LIGE NU:

Mors sikrer sig mod vandmasserne: Højvandsmuren er aktiveret

Havnebyen Nykøbing Mors er sikret med både en højvandsmur og lukning af utætte kloakdæksler, så borgerne ikke får de store mængder vand ind i stuerne.

Overalt i Nordjylland ruster kommunerne sig mod de stigende vandmasser, der truer med at oversvømme dele af byerne.

 
 
Foto: Niels Pedersen

Morsø Kommune er ingen undtagelse. For at beskytte havnebyen Nykøbing Mors aktiverede Morsø Kommune mandag den omkring 100 meter lange højvandsmur, der er opført lige ved havnefronten.

- Dermed er Nykøbing sikret imod en vandstand på op til 2,20 meter. Og så højt kommer vandet ikke til at stå, så vi føler os sikre, siger Niels Pedersen, der er centerchef hos Morsø Kommune med ansvar for den tekniske drift.

Normalt kan kajen i Nykøbing Mors klare en vandhøjde på 1,69 meter, før vandet løber over kanten. 

En højvandsmur er en betonmur, der kan modstå kraftige bølger og holde vandet væk. TiI daglig er der åbninger i muren, så borgerne kan gå og køre ned på havnen. 

Når der er er optræk til ekstremt vejr, kan disse åbninger lukkes med skotter - og det har man altså gjort i Nykøbing, da vandmasserne mandag begyndte at stige.

Højvandsmuren er en erstatning for sanddiger, som man førhen brugte i kommune.

quote Dermed er Nykøbing sikret imod en vandstand på op til 2,20 meter. Og så højt kommer vandet ikke til at stå, så vi føler os sikre.

Niels Pedersen, centerchef hos Morsø Kommune

- De fungerede fint, men det tog lang tid at rydde op bagefter. Og så kostede det 200.000 kroner, når vi lagde dem ud. Med højvandsmuren tager det kun en time at gøre den klar, fortæller centerchefen.

Udover højvandsmuren har Morsø Kommune også lukket for enkelte kloakdæksler, som ikke havde tætte højvandslukkere. Det sker for at sikre, at vandet ikke løber tilbage fra kloakken og oversvømmer de tilsluttede ejendomme.

- Vi vurderer ikke, at der er behov for sandsække. Men hvis nogen har brug for sandsække, kan de henvende sig til kommunen, lover Niels Pedersen.

Sidst Morsø Kommune lavede lignende tiltag mod en tilsvarende stigning i vandstanden var i 2015.