Nyt østers-klækkeri på Mors skal vise vejen til klimavenlig mad
Jens Kjerulf Petersen, leder af Dansk Skaldyrcenter og professor ved DTU Aqua, tror ikke nødvendigvis folk skifter de røde bøffer ud med østers. Men skaldyrene kan være med til at løse en udfordring med klimaet.
Østers, muslinger og tang kan være med til et erstatte de klimatunge fødevarer.
Fredag åbnede et helt nyt østers-klækkeri hos Dansk Skaldyrcenter på Mors. Centeret er en del af DTU Aqua.
Den officielle indvielse blev foretaget af borgmester Hans Ejner Bertelsen, og det nye klækkeri er med sine cirka 750 kvadratmeter 10 gange større end det klækkeri, der findes i dag. Dertil kommer en såkaldt østersbørnehave på cirka 450 kvadratmeter.
Og en del af udstyret i det nye østersklækkeri ligner ved første øjekast store poser med fadøl, men der er tale om skaldyrsproduktion, som på sigt kan være med til at forbedre klimaet.
Med indvielsen af klækkeriet har DTU på Mors nu både kapacitet og teknologi til at understøtte forskning og udvikling i akvakultur som fremtidens bæredygtige fødevareproduktion. Derudover skabes der rum for mere uddannelse lokalt, for eksempel i form af kandidat- og ph.d.-projekter, samt en udvidelse af samarbejdet med det lokale erhvervsliv.
- Nu kan vi være med til at bygge en del af fremtidens bæredygtige fødevareforsyning, siger Jens Kjerulf Petersen, leder af Dansk Skaldyrcenter og professor ved DTU Aqua.
Nu kan vi være med til at bygge en del af fremtidens bæredygtige fødevareforsyning.
Jens Kjerulf Petersen, leder af Dansk Skaldyrcenter og professor ved DTU Aqua
Gavner vandmiljø og biodiversitet
Med det nye klækkeri vil man finde ny teknologi til klækning af både østers og andre skaldyrarter og dyrkning af tang.
Ifølge forskerne kan opdræt af skaldyr samt dyrkning af tang både tjene som fremtidens bæredygtige fødevarer samt gavne vandmiljøet og biodiversiteten i havet. Tang og østers optager næringsstoffer og renser havvandet.
- Nu tror jeg ikke, at man skal forestille sig, at danskerne fra den ene dag til den anden skifter den røde bøf om fredagen ud med seks østers. Men østers er én art, der er masser af andre muslingearter – der er også tangarter, siger Jens Kjerulf Petersen og fortsætter:
- Jeg tror, at de generelt skal indgå som en del af vores føde og være et alternativ til de mere CO2-tunge fødevarer.