistuderende faldt i vandet.

Kommunen skal betale 

- Når sådan noget frygtelig sker, mener jeg, at vi som politikere først skal se indad og ikke lade os gribe af følelsernes vold, lyder det i et Facebook-opslag fra Søren Kusk, der ud over at være formand for Nordjyllands Trafikselskab også er medlem af Aalborg Byråd for Socialdemokratiet.

Nu mener han imidlertid, at der er grundlag for at diskutere et helt konkret forslag; nemlig at flytte rundt på busruter og afgangstid.

- Jeg er klar på, at vi i en forsøgsperiode skal samle busserne på Vesterbro i weekenderne, sådan at de kører klokken 6 i stedet for klokken 7.30, siger Søren Kusk og tilføjer, at han udmærket ved, at det er et ufinansieret forslag, han bringer på banen.

Det er Aalborg Kommune, der kommer til at betale regningen for eventuelt at rykke rundt på den kollektive trafik i bymidten.

- Det skal give mening, men det ved vi reelt ikke om, det gør, før vi har prøvet det, siger Søren Kusk.

Mange idéer er kommet frem

Det konkrete bud på at tilpasse bustransporten efter det, der kan vise sig at være de unges behov i nattetimerne, er blot et i rækken af mange ideer, som siden de to tragiske hændelser er kommet frem.

Tidligere har Aalborg Kommunes fungerende borgmester Helle Frederiksen sagt, at hun bestemt ikke er afvisende overfor mere videoovervågning i  bymidten udenfor Jomfru Ane Gade.


- Normalt forbinder vi jo overvågning med noget forfærdeligt noget, som vi ikke vil finde os i. Men lige præcis i sagerne med Oliver og Mia har overvågningen været meget nyttig, sagde hun i forrige uge.

Det var overvågning, der var med til at opklare, hvad der skete med de to unge mennesker, der forsvandt i sidste weekend, og det har fået forskellige instanser i Aalborg Kommune til at se på, om det er muligt at opsætte flere kameraer i midtbyen.

- Lige nu taler vi på kryds og tværs om, hvad vi kan gøre, og så har politiet styr på, hvad vi rent faktisk må gøre rent lovgivningsmæssigt, lød det fra Helle Frederiksen. 

Flere i natteravnene

Det massive fokus på at gøre det mere sikkert for de unge, der fester i Gaden, har også betydet, at man har oplevet, at flere har henvendt sig til foreningen Natteravnene og meldt sig som frivillige til at gå rundt i gaderne om natten. 

Debatten om indhegning af havneområder i Aalborg har også været oppe og vende politisk - en indhegning, der måtte forhindre især unge mænd i at falde i vandet, eftersom det oftest er unge mænd, der trækkes i retning af havnen for - typisk i beruset tilstand - at lade vandet. Desværre for nogle med fatale følger.

Et rum med samaritter, der kan hjælpe unge, der er har fået for meget at drikke, med at blive mere ædru og komme sikkert hjem, har også været fremme.

Rådmand for Senior og Omsorg, Kristoffer Hjort Storm (DF), har drøftet forslaget om et samaritrum med aktører fra Jomfru Ane Gade, og der skal nu nedsættes en arbejdsgruppe, som skal arbejde videre med idéen.

Varmesøgende kameraer

Aalborg Universitet har også blandet sig i den offentlige debat - og bekymring ikke mindst.

En forsker fra universitet mener, at en del af de drukneulykker, der sker i Aalborg, faktisk kan undgås i fremtiden.

Det er Thomas B. Moeslund, der er professor ved Institut for Arkitektur og medieteknologi, Aalborg Universitet, som sammen med sit team har udviklet og testet et nyt alarmsystem på en mindre strækning af kajen i Aalborg.

På strækningen øst for Limfjordsbroen og de 200 meter hen til havnebadet har man opsat et termisk - altså varmefølsomt - kamera. Hvis en person falder i vandet på den strækning sender systemet automatisk en alarm til Nordjyllands Beredskab.

Samtidig kan beredskabet styre et andet termisk kamera på Limfjordsbroen, så de kan holde øje med, hvor personen driver hen, indtil redningsmandskabet når frem.

Forskningsprojektet sluttede ved årsskiftet. Det er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, TrygFonden, Aalborg Kommune og Nordjyllands Beredskab.

Systemet er nu i drift på forsøgsstrækningen, og forskernes konklusion er, at det virker. 

Se, hvordan systemet fungerer i videoen her:

 Lige nu vil direktør for Nordjylland Beredskab ikke udtale sig om de termiske kameraer, fordi man venter på en evaluering af projektet og en politisk beslutning i forhold til, om kameraerne skal udvides til flere strækninger i Aalborg.

Ideerne skal undersøges

Aalborg Kommune har modtaget rigtig mange forslag, men vil dog i første omgang se på hvilke løsninger, der er langtidsholdbare.

Rådmand for Job og Vælfærd i Aalborg Kommune, Nuuradiin S. Hussein (S), ville for få dage siden ikke lægge sig fast på, i hvilken retning kommunen vil gå.


Partikammeraten og formanden for Nordjyllands Trafikselskab Søren Kusk er enig:

- Vi skal have samlet idéerne og vurderet dem, for det skal give mening og skabe reel mere sikkerhed for de unge, det vi vil gøre, siger Søren Kusk (S).

I første omgang bliver al information og alle idéer til at forbedre sikkerheden samlet i paraplyorganisationen Tryg Aalborg, der er et samarbejde mellem kommune, politi og øvrige aktører.

Dernæst er det op til politikerne at tage stilling til de konkrete forslag.


Forsiden lige nu

Bolbjerg Klint

Færdsel ved ikonisk klint er nu delvist tilladt igen

Projekt Edison

To nordjyske piger vinder stor opfinderkonkurrence

Jan Nymark

Politi ransager kommune: - De har fået alt, de bad om

irish house aalborg

play Nordjyder til fodboldfest: - Danmark vinder 6-0

Bolbjerg Klint

Færdsel ved ikonisk klint er nu delvist tilladt igen

Projekt Edison

To nordjyske piger vinder stor opfinderkonkurrence

Jan Nymark

Politi ransager kommune: - De har fået alt, de bad om

irish house aalborg

play Nordjyder til fodboldfest: - Danmark vinder 6-0

Heine vil have kystsikring

play Heine købte sommerhus for fem år siden - nu kan det ende med at styrte i havet

HanstholmHavn

Hanstholm Havn overgår til kommunen: De økonomiske udfordringer følger med

Borgere i strid om højhusbyggeri - nu skal parterne mødes

Ny læsøfærge

play Viceborgmester kalder ny Læsø-færge for ’fuldstændig tåbelig'

291122 Halberskov vådområdeprojekt pieg 4440

play Landmænd klar til at redde fjord - men bureaukrati spænder ben

Svanelunden Hjørring

16-årig sigtet for voldtægter i park

Heine vil have kystsikring

play Heine købte sommerhus for fem år siden - nu kan det ende med at styrte i havet

Borgere i strid om højhusbyggeri - nu skal parterne mødes

mobilepay

Ung mand skal i fængsel efter stalking og MobilePay-chikane

291122 Giving Tuesday Annette Solskov, Frivillig clal 4432

play Kendte nordjyder holder "Giving Tuesday"

Butikstyverier

play Frygter stigning i butikstyverier op mod jul

aab

Sportsøkonom: Så meget af AaB ryger på udenlandske hænder inden jul

6db56cef-75e3-4c22-9db3-ec6cf1445e96

Shell overtager kæmpe biogas-projekt i Nordjylland

Eftersøgning Skagen

Eftersøgning indstillet: Mand forsvundet til søs er stadig ikke fundet

Retten i Hjørring

Dømt for at voldtage 16-årig på hotelværelse

Thomas Bælum

AaB-salg nærmer sig: Vigtig detalje på plads

ganger

Nordjysk festival præsenterer fire første musiknavne

Til forsiden

Til forsiden