Barndomsvenner og boldtalenter: Rasmus og Frederik er flyttet til Mors for at jagte drømmen
Det kan være svært at få tid til uddannelse, hvis man dyrker sport på eliteniveau. Derfor får talenter særlig hjælp til at få skemaet til at gå op på Morsø Gymnasium. Det får unge fra hele landet til at søge til Mors.
Frederik Friche Bjerre og Rasmus Nissen Henriksen har været venner, siden de var fem år gamle. De er begge vokset op i Hobro, og de har spillet håndbold hele deres liv. Nu er de 19 år gamle, og håndboldtalentet har sikret dem en kontrakt med Mors-Thy Håndbold.
Men det kan være svært at få tid til en ungdomsuddannelse med afleveringer og lektier, når der skal trænes hver dag. Derfor er de to barndomsvenner blevet en del af en særlig talentlinje på Morsø Gymnasium, der giver dem ekstra fleksibilitet, så både sport og uddannelse kan passes.
- Der har jo været lidt fravær på grund af håndbold, men ellers er jeg god til at passe mine ting. Det handler om at få struktureret sin hverdag, så man kan lave sine afleveringer, man kan træne, og man kan sove godt, siger Frederik Friche Bjerre, der spiller venstre fløj på Mors-Thy.
Tiltrækker elever fra flere steder i landet
Talentlinjen indebærer, at talenterne har daglig kontakt med Jesper Kjær Nannerup, der er koordinator for elitesportseleverne på Morsø Gymnasium. Han sørger for, at elever ikke kommer for langt bagud med skolearbejdet, hvis der er træningslejre eller udlandsture, der skal passes.
- Jeg er i dialog med dem om, hvordan det rammer deres skole. De får ikke sløjfet opgaver, og de skal igennem præcis det samme som vores almindelige elever, men vi hjælper dem til at få struktureret deres tid, og de kan måske vente lidt med en aflevering og få støtte til den missede undervisning, siger Jesper Kjær Nannerup fra Morsø Gymnasium.
Talentlinjen betyder også, at Morsø Gymnasium kan tiltrække elever fra andre egne end Mors, og syv af håndboldtalenterne er fra andre steder i landet. Det glæder gymnasiets rektor, for Morsø Gymnasium er et af landets mindste gymnasier med færre end 300 elever.
- Vi har jo ikke så mange elever i nærområdet, men vi har faktisk fået en hel del elever her i løbet af gymnasieforløbet, fordi de har fundet ud af, at det her er en god måde at kombinere deres sport og deres gymnasiehverdag, siger Kurt Sonne Thomsen, der er rektor på Morsø Gymnasium.
Omvæltning at flytte hjemmefra
Frederik Friche Bjerre er fra Hobro, og da han begyndte i gymnasiet, spillede han i Randers, men efter 1.G valgte han at flytte til Nykøbing Mors, hvor han bor på et særligt Sports College, der ligger i gåafstand fra gymnasiet og håndboldarenaen.
Hans barndomsven Rasmus Nissen Henriksen flyttede til Mors på samme tid, og det har gjort, at flytningen har været nemmere for dem begge:
- Jeg er flyttet herop sammen med Rasmus, som jeg har kendt, siden jeg var 5-6 år, så det er altid godt at have en, man kan støtte sig op af, når man savner dem derhjemme. Men for at være ærlig, så savner jeg ikke Hobro som by, for jeg har det simpelthen super godt heroppe, siger Frederik Friche Bjerre.
- Det har været en omvæltning, for det er jo første gang, jeg flytter hjemmefra. Men jeg har jo hele tiden haft Frederik ved min side, så det har da helt klart hjulpet mig. Og så langt er der jo heller ikke hjem til Hobro, så familien kan også komme op og se en kamp i ny og næ og besøge en, hvis man har brug for det, siger Rasmus Nissen Henriksen, der er målmand hos Mors-Thy.
De to håndboldtalenter har sikret sig en kontrakt med Mors-Thy Håndbold, så de bliver på Mors de næste år, men derefter er udlandet drømmen:
- Det er ingen hemmelighed, at jeg drømmer om at drive det her så langt jeg kan. Så jeg drømmer stort og gerne om udlandet i fremtiden, men nu starter vi med ligaen, og det er jeg sindssygt glad for, at det er lykkedes mig, siger Frederik Friche Bjerre.