Mikkel skulle konfirmeres i aflagt tøj, men så kom hjælpen fra uventet kant: - Vi er helt utrolig heldige
Foto: Privatfoto
For familier med små midler udstiller konfirmationen forskellen på dem og kammeraterne, mener Dansk Folkehjælp. 2.000 kroner fra organisationen gav Sandra Boll mulighed for at give sin søn den fest, han drømte om.
Den 23. april blev Mikkel fra Nykøbing Mors konfirmeret. En stor dag, som mange konfirmander og forældre ser frem til at planlægge.
Omvendt kan det også være en dag, man gruer. En følelse, som Mikkels mor, Sandra Boll, kan nikke genkendende til. For det har ikke altid ligget i kortene, at 13-årige Mikkel skulle konfirmeres i nyt, flot tøj, køre i sin drømmebil fra kirken og fejres af familie og venner i et festlokale pyntet med glimmer og gaver.
Jeg vidste, at drengen skulle have en konfirmation, men hvor skulle pengene komme fra?
Sandra Boll, mor til Mikkel
For i en familie af tre, der, foruden 13-årige Mikkel og hans mor, tæller lillebror Lasse på seks år, rækker lønnen fra et ressourceforløb ikke langt.
Et forløb, mor Sandra Boll blev tildelt på grund af psykiske udfordringer, såsom ADD, autisme og social angst.
Lå søvnløs af bekymring
Hver uge har familien godt 500 kroner til tøj, uforudsete udgifter, aktiviteter med skolen, ting, der går stykker med videre. Og det hæmmer dagligdagen.
- Det er ikke sjovt, når Mikkel skal sige til kammeraterne, at "det kan jeg ikke, fordi mor ikke har penge."
- Det er ikke ligefrem det, der hjælper, når man er psykisk udfordret, siger Sandra Boll.
Med en konfirmation på trapperne fik bekymringerne hende derfor til at ligge søvnløs om natten. Det virkede uoverskueligt at få til at hænge sammen.
- Jeg vidste, at drengen skulle have en konfirmation, men hvor skulle pengene komme fra? Han skulle ikke række hånden op i klassen og sige, han ikke kunne noget, når andre kunne alt.
Konfirmationshjælp fik afgørende betydning
Derfor har Sandra Boll før søgt hjælp til at opfylde sine sønners ønsker.
- Vi søger det, vi kan af hjælp. Ellers kan jeg ikke give mine drenge det, jeg vil.
Denne gang kom Dansk Folkehjælp dem og 63 andre familier i Nordjylland til undsætning med Konfirmationshjælpen. En hjælp, der bestod af et gavekort på 2.000 kroner til finansiering af konfirmationen, og som blev modtaget med stor glæde.
- Jeg fik hjertebanken og havde hænderne over hovedet af glæde, siger Sandra Boll, der dog aldrig har ønsket at bekymre sine sønner med sine tanker om økonomien.
Giver et pusterum fra hverdagen
Hos Dansk Folkehjælp oplever man, at Konfirmationshjælpen letter det psykiske pres og ekslusionen fra fællesskabet, børnene ellers kan være udsat for.
- Vi giver børnene mulighed for, i højere grad, at deltage i konfirmationsfællesskabet i stedet for igen at stå udenfor. Hjælpen er med til at give børnene en god oplevelse på den store dag – og et pusterum fra en hverdag præget af afsavn, siger Mirka Mozer, der er generalsekretær i Dansk Folkehjælp.
Hun oplyser, at 45.671 unge blev konfirmeret i 2022. Alene i år har 801 familier søgt om Konfirmationshjælp hos Dansk Folkehjælp.
Vi har brugt mange timer på at finde det aller billigste pynt på nettet, så vi kunne skabe rammerne om en god fest.
Sandra Boll.
Vant til gratis tøj i poser - men blev nu stadset op
Med den økonomiske håndsrækning fik Mikkel både shoppet ny skjorte og t-shirt, hvilket ellers er en sjælden begivenhed.
- Jeg holder tit øje i genbrug og på nettet efter billigt eller gratis tøj i poser, som folk giver væk, siger Sandra Boll, der også fik en kjole til den store dag, som hun kunne se frem til at iklæde sig. Ikke noget dyrt, men nyt og flot.
- Det betyder også noget, at man kan stå pænt i tøjet til sin søns konfirmation.
Generalsekretæren hos Dansk Folkehjælp bekræfter, at mange udsatte familier oplever, at en konfirmation øger mistrivslen.
- Hele 86 procent af ansøgerne til Konfirmationshjælp har ondt i maven over udgiften til en konfirmation. Det bør aldrig være børnene eller de unge, der betaler prisen, når familiens økonomi har svært ved at hænge sammen. Uden Konfirmationshjælp ville det være tilfældet for hundredevis af børn, fastslår Mirka Mozer.
Kørt fra kirken i drømmebilen
- Jeg ville gerne, at vi selv kunne ønske, hvordan dagen skulle være. Men Mikkel ved godt, at mor ikke har en masse penge.
Heldigvis var familien dog omgivet af søde venner og bekendte, som gerne bidrog til festen uden at forvente noget til gengæld. Og med gode venner kom de langt.
En veninde til mor Sandra stod for bøf til menuen, praktikpladsen Grøn Thy gav kartoflerne, og bedstemors venner havde en flot bil. Faktisk lige præcis den bil, som Mikkel drømte om at køre i til sin konfirmation.
- Vi har været utrolig heldige og er vildt taknemmelig for al den hjælp, vi har fået, siger Sandra Boll.
Dermed ender Mikkel og hans søskende forhåbentlig aldrig i den situation, som børn fra udsatte familier ellers er mere disponerede for.
- Vi ved, at fattigdom øger mistrivslen, og at børn og unge, der lever i fattigdom, ofte føler sig isolerede og ensomme. Og det har konsekvenser, som desværre følger børnene ind i voksenlivet, blandt andet i forhold til uddannelse og job, lyder det fra generalsekretær Mirka Mozer.
Festen, der ikke måtte ende
Den 23. april blev 13-årige Mikkel endelig konfirmeret. En dag, han havde glædet sig ualmindelig meget til, og som overgik enhver forventning til dagen.
Festen blev afholdt i et forsamlingshus, for skulle hele familien på 40 mennesker deltage, kunne de 60 kvadratmeter i familiens lejlighed, ikke række.
- Der var pyntet op. Ikke det store, men der var da lidt guld og blåt, siger Sandra Boll.
Der blev endda overskud til, at Mikkel kunne invitere et par venner med til festen, så det ikke kun var bedsteforældre, der deltog, men han havde nogle jævnaldrende at være sammen med foruden sin lillebror.
- Han blev så overrasket og overvældet over at være midtpunktet.
- Det har været helt fantastisk at kunne give ham det, siger Sandra Boll.
Derfor var det også svært at få Mikkel ud af festtøjet igen, da festen endelig sluttede. Faktisk gik der næsten en uge.
- Han følte sig rigtig fin og smart. T-shirten blev siddende, indtil mor sagde, at nu lugtede den, siger Sandra Boll med et grin.
5 facts om Konfirmationshjælp
For at komme i betragtning, skal man opfylde følgende tre kriterier: Enlig forsørger, være på overførselsindkomst, f.eks. kontanthjælp, ledighedsydelse eller sygedagpenge samt have hjemmeboende børn under 18 år.
Alle ansøgninger bliver verificeret af de sociale myndigheder i ansøgerens bopælskommunerne. Dermed sikrer Dansk Folkehjælp sig, at de mest trængende får hjælp.
I 2023 søgte 801 om Konfirmationshjælp - 502 fik hjælpen bevilget.
Konfirmationshjælpen består af et gavekort på 2.000 kroner, der kan indløses hos sendentanke.dk. Her kan pengene bruges på webshoppens konfirmationsudvalg og udvalgte partnere på platformen (Bog&Ide, Elgiganten, H&M, Sportmaster).
Foruden den direkte støtte arbejder Dansk Folkehjælp også med frivillige sociale indsatser, der støtter op om familierne på den lange bane.
Kilde: Dansk Folkehjælp